Kaktusowy zakątek Marty cz.2
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2
No ja też powolutku bo wysiewanie nie należy do moich ulubionych zajęć, na razie wysiałem Echinomastusy , Steniaki, Turbiniaki, Telaki, Tepraki, troche astraków, i pare różności Pelecyphorke, mamilarke herrerae i napina , lofki z moich nasion , Discocactus horsti, dzisiaj jeszcze planuje Copiapoa, Weingartie i Fraileiki. Właściwie zaczeły kielkować 3-4 dzień od wysiewu tylko mammilarki trochę później. Zostało mi jeszcze troche astro i reszta to już gymnole
Jak są kiepskioe nasiona to zawsze jest problem w rośnięciu
Jak są kiepskioe nasiona to zawsze jest problem w rośnięciu
- paulaIRL
- 200p
- Od: 21 lip 2012, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marta ja właśnie dzisiaj zaszalałam i zamówiłam m.in. g. schuetzianum, więc jak wysieję to się okaże czy to tak zawzięty na ciebie typ, czy może jednak na wszystkich. Moje chwastkowe Steniaczki wysiane 30.12.2013 już zaczynają kiełkować
, Astrusie z tego samego dnia właściwie już wykiełkowały w 100% (nie chwastkowe) no i czekam na jakiś ruch Mammilarek, bo coś się ociągają.

Pozdrawiam 
Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL

Paula
Moje kaktusy - PaulaIRL
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to ciekawe... Gymnocalycium schuetzianum proste wysiewie aż do bólu...
Musiały być nie hallo nasiona, inaczej na pewno by wyszły. Nie są absolutnie trudniejsze np. od innych gymnokalicji.

Musiały być nie hallo nasiona, inaczej na pewno by wyszły. Nie są absolutnie trudniejsze np. od innych gymnokalicji.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Paula to powodzenia z tym gymnolem (naprawdę szczerze życzępaulaIRL pisze:Marta ja właśnie dzisiaj zaszalałam i zamówiłam m.in. g. schuetzianum, więc jak wysieję to się okaże czy to tak zawzięty na ciebie typ, czy może jednak na wszystkich. Moje chwastkowe Steniaczki wysiane 30.12.2013 już zaczynają kiełkować, Astrusie z tego samego dnia właściwie już wykiełkowały w 100% (nie chwastkowe) no i czekam na jakiś ruch Mammilarek, bo coś się ociągają.

Podpytuję

Gratulować wschodów lecę na Twój wątek

Widać mam pecha i to do trzeciej potęgihen_s pisze:A to ciekawe... Gymnocalycium schuetzianum proste wysiewie aż do bólu...![]()

Też podejrzewam kiepskie nasiona bo w ogóle nie wzeszły i to za żadnym razem

- banditoo
myślałem że wziąłem schuetzianuma ale teraz spojrzałem na liste od dohnalika i wziąłem schatziianum WR541, wiec tego nie siałem(chyba) i nie będę siał więc nic nie mogę powiedzieć.
Henryku a są w ogóle trudne gymnole do siania?
- banditoo
od Chvasta na razie widać że chyba będą miały dobrą kielkowalność, przynajmniej ameryka północna, na gymnole chyba tez poczekam , bo niestarczy mi miejsca, miałem ogólnie do wysiania ze 300 porcji nasion a pcham mniej wiecej 12-16 na pudełko wiec niestety muszę poczekać aż trochę niektóre podrosną i wtedy wysieje reszte.Martada pisze:E tam do wiosny nie dam rady się powstrzymywać bo jak są to mnie nosi Jacku jeszcze tych Chvastkowych nie tykałam, u mnie też rotacja będzie- muszę podsuszyć to co mam pod lampkami żeby wyjechały na parapet ale... wysiałam na próbę swoje nasionka i to właśnie dzisiaj. Chcę zobaczyć jak mi pod światełkami wyjdą i czy pokrywy podnosić nie trzeba wyżej. Planuję mniej więcej z końcem stycznia wystartować z tymi czeskimi.Jak mniemam u Ciebie już siewnik pełną parą idzie
A najlepiej kiełkują własne nasionka, lofki wysiałem ze 40 nasion i wszystkie prawie wykielkowaly, wrzucilem niedawno krzyżówke dwóch lobivi i jak na złość wszystko wykiełkowalo a ze 200 nasion było i teraz nie wiadomo co z tym robić, wiec wywaliłem na parapet i znając życie nie będzie się czlowiek nimi interesował a one wszystkie przetrwają
U mnie na wysiewanie cierpliwości brak
a za Ciebie trzymam kciuki 

