Arbuz z nasion
Witam wszystkich
w tym roku rozpoczelam zabawe z arbuzami... w marcu do doniczek wysadziłam 2 odmiany arbuza rosario i bingo wykorzystałam 30 nasion z których mam tylko 6 roślinek... pod koniec maja wysadziłam je do gruntu na czarną agrowłokninę. Cała ziemia pod arbuzami jest przykryta agrowłókniną... no i oczywiście dałam kompost... zdjęcie załączone jest z dzisiaj... arbuz ma długość 30 cm i w obwodzie ma 55 cm... nie jest może ogromny ale i tak jestem dumna, z tego że cokolwiek wyrosło z tych nasionek... mam jeszcze 3 inne arbuziki wielkości małej mandarynki... może jeszcze urosną. W tym roku niestety są niekorzystne warunki do rośnięcia arbuzów ( i czegokolwiek innego) ciągłe wahania temperatury... raz cieplo raz zimno... w nocy u nas jest ok 10 st wiec nie jest to za cieplo... poza tym są fale upałów i suszy (więc trzeba podlewać) a znów w następnym tygodniu są straszne ulewy... ślimaki pozjadały mi bardzo dużą część arbuzów (ach ten deszcz:( ) ale sie nie zrażam... w przyszłym roku może będzie lepiej
Pozdrawiam wszystkich miłośników "swojskich arbuzów" i życzę owocnych zbiorów:)

- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rosita
Ten arbuz na zdjęciu to jest odmiana Bingo?
A te odmiany arbuzów o miąższu żółtym są takie same w smaku jak te o miąższu różowym?
Ja na wiosnę też posieje arbuzy mam szklarnie to powinny się udać
Ten arbuz na zdjęciu to jest odmiana Bingo?
A te odmiany arbuzów o miąższu żółtym są takie same w smaku jak te o miąższu różowym?
Ja na wiosnę też posieje arbuzy mam szklarnie to powinny się udać
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Hej Tomek
Tak to jest Bingo... Rosario mam 2 ale są bardzo malutkie... chociaż mam nadzieje że urosnie...
Ja je mam pod gołym niebem ale na agrowłókninie... też rosną
w przyszłym roku chce troszke wcześniej je wysadzić do donicy może będzie lepiej
ale to wyjdzie w praniu
Jeżeli chodzi o arbuzy "janosik" to chce w przyszłym roku posadzić bo hmmm udało mi się kupić w kauflandzie te "złoto-miąższowe" arbuzy.... był całkiem dobry... delikatny w smaku, słodki... bardzo mało pestek miał dobry był tylko, że nie umiemy z mężem smaku Janosika porównać z żadnym innym... ale na prawde wydaje mi się, że warto spróbować
Tomek powiem Ci jeszcze jedno.... w tym roku 2 sadzonki arbuza posadziłam w tunelu foliowym... ale zaczęły mi umierać a te które były "pod chmurką" rozwijały się przepięknie
więc czymprędzej wysadziłam je z tunelu i posadziłam na dworze... nie wiem dlaczego tak sie stało, ale sie stało...
Jeżeli chodzi o arbuzy "janosik" to chce w przyszłym roku posadzić bo hmmm udało mi się kupić w kauflandzie te "złoto-miąższowe" arbuzy.... był całkiem dobry... delikatny w smaku, słodki... bardzo mało pestek miał dobry był tylko, że nie umiemy z mężem smaku Janosika porównać z żadnym innym... ale na prawde wydaje mi się, że warto spróbować
Tomek powiem Ci jeszcze jedno.... w tym roku 2 sadzonki arbuza posadziłam w tunelu foliowym... ale zaczęły mi umierać a te które były "pod chmurką" rozwijały się przepięknie
- Tomek-Warszawa

A ja myślałem, że arbuzy lepiej rosną pod osłonami
- Tomek-Warszawa

A dużo miały owoców?
Może kupiłaś złą odmianę
A to moje arbuzy posiałem na próbę. Nasiona miałem z arbuza z supermarketu. Na 15 nasion wzeszłyo13. Na wiosnę posieje odmianę Janosik zobaczymy, co urośnie

Może kupiłaś złą odmianę
A to moje arbuzy posiałem na próbę. Nasiona miałem z arbuza z supermarketu. Na 15 nasion wzeszłyo13. Na wiosnę posieje odmianę Janosik zobaczymy, co urośnie

-
Migi-B
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 28 lip 2008, o 15:24
Witam, A mnie wyrósł arbuz sam, pewnie z wyrzuconych na kompost nasion
Oczywiście pod gołym niebem, na rabatce z bylinami
I choć traktowałam go po macoszemu, bo ani nie był podlewany, ani nawożony, zaowocował. Ma dwa owoce. Jeden maleńki, wielkości 5 złotówki, drugi ma srednicę ok 15 cm. Myślicie, że zdązy jeszcze urosnaći dojrzeć?
- Szymonambar222
- 500p

- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Szymonambar222
- 500p

ja mialem duzo arbuzow, ale niestety musialem wiekszosc z nich zerwac przed wyjazdem, poniewaz "ktoś" się nimi zainteresowal, niestety nie byly zbytnio dojrzale, za kilka ktore zdalem na laske losu, po powrocie zerwalem i byly bardzo słodkie, za rok ogorodze dzialke i moze będę mogl w 100% sprobowac owoc mojej pracy 
- Szymonambar222
- 500p

Ja Spróbuje wyhodować gigantycznego arbuza powiedzmy 10 kg ROSARIO wiem wiem waga max to 3-4 kg ale podleje ją tu i tam tym i tamtym i zobaczymy co mi z tego wyjdzie przypominam iż mieszkam na Podhalu więc podwójne wyzwanie
a i pierwszy raz będę hodował Arbuzy będzie ktoś rywalizował zemną w konkursie na największego arbuza może ty harlej1 bo te 4 miesiące zlecą i zaczynamy siać

niestety waga arbuza nie zalezy tylko od nawozów i ilości wody, ważna jest także odmiana i jej genetyka, jeżeli odmiana dorasta do 4 kg, to nawet jakbys lal nieustannie wode, to raczej zgnije niz urosnie do >5Kg, Jeżeli chcesz wychodować jakieś duże owoce, to musisz kupić jakąś odmiane cieplolubna np Bing itp, a najlepiej wyjąć nasiona z arbuza ze sklepu, tylko wtedy musisz starannie je osłaniać przed chłodem, szczególnie trudne warunki występują w Twojej okolicy. Mieszkam we Wrocławiu, więc arbuzy będe wysiewał już za 3-3,5 miesiąca. Życzę powodzenia 
niestety waga arbuza nie zalezy tylko od nawozów i ilości wody, ważna jest także odmiana i jej genetyka, jeżeli odmiana dorasta do 4 kg, to nawet jakbys lal nieustannie wode, to raczej zgnije niz urosnie do >5Kg, Jeżeli chcesz wychodować jakieś duże owoce, to musisz kupić jakąś odmiane cieplolubna np Bing itp, a najlepiej wyjąć nasiona z arbuza ze sklepu, tylko wtedy musisz starannie je osłaniać przed chłodem, szczególnie trudne warunki występują w Twojej okolicy. Mieszkam we Wrocławiu, więc arbuzy będe wysiewał już za 3-3,5 miesiąca. Życzę powodzenia