Rododendrony,azalie i wrzosy
- Barbaara
- 50p
- Od: 14 wrz 2012, o 19:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wrzosy
Myślę, że to ryzyko się opłaci i będziesz zadowolona. Ja założyłam wrzosowisko w ubiegłym roku i w tym roku poszerzyłam je o kilkanaście kolejnych wrzosów. Nie są wymagające, ważne by miały miejsce słoneczne, kwaśną glebę. Na zimę wrzośce (bardziej wrażliwe) przykryłam świerkowymi gałązkami. Wystarczy wiosną ściąć kwiatostany i są piękne i kolorowe przez cały rok, najbardziej oczywiście o tej porzeolga28 pisze:Skusiłam się w tym roku na wrzosy. Opinie słyszałam różne co do wytrzymałości i uprawy tych śliczności, ale stwierdziłam że zaryzykuje. Mam nadzieję że będą czarować przez następne lata:)
Nie szuka złotego środka,
ona go zawsze ma - stokrotka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2013, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rododendrony,azalie i wrzosy
ja niestety spóźniłem się i moje wrzosy umarły przez pierwsze, jesienne przymrozki w poprzednim roku. masz radę na to, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. chcę zasadzić nowe krzaczki, kiedy powinienem je przykrywać? już w połowie września?
Zdania zaczynamy wielką literą- mod. jokaer
Zdania zaczynamy wielką literą- mod. jokaer
- Barbaara
- 50p
Prawdę mówiąc nie pamiętam, czy przed, czy po przymrozkach je przykryłam. W każdym razie otuliłam je trochę korą i na każdy położyłam gałązkę świerku, wcale niezbyt mocno okrywałam. Bardziej starałam się okrywać wrzośce, bo wiem ze są wrażliwsze na mrozy. Oprócz jednego, czy dwóch wrzosów, wszystkie przeżyły i ładnie się rozrastają.
Jesienią padł mi jeden wrzos (usechł) i dopiero teraz przesadzając wyższe białe do tyłu i dosadzając świeżo zakupione poznałam przyczynę. W miejscu, gdzie rósł przechodzi pod ziemią (zbyt płytko wkopany) wąż do podlewania i przy tym wrzosie jest złączka, która prawdopodobnie przecieka i jest to miejsce bardzo mokre. Czytając o wrzosach wiem, że nie lubią zwięzłej, mokrej zbyt długo ziemi i choć u nas piaski , to w tym miejscu prawdopodobnie korzenie zgniły.
Jesienią padł mi jeden wrzos (usechł) i dopiero teraz przesadzając wyższe białe do tyłu i dosadzając świeżo zakupione poznałam przyczynę. W miejscu, gdzie rósł przechodzi pod ziemią (zbyt płytko wkopany) wąż do podlewania i przy tym wrzosie jest złączka, która prawdopodobnie przecieka i jest to miejsce bardzo mokre. Czytając o wrzosach wiem, że nie lubią zwięzłej, mokrej zbyt długo ziemi i choć u nas piaski , to w tym miejscu prawdopodobnie korzenie zgniły.
- Barbaara
- 50p
No, nie we wrześniu - nie sądzę. Ja obserwuję prognozy i przykrywam wtedy, gdy zapowiadają większe przymrozki. Za wcześnie też nie dobrze, a poza tym teraz są najpiękniejsze i nie zamierzam ich przykrywać.tomekdziendobry pisze:ja niestety spóźniłem się i moje wrzosy umarły przez pierwsze, jesienne przymrozki w poprzednim roku. masz radę na to, żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. chcę zasadzić nowe krzaczki, kiedy powinienem je przykrywać? już w połowie września?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 maja 2013, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wrzosy
Wrzosy cieszą nasze oczy jesienią , tak jak rododendrony wiosną , popatrzmy na te wspaniałe krzewinki ,które dają nam tyle radości w te krótkie i jesienne dni
Kolorowe wrzosy nadają o tej porze roku wytchnienia dla duszy
Jednak nie mniej cieszą nas hortensje
Każda pora roku więc jest piękna , czekamy więc na śnieg pozdrawiam Gila
Kolorowe wrzosy nadają o tej porze roku wytchnienia dla duszy
Jednak nie mniej cieszą nas hortensje
Każda pora roku więc jest piękna , czekamy więc na śnieg pozdrawiam Gila
Wrzosy
Czy mogę przyciąć wrzosy teraz na wiosnę?Usunąć im te zeschłe kwiatostany?Na jaką wysokość?
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przycinasz 1-2cm pod przekwitłymi kwiatostanami. Chociaż niektórzy robią to nawet podkaszarką, więc to nie apteka ;)
- OLUNIA
- 500p
- Od: 11 sty 2012, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magda wrzosy przycina się właśnie na wiosnę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie Ola
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2014, o 17:02
bardzo podoba mi sie twój ogródek - mi samej po głowie chodzi takie zestawienie roślin:)
-- 9 gru 2014, o 17:16 --
co to za ładne iglaczki w drugim rzędzie za wrzosami ?
wyglądają mi na krzaczaste i nie wysokie
Proszę o poprawne pisanie merytorycznych postów- zdania zaczynamy wielką literą- mod. jokaer.
-- 9 gru 2014, o 17:16 --
Proszę o poprawne pisanie merytorycznych postów- zdania zaczynamy wielką literą- mod. jokaer.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sie 2013, o 08:57
To kosodrzewina:) z tym że nie pamiętam gatunku. Jest niska i rozrasta się bardziej na boki.
To kosodrzewina:) z tym że nie pamiętam gatunku. Jest niska i rozrasta się bardziej na boki.