- hen_s
Jacku - gymnokalicja do siania sam miód! Prócz notokatusów i mammillarii najlepiej wschodzą i potem mają ogromną siłę przetrwania. Oczywiście w tej beczce jest troszkę dziegciu bo nie wszystkie one takie... Ale inaczej to przecież wszystko za jednym razem wysiane by w kolekcji rosło... 

- banditoo
no wlasnie mi chodzi gdzie ten dziegć
- hen_s
Bo są niektóre gatunki (oczywiście te które są najładniejsze i najrzadsze) które mają nasiona drobne, źle kiełkują i sieweczki lubią zagniwać...
Kilka razy wysiewałem kilka z nich i dalej nie mam. Czyli jest i dziegć.

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Schatzlianum mam(nienumerkowe) i kiełkowało całkiem nieźle (dwa lata im stuknie w marcu), 11 na 12 wysianych wyszło- 6 do dziś dotrwało i właśnie spod światełek wyjedzie jak się napije i wysuszybanditoo pisze:myślałem że wziąłem schuetzianuma ale teraz spojrzałem na liste od dohnalika i wziąłem schatziianum WR541, wiec tego nie siałem(chyba) i nie będę siał więc nic nie mogę powiedzieć.

banditoo pisze:A najlepiej kiełkują własne nasionka, lofki wysiałem ze 40 nasion i wszystkie prawie wykielkowaly, wrzucilem niedawno krzyżówke dwóch lobivi i jak na złość wszystko wykiełkowalo a ze 200 nasion było i teraz nie wiadomo co z tym robić, wiec wywaliłem na parapet i znając życie nie będzie się czlowiek nimi interesował a one wszystkie przetrwają
Zobaczymy jak moje nasionka się spiszą mix w pudełko poszedł(w kolejności poletek M. lasiacantha, candida, jakaś mamilarka od Marka B, M. madisoniorum i dwie parodie drobnonasienne- kundelki co się same wyprodukowały. Więcej nie wlazło w pudełko bo małe dałam

A konkretniejhen_s pisze:Bo są niektóre gatunki (oczywiście te które są najładniejsze i najrzadsze) które mają nasiona drobne, źle kiełkują i sieweczki lubią zagniwać...

- banditoo
Henryku konkrety, czy są takowe jeżeli chodzi o gymno
- hen_s
Np. G. prochazkianum, netrelianum, formy G. ochoterenei v. cinereum, G. ragonesei, G. uebelmannianum, G. poeschlii, niektóre formy G. riojense, G. eytianum, G. nataliae i jeszcze kilka innych których w tej chwili nie pamiętam. 

- banditoo
no to rozumiem, jak nie przyciśniesz to nic nie powie, cały Henryk
- banditoo
Prochazkianum, nataliae siałem ale razem z berchti nic nie wykiełkowało, ragonesei HV 0888 bardzo ładnie rosło, uebelmanianu TOM 0534.1 też bardzo ładnie się pompuje, riojense jakiś mi dobrze rósł ale teraz będę dopiero wysiewał około 20 numerów wiec zobaczymy, poeschlii i eytianum nie siałem i nie mam w nasionach wiec nic nie powiem, G. ochoterenei v. cinereum mam jedną porcje więc dopiero się okażehen_s pisze:Np. G. prochazkianum, netrelianum, formy G. ochoterenei v. cinereum, G. ragonesei, G. uebelmannianum, G. poeschlii, niektóre formy G. riojense, G. eytianum, G. nataliae i jeszcze kilka innych których w tej chwili nie pamiętam.