Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11
Piękne słoneczne klimaty u Ciebie 

Dziękuję Wandziu, może się pozbieram. To prawda, że wiosną i latem wirusy i przeziębienia nas omijają. Mieszkanie mam posprzątane i zakupy, które można było wcześniej mam zrobione. Ale cierpię, nie ma skutecznych leków. A to miłe słoneczko z dodatnią temperatura może się źle skończyć, słyszałam, że zima będzie dopiero w lutym, u mnie dużo drzew, kilka cisów, tuje z konieczności ogradzające od sąsiadów wiec nie jest pusto. Twój ogród Wandziu jest też piękny z samych drzew i krzewów, co nie znaczy, że kwiaty nie dodają mu piękna. Zwłaszcza wiosenne, cebulowe i te skalniakowe (poduszkowe) są najmilsze, ponieważ są pierwsze, a później to już wszystko kwitnie i zieleni się. Pokazujesz piękne orliki, one takie niewymagające chociaż krótkowieczne, nornice też mi je podgryzają, ale jesienią zostawiam dużo siewek więc są zawsze. Kosaćce u mnie coraz marniej kwitną zamiast rozrastać się, pewnie powinnam wykopać poprawić ziemię kompostem czy jakąś ogrodniczą. Strasznie jałowa u nas ziemia, podobno nawieźli poprzednicy takiej z dna jeziora przy okazji pogłębiania i jest sam piach. Tam gdzie już dodawałam obornik i ziemie ogrodnicza widać efekty. Myślę, że w styczniu zaczną nas kusić wysiewy, mimo, iż mówimy, że już nie siejemy. Najwcześniej to zdaje się siejecie lobelię. Musze też odnowić pierwiosnki, tak dużo ich mijałam i gdzieś się podziały.
Pozdrawiam Krystyna
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu, melduję że i ja wciąż tu zaglądam, choć nie piszę tylko i wyłącznie z braku czasu, gdyż po pracy nie wiele mi już go zostaje na cokolwiek, a teraz przed świętami tym bardziej odczuwam jego niedosyt, ale bywam, bywam
. Super te zdjęcia wspominkowe, od razu się człowiekowi lepiej i cieplej na serduchu robi, ja chyba zacznę wstawiać dopiero w Nowym Roku, więc przy okazji życzę Tobie i całej rodzince wszystkiego co najlepsze i w czasie Świąt i w następnym nadchodzącym 2014 roku.

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu- ja planuję dużo ale nie wiem na ile środków starczy, bo przecież jeszcze remont domu robimy- a to jak na razie ważniejsze.
Chciałabym róże- ale muszą być wytrzymałe- grzebię , szukam tyle ładnych i podobno wytrzymałych. Czemu róże?? bo długo kwitną, powtarzają kwitnienie, pachną- najlepiej krzaczaste- bo małe kwiaty na razie giną w tej przestrzeni. Zauważyłam że są miesiące - czerwiec, lipiec- mało mam kwitnących(tak w ogóle to jeszcze mam mało- a kwitnących w tych miesiącach szczególnie).
Lilie - nad moim "stawem", orliki- bardzo mi się podobają , oj dużo już sama nie wiem co, lubię lawendę, jakaś magnolia mi się marzy- ale u mnie chyba za zimno. Na razie plany - chaos totalny chaos- muszę jakieś krzewy wsