Fiołeczkowa wiosna na Twoim parapecie zachwyca i wywołuje uśmiech
Taki - sobie ogród cz.3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.3
Miłeczko uwielbiam Twoje zdjęcia ptaków.... wyglądają jakby one celowo pozowały Ci do portretów....cudne
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Nawet bardzo. Ja po przeprowadzce musiałam się większości pozbyć. Mam je na starym regale- fakt idealnie pasujątakasobie pisze: Ale ładne są bestie!
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłko Twoje wyliczenie dotarło do mnie - dziękuję.
W ub tygodniu maź wziął wózek ( taki na zakupy) i kupiliśmy od razu 10 kg mieszanki ziaren i dodatkowo słonecznik by wydawało mi się, że w mieszance jest go za mało.
Dam znać na ile starczy bo coś licho to widzę przy tej chmarze, która nas odwiedza.
Może taniej by było karmić koty ?
Czy masz u siebie zimę - u mnie jesiennie i deszczowo ?
W ub tygodniu maź wziął wózek ( taki na zakupy) i kupiliśmy od razu 10 kg mieszanki ziaren i dodatkowo słonecznik by wydawało mi się, że w mieszance jest go za mało.
Dam znać na ile starczy bo coś licho to widzę przy tej chmarze, która nas odwiedza.
Może taniej by było karmić koty ?
Czy masz u siebie zimę - u mnie jesiennie i deszczowo ?
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Koty należy przegnać precz! Co ja się z nimi naużeram! Czasami jednak okrawki im za dom wystawiam, bo żal wyrzucić.
U mnie piękne jesień dziś, zimy nie widać! Słonko wyszło!
Paula! Ja miałam fiołki jak byłam nastolatką. Potem parapety opanowały kaktusy i tak już zostało
Teraz wracam do fiołków, ale potem kto wie...
Agnieszko! Nie pozują paskudy. Trudno zrobić dobre zdjęcie
Fiołki faktycznie poprawiają mi nastrój w tej szarzyźnie
Kolejny zakwitł: Alma Flame

Dzisiejszy karmnik:

Zakwitnie mi kolejny raz storczyk ze śmietnika:

I moja tegoroczna choinka
Nie chciałam kupować kolejnej koreanki i zdecydowałam się na Conica Będzie oryginalnie. Nie mam pojęcia, jak go przystroić, ale coś wymyślę. Ale najważniejsze, że potem mam gdzie posadzić 

U mnie piękne jesień dziś, zimy nie widać! Słonko wyszło!
Paula! Ja miałam fiołki jak byłam nastolatką. Potem parapety opanowały kaktusy i tak już zostało
Agnieszko! Nie pozują paskudy. Trudno zrobić dobre zdjęcie
Fiołki faktycznie poprawiają mi nastrój w tej szarzyźnie
Kolejny zakwitł: Alma Flame

Dzisiejszy karmnik:

Zakwitnie mi kolejny raz storczyk ze śmietnika:

I moja tegoroczna choinka

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Takie drobne koraliki na sznurze i kokardki wyglądałyby ślicznie. Też miałam ten pomysł ale cena jedynego egzemplarza jaki znalazłam w OBI (80zł) trochę mnie wystraszył.
- takasobie

Z okazji Świąt pozwolę sobie na trochę off-a.
Z choinką wyszło tak:

Więc nie tak źle
Posadzę ją wiosną, a po kolędzie (7.01) zadołuję z donicą tam, gdzie latem rosną kanny.
Święta fajne i spokojne. Na Wigilię wychodziliśmy więc roboty niewiele.
Ale upiekliśmy pierniczki, jest obowiązkowo kapusta i zupa grzybowa. Obiadowo kaczka z pyzami i czernina, takie poznańskie przysmaki.
Zrobiłam kaczy pasztet... Ja tu o jedzeniu, a pewnie już nikt na jedzenie patrzeć nie może...
Od Gwiazdora dostałam m. in. sekator i łopatkę (nigdy tego dość) i adnotację o szkółkingu różanym z Gwiazdorem wiosną.
A dziś z nosem przy szybie i fociłam ptaszki w ogrodzie. Zaczęły przylatywać kowaliki - amatorzy słonecznika. Oprócz tego mnóstwo mazurków, sikory, dzwońce, sierpówki, wróble, nawet jeden grubodziób się zaplątał.
Kowalik

Bogatka

Dzwoniec

Sierpówka

Mazurek

Z choinką wyszło tak:

Więc nie tak źle
Święta fajne i spokojne. Na Wigilię wychodziliśmy więc roboty niewiele.
Ale upiekliśmy pierniczki, jest obowiązkowo kapusta i zupa grzybowa. Obiadowo kaczka z pyzami i czernina, takie poznańskie przysmaki.
Zrobiłam kaczy pasztet... Ja tu o jedzeniu, a pewnie już nikt na jedzenie patrzeć nie może...
Od Gwiazdora dostałam m. in. sekator i łopatkę (nigdy tego dość) i adnotację o szkółkingu różanym z Gwiazdorem wiosną.
A dziś z nosem przy szybie i fociłam ptaszki w ogrodzie. Zaczęły przylatywać kowaliki - amatorzy słonecznika. Oprócz tego mnóstwo mazurków, sikory, dzwońce, sierpówki, wróble, nawet jeden grubodziób się zaplątał.
Kowalik

Bogatka

Dzwoniec

Sierpówka

Mazurek

Miłka
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Uroczy mazurek........
Ja chciałam ubrać świerk - Conica , już taki kilkuletni okaz, rosnący na działce ale wnuczek
nie chciał pożyczyć swojej gwiazdorkowej czapki......
Ja chciałam ubrać świerk - Conica , już taki kilkuletni okaz, rosnący na działce ale wnuczek
nie chciał pożyczyć swojej gwiazdorkowej czapki......
- becia123

- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Piękne wiosenne foteczki wiosenne w te Święta .Udanego świętowania,

Śliczne zdjęcia ptaków robisz!
Dzwoniec wygląda jak klejnot, taki śliczny ptaszek. Zresztą wszystkie są piękne. Kto mówi, że wróble są szare? Przecież to śliczne ptaki, w różnych odcieniach brązu. Szary jest gołąbek sierpówka, a jaki przecież elegancki!
A choinka bardzo ładnie Ci wyszła, gratuluję pomysłu.
A choinka bardzo ładnie Ci wyszła, gratuluję pomysłu.
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Co ja mogę powiedzieć? Ty dobrze wiesz, jak ja lubię Twoje ptasie zdjęcia 
Trzy lata temu miałam świątecznie ubrana konicę i teraz rośnie w szpalerze wzdłuż ścieżki o domu. Na rai - odpukać - szkodniki trzymają się od niej z daleka
Trzy lata temu miałam świątecznie ubrana konicę i teraz rośnie w szpalerze wzdłuż ścieżki o domu. Na rai - odpukać - szkodniki trzymają się od niej z daleka
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Miłko, u Ciebie pożytecznie spędzam czas, ucząc się nazw polskich ptaków. Dzwońca czy kowalika nie znałem dotychczas. Mazurka już zapamiętałem z poprzednich zdjęć
Wielkie dzięki!
- takasobie

Jacku! Polecam obserwację ptaków. Miłośnicy ogrodów maja ułatwione zadanie, bo ogrody, to miejsce, gdzie ptaki chętnie przebywają. Cieszę się, że poznałeś nowe gatunki u mnie. Nadsłuchuj w swoim ogrodzie ptaków i kiedy usłyszysz - obserwuj. Tylko uważaj! To bardzo wciąga
Aniu! Szkoda, ze nie mogę zapodawać częściej i więcej. Czekam na śnieg, wtedy przylatuje ich więcej!
O szkodnikach wystepujących na conica dowiedziałam się po zakupie. Cóż - muszę obserwować i pilnować !
Gosiu! Nie ma czegoś takiego jak szare ptaszki
Nawet muchołówka szara jest taka ... nie szara! Na zdjęciu akurat jest mazurek, ale jest podobny do wróbla. Ma piękne odcienie brązu. Dzwoniec faktycznie jest klejnocikiem, ale piękniejszy jest w wiosennej szacie.
Becia! Dziękuję! Faktycznie wiosna!
Olusiu! Conica jest fajny do ubierania! Wystarczyłby mu beret!
A ja dzisiaj korzystając ze słonecznej wiosennej pogody - popracowałam w ogródku. Nie mogłam już patrzeć na zarastające kółka wokół wisienek i popracowałam darniakiem i haczką. Nieźle wyszło. Wystawiłam do przewietrzenia laura, bo miałam wrażenie, że łapie jakiegoś grzyba. A w szklarni rosną boczniaki...
Aniu! Szkoda, ze nie mogę zapodawać częściej i więcej. Czekam na śnieg, wtedy przylatuje ich więcej!
O szkodnikach wystepujących na conica dowiedziałam się po zakupie. Cóż - muszę obserwować i pilnować !
Gosiu! Nie ma czegoś takiego jak szare ptaszki
Becia! Dziękuję! Faktycznie wiosna!
Olusiu! Conica jest fajny do ubierania! Wystarczyłby mu beret!
A ja dzisiaj korzystając ze słonecznej wiosennej pogody - popracowałam w ogródku. Nie mogłam już patrzeć na zarastające kółka wokół wisienek i popracowałam darniakiem i haczką. Nieźle wyszło. Wystawiłam do przewietrzenia laura, bo miałam wrażenie, że łapie jakiegoś grzyba. A w szklarni rosną boczniaki...
Miłka
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Miłeczko, dzięki za odwiedziny, ja również zaczynam odrabiać wszystkie zaległości zarówno te forumowe jak i inne, bo nareszcie mam troszkę więcej czasu, co do maszynki elektrycznej to fakt jest ekstra, ale według mojego M tylko do mielenia mięsa, gdy przyszło do wkładania go do flaka, to zmienił ją na taką tradycyjną (ręczną), bo ponoć lepiej i szybciej, ale ja się nie znam. Ptaszki i zdjęcia jak zwykle urocze, szkoda, że u mnie takich widoków raczej nie doczekam, co prawda kupiony właśnie karmnik jedzie, ale nie sądzę, aby ptaszki u mnie zagościły przy moich dwóch szczekających psiakach i gromadce kotów sąsiada, ale zobaczymy.
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dawno nie zaglądałem ...
A pamietam,ze ptaki to Twoja specjalność
Ja przez wiele lat byłem członkiem OTOP-u.
Ostatnio nie opłaciłem składki i tak zostało...Piękne ptasie portrety
Piszesz,że conicy wystarczyłby beret ale ubrałaś w gwiazdę i łańcuch
Pozdrawiam,
Sławek
A pamietam,ze ptaki to Twoja specjalność
Ostatnio nie opłaciłem składki i tak zostało...Piękne ptasie portrety
Piszesz,że conicy wystarczyłby beret ale ubrałaś w gwiazdę i łańcuch
Pozdrawiam,
Sławek
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Miłko, znam już trochę ptaszków, ale dzisiaj nie popisałam się. Zamieszkał u nas na na starej gruszy dzięcioł, który jest tak kolorowy, że aż wydawal mi się egzotyczny. A to po prostu dzięcioł duży, rozpowszechniony gatunek, tak doczytałam. Jeszcze dużo nauki przede mną