Kaktusowy zakątek Marty cz.2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2
Generalnie jakiś gatunek może kiełkować nieźle i rosnąć a któraś z form wcale... Na tym to polega. 

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
niech tylko wykiełkuje to sobie z tym poradzimy, najbardziej nie lubię jak nie kiełkują gnoje
- hen_s
U tych co napisałem gatunków to właśnie część jest z tych co to nie kiełkują wcale - pomimo kupowania nasion u różnych sprzedawców. A jeśli już jakieś nasionko skiełkuje z łaski to jest takie marne, że nie przetrzymuje wczesnej młodości.
I co tu możesz poradzić?
G. prochazkianum to aż kupić rośliny musiałem bo mnie ich wysiewy zniechęciły na maxa.
Ale wiem, że niektórzy z ich wysiewem kłoptów nie mieli - stąd rośliny są w sprzedaży.
I co tu możesz poradzić?
G. prochazkianum to aż kupić rośliny musiałem bo mnie ich wysiewy zniechęciły na maxa.

Ale wiem, że niektórzy z ich wysiewem kłoptów nie mieli - stąd rośliny są w sprzedaży.

- banditoo
no zobaczymy akurat na takich jak prochazkianum, netrlianum, berchti , nataliae, ezsperanzea czy platygonum najbardziej mi zależy, więc te mają kiełkować i bo inaczej się pogniewam na nie
-- Pt 03 sty 2014 20:04 --
-- Pt 03 sty 2014 20:04 --
A może maja jakieś specjalne wymogi np temperaturowe ?hen_s pisze:G. prochazkianum to aż kupić rośliny musiałem bo mnie ich wysiewy zniechęciły na maxa
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Qrczaczki a u mnie berchti STO 526 rośnie (
aż 2 sztuki- ale więcej nie wykiełkowało z 9-ciu)
Natalkopodobnecoś też po początkowych wypadach co podlewanie to minus 2 ale pozostała szóstka i mam nadzieję, że tak już zostanie, a tak poza tym to ciernie mu się trochę przylizały i może jeszcze będą z tego ludzie( przez jakiś czas to sztorcem stały jak u eurypleurum
i miałam duuuże wątpliwości ki czort z tego wyjdzie)
Piltziorum STO 174 niestety u mnie nie skiełkowało...
Grunt to pozytywne nastawienie
wściekać się będę później

Natalkopodobnecoś też po początkowych wypadach co podlewanie to minus 2 ale pozostała szóstka i mam nadzieję, że tak już zostanie, a tak poza tym to ciernie mu się trochę przylizały i może jeszcze będą z tego ludzie( przez jakiś czas to sztorcem stały jak u eurypleurum

Piltziorum STO 174 niestety u mnie nie skiełkowało...
A nadzieje co do przyszłych wysiewów mam w zasadzie ... odnośnie wszystkich zamówionych przeze mniebanditoo pisze:no zobaczymy akurat na takich jak prochazkianum, netrlianum, berchti , nataliae, ezsperanzea czy platygonum najbardziej mi zależy, więc te mają kiełkować i bo inaczej się pogniewam na nie

Grunt to pozytywne nastawienie

Podpinam się pod pytanie.banditoo pisze:hen_s napisał(a):
G. prochazkianum to aż kupić rośliny musiałem bo mnie ich wysiewy zniechęciły na maxa
A może maja jakieś specjalne wymogi np temperaturowe ?
- banditoo
No mi też na wszystkich zależy ale na tych najbardziej, bo mam ich niewiele, np spegazzinii mam kilkadziesiąt i sporo wysianych i jeszcze ze 20 pozycji do wysiewu, wiec jak coś nie wykiełkuje to się nie zmartwie. Na Echinomastusach mi też zależy bo to piękne rośliny ale nie wiem czemu praktycznie na forum niewidoczne a przecież znacznie ładniejsze niż noto, medio czy rebucjeMartada pisze:A nadzieje co do przyszłych wysiewów mam w zasadzie ... odnośnie wszystkich zamówionych przeze mnie Grunt to pozytywne nastawienie wściekać się będę później

Sprawdziłem i nataliae STO526 wykiełkowało mi 2 sztuki z 20 a piltziorum STO 174 wykiełkowało wszystko 22 sztuki
- hen_s
O specjalnych warunkach przy wysiewie G. prochazkianum nic mi nie wiadomo. Rośnie na terenach zwyczajnych dla gymnokalicji, ma nawet nie najmniejsze nasiona... Po prostu ten typ może tak ma. 

- Martada
Ja mam natalkę bez numerka, nasion było 17, wyszło 12 -6 szt ubiłam zanim przepikowałam i podlewanie opanowałam w stopniu dostatecznymbanditoo pisze:Sprawdziłem i nataliae STO526 wykiełkowało mi 2 sztuki z 20 a STO 174 wykiełkowało wszystko 22 sztuki

Nie podobało jej się wespół w zespół z innymi siedzieć i wodę wg. ogólnego przydziału dostawać

Zobaczymy jak ten typ spisze się u nashen_s pisze:O specjalnych warunkach przy wysiewie G. prochazkianum nic mi nie wiadomo. Rośnie na terenach zwyczajnych dla gymnokalicji, ma nawet nie najmniejsze nasiona... Po prostu ten typ może tak ma.

