Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Witaj Kasiu :wit
Piękne ciemierniki. Ja mam dwa, też białe, ale one zawsze kwitną wiosną, nawet późną wiosną. No i mają duże kwiaty, liście zresztą też. A Twoje takie subtelne. Czy one takie będą dalej, czy kwiaty będą większe? Moje jak przekwitają, to robią się takie zielonkawe i to mi sięw nich podoba.
Ja za ciemiernikami wcale nie przepadałam, ale oba dostałam od Taty i od tej pory zaczęły mi się podobać. Moje rosną na kwaśnej rabacie, pomiędzy różanecznikami i azaliami. I mają się bardzo dobrze.

A świąteczne dekoracje absolutnie w moim guście. No i figurki na choince obłędne. Ja też takie zbieram, ale dwa lata temu straciłam większość kolekcji, gdy pewnego ranka zastałam choinkę na podłodze ...
Kolekcja Twojej mamy wspaniała ;:oj
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Julietto, witaj!
Ten ciemiernik biały to odmiana 'Christmas Carol'. Osiąga wysokość 30 cm, wytwarza kwiaty średnicy do 7 cm, kremowo-białe, zielonkawe przy nasadach. Mają kwitnąć od grudnia do kwietnia, choć przy większych mrozach zwieszają główki i czekają na lepsze czasy :wink: Mam też większy, zielonkawy, który dostałam od Marysi-Maski :D Posadziłam je pod sosnami, koło Rh, ale zwapniłam wokół nich glebę, zgodnie z ich wymaganiami. Zobaczymy jak sobie poradzą. Są tam też runianki, liście pasują idealnie. Posadziłam też kilka koło małych cisów, pomiędzy cyklamenami - bardzo podoba mi się takie zestawienie, choć na efekt muszę poczekać.
Dziękuję za przemiłe komplementy, przekażę mamie :wit
Monia, dziękuję za życzenia. Widziałam, ze znikały - moje tez w kilku wątkach znikły, to zapewne wynika z zasad forum i tego, ze życzenia należy składać w dedykowanych wątkach.
Niemniej jednak dziękuję ;:196 Ciemierniki są z odmiany kwitnącej już zimą, choć pogoda na pewno przyspieszyła ich kwitnienie.
Majeczko, Ciemierniki mam pierwszy raz w tym roku, ale zachwyciły mnie bez reszty. W sosnowym zakątku posadzę ich więcej ;:333
Agnieszko, koniecznie zobacz jak wyglądają, może mają pączki! Są różne odmiany i pora kwitnienia też, ta różnorodność dodaje im uroku ;:173
Dziękuję za przemiłe komplementy dla mamy, będzie jej bardzo miło ;:196
Basiu, a może jeszcze dla nich za wcześnie? Wiesz jakie to odmiany? Moje to kwiaty Bożego Narodzenia, mogą kwitnąć od grudnia.
Agnieszko, piękne kolorki! Głęboka purpura z fioletem ;:333
Zdjęcie z sasankami cudne! Pasują do nich idealnie ;:333 Gdybyś miała siewki tego Ciemiernika to bardzo proszę, daj znać. Może się wymienimy odmianami? Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoim ciemiernikom co jakiś czas wtykam kawałki kredy pod korzenie :roll: Jeden jeszcze nigdy nie kwitł (mam go trzy lata), biały kwitnie zwykle od wiosny (teraz ma widoczne pączki), mam dwie podarowane siewki na cienistej rabacie i jeden ciemiernik cuchnący. I koniec. Za to ciemierniki szwagierki kwitną od listopada co roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiek, Twoje ciemierniki są urocze! Mam wrażenie, że u ciebie wszystko kiełkuje! Lece właśnie na działkę do taty i zobaczę jak tu na południu rośliny sobie radzą!
Pozdrowienia między świateczne! :wit
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Nie znam odmiany, ale wyglądaja tak jak Twoje i w ubiegłe lata kwitły mniej więcej o tej porze.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Witam, :wit
pięknie ci kwitły ciemierniki. ;:108
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasiu dekoracje mamuśki piękne i takie radosne....masz ty po niej wesołego ducha kochana ;:196 Pozdrawiam cie poświątecznie w tym cudnym niby wiosennym ,słonecznym dzionku ;:3
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu, w tym roku masz ogród kwitnacy przez większość roku. Chyba i ja zaraz zobaczę co tam na moich rabatach się dzieje. Wracając do maminych przepieknych dekoracji, to w Maji w Ogrodzie był kawałek poświęcony swiatecznej odslonie pewnego domu i tam właściciele rownież kolekcjonuja ozdoby świąteczne, przywozac je z rożnych stron swiata. Bardzo fajne hobby.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Kasiu, przypomniałaś mi o ciemiernikach. Jestem ich wielbicielką, ale są mało widoczne w moim ogrodzie, muszę to zmienić. Doczytałam o dolomicie, pewne jego brak powoduje słaby rozrost kwiatów :)
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Kasiu - ta Twoja Mamcia to zdolniacha!
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Ogrodowy Robaczku
Przychodzę z rewizytą i tak naprawdę to jestem zadziwiona, że nie znam Twojego ogrodu!
Jest fantastyczny - ciepły, przytulny i kolorowy. Pięknie fotografujesz rośliny... Niby te same, ale jednak inaczej je widzisz. Popatrzyłam do pierwszej części i wyrywkowo do kilku po drodze - i... podoba mi się tu :D Będę nawiedzać :D

Spodobało mi się też to, co powiedziała Monika-Sz - że masz takie rośliny, które albo już mam, albo chciałabym mieć :D

Pozdrawiam przy ciepłej sobocie
Ula
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu, nastrój panujący w domu Twojej mamy jest cudowny. Uwielbiam nie tylko wystrój świąteczny, ale widać też jak urządzony jest dom na co dzień. Taki właśnie jest moim marzeniem.
Muszę koniecznie jutro sprawdzić moje ciemierniki. Białe dopiero dostałam niedawno, więc na pewno nie kwitną, ale może inne?
Dzisiaj jakoś nie zwróciłam na nie uwagi
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
Piękny dziś był dzień, mnóstwo słońca! Wybrałam się do ogrodu na spacer, a skończyło się na porządkach :wink: Zebrałam cały worek liści róż, a jeszcze mnóstwo zalega na krzewach! Niektóre odmiany są całkiem zielone, inne puszczają młode pędy, a na kilku zauważyłam nowe pąki :shock: Poczułam się trochę jak na przedwiośniu.... ;:224

Ewa, ja mam tylko 2 odmiany, ale chętnie poszerzę kolekcję. Może uda mi się co upolować na Gardenii ;:333
Kasiu, witaj! I jak tam na działce u taty? Wypatrzyłaś jakieś kwiecie? U mnie poza ciemiernikami nic nie kwitnie, ale i tak mam radochę :D
Basiu, nazywa się Christmas Carol, ma dosyć małe kwiaty. Śliczna odmiana!
Witaj Szymek! Miło mi, że wpadłeś :wit Pozdrawiam serdecznie!
Doris, wiosennie jest aż miło ;:138 Oby jak najdłużej! A gdzie Twój nowy wąteczek? Wracaj koniecznie... ;:168
Lulka, oglądałam ten program - niektóre dekoracje bardzo ładne, choć jak na plastyczkę i dekoratorkę wnętrz to szału nie było. Mnóstwo pieniędzy wpakowane w piękny dom, ale czegoś tam zabrakło.
Irminko, witaj! Posadziłam ciemierniki od frontu, żeby je codziennie podziwiać. Lubią ażurowy cień, więc zagościły pod sosnami :uszy
Małgosiu, zdolna z niej bestia, ciągle jej to powtarzam ;:306
Urszulko, witaj! Bardzo mi miło, że zechciałaś do mnie zajrzeć! Będzie mi miło gościć Cię u siebie w nowym sezonie, mam nadzieję, że wypatrzysz coś ciekawego ;:196
Małgosiu, dziękuję za miłe słowa, przekażę mamie ;:196 Uwielbia dekorowanie wnętrz, to jej niespełniona pasja..ma też mnóstwo talentów manualnych, potrafi zrobić coś z niczego. Co roku wymyśla coś nowego, a wykonanie dekoracji sprawia jej wiele radości. Staram się fotografować co roku prowadząc skrzętną dokumentację ;:333

Wszystkim gościom życzę pomyślności w Nowym Roku i spełnienia wszystkich ogrodowych marzeń ;:4
Znikam na kilka dni, do ukochanej Portugalii. Do napisania w 2014 :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kasiu życzę Ci cudownych wrażeń w podróży ;:196 :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, wspaniałego wyjazdu życzę i pomyślności wszelkiej w Nowym Roku! Do napisania w 2014! (brzmi jak Powrót do przyszłości ;-))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”