chory hibiskus

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
markwolf2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

chory hibiskus

Post »

Witam jestem nowa na forum i mam problem z hibiskusem przywiezionym z Holandii jak kwitł miał niespotykany żółto różowy kolor a teraz wygląda tak.Stosowałam preparaty na mszyce grzybice i nic nie pomogło jest coraz gorzej białe coś jakby wychodzi z pnia. Obrazek

Tu w powiększeniu: http://images62.fotosik.pl/517/9193fd6d13f30a09.jpg
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: chory hibiskus

Post »

A może to wełnowiec :roll: . Jak to wyglada z bliska ? To jakas glista ?
markwolf2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To raczej taka pałeczka trochę podobne do białej mszycy ale żadnej waty nic tylko pełno białych pałeczek tak jak na zdjęciu pierwszy raz coś takiego widzę i jakby wychodziło to z tego pieńka obrzydlistwo!
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie mam na to pomysłu ;:223 . Przeszukałem pół internetu. Jedyne co znalazłem to larwy mączlika . Na jednym forum kazali wziąć roślinę pod prysznic i spłukać to robactwo (ziemie zabezpieczyć folia żeby nie splynely do niej ). Po kąpieli spryskać roztworem wody i płynu do mycia naczyń. 1-2 łyżki płynu na litr wody. Jak to nie pomoże to radze ratować zdrowe części rośliny i je ukorzenić.
markwolf2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję tak zrobię mam nadzieję że pomoże,na wszelki wypadek spryskam też preparatem na mączlika .Jeszcze raz bardzo bardzo wielkie dzięki .
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”