A swoją drogą to najmniejsze nasiona jakie mam od Chvastka to carminanthum CH 1382- wypisz wymaluj jak tych parodii co to je dzisiaj siałam

Strach się bać po prostu

- banditoo
tez je mam ale nie przygladałem się im jeszcze, na razie zimują w lodówce
Jak będziesz miała kiedys czas to napisz co jak kielkowalo od Turbiniaka i nie obraże się jak wstawisz fotki
Jak będziesz miała kiedys czas to napisz co jak kielkowalo od Turbiniaka i nie obraże się jak wstawisz fotki
- Martada
Ja musiałam dobrze się przyjrzeć, myślałam w pierwszej chwili, że pustą torebkę dostałam bo wszystkie się do suwaka przykleiłybanditoo pisze:tez je mam ale nie przygladałem się im jeszcze, na razie zimują w lodówce

Jak dla mnie to Gymnocalycium superekstramicrosemineum- normalne microsemineum już siałam to i wiem o czym mówię.
Wszystko?banditoo pisze:Jak będziesz miała kiedys czas to napisz co jak kielkowalo od Turbiniaka

To może Ty wypisz co Cię interesuje a ja sprawdzę czy to brałam i jak mi poszło dalej.
banditoo pisze:[...] i nie obraże się jak wstawisz fotki

- banditoo
I co się śmieje, ja tu poważne tematy a ta się pokłada, jak się nie podoba to sobie założy swój wątek
wszytko mnie interesuje z numerami bo najprawdopodoniej mam wszystkie które ty masz, a już w drugą strone moze tak nie byc

wszytko mnie interesuje z numerami bo najprawdopodoniej mam wszystkie które ty masz, a już w drugą strone moze tak nie byc
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Też nad tym pracujębanditoo pisze: Na Echinomastusach mi też zależy bo to piękne rośliny ale nie wiem czemu praktycznie na forum niewidoczne a przecież znacznie ładniejsze niż noto, medio czy rebucje .

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- paulaIRL
- 200p
- Od: 21 lip 2012, o 08:45
Właśnie przeglądałam moje siewki i wpadłam wreszcie na to czego nie powinnam siać ... Feraki !! Sodomia i gomoria, trochę ich już siałam, ale przetrwały chyba tylko jedne.Martada pisze:A tak na marginesie mam do Was(wszystkich siejących) pytanko - czy macie może jakiś rodzaj, gatunek, odmianę itp która Wam uparcie problemy stwarza z wylezieniem i współpracy odmawia w rośnięciu?
Pozdrawiam 
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL

Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
- banditoo
a co wysiewałeś jakieś?popiolek69 pisze:Też nad tym pracujębanditoo pisze: Na Echinomastusach mi też zależy bo to piękne rośliny ale nie wiem czemu praktycznie na forum niewidoczne a przecież znacznie ładniejsze niż noto, medio czy rebucje .
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
W 2012 roku z mesa
322.8-durangensis SB1089 /16/ Pedricena, Dur, TL
331-dasyacanthus SB357 El Paso Co, Tx, tall robust stem
333.6-dasyacanthus SB1709 Organ Mts, NM, quite large stems
336-johnsonii v lutescens SB697 Mohave Co., AZ.
339-laui SB525 Salinas, SLP, thick curved spines
340-mariposensis SB412 W. Brewster Co, white-grey sp
341.3-unguispinus SB1727 Rio Nazas, Dur, heavy grey spines
i w 2013 też z mesa
Echinomastus
323.4-intertextus RAR46 Swisshelm Mts, AZ squat fat stem, white fl pkt 1.40*
335-johnsonii SB690 /17/ Clark Co, NV, purple flowers pkt 1.65*
335.8-johnsonii v lutescens SB696 /17/ Clark Co., NV. pkt 1.65*
336-johnsonii v lutescens SB697 Mohave Co., AZ. pkt 1.65*
345-hispidus SB452 /13,16/ Cuatrocienagas, aff warnockii, red fl pkt 2.20*
i jeszcze jeden unguispinus KMR586
no i czekam jeszcze na kilka pozycji na ten rok
322.8-durangensis SB1089 /16/ Pedricena, Dur, TL
331-dasyacanthus SB357 El Paso Co, Tx, tall robust stem
333.6-dasyacanthus SB1709 Organ Mts, NM, quite large stems
336-johnsonii v lutescens SB697 Mohave Co., AZ.
339-laui SB525 Salinas, SLP, thick curved spines
340-mariposensis SB412 W. Brewster Co, white-grey sp
341.3-unguispinus SB1727 Rio Nazas, Dur, heavy grey spines
i w 2013 też z mesa
Echinomastus
335.8-johnsonii v lutescens SB696 /17/ Clark Co., NV. pkt 1.65*
336-johnsonii v lutescens SB697 Mohave Co., AZ. pkt 1.65*
345-hispidus SB452 /13,16/ Cuatrocienagas, aff warnockii, red fl pkt 2.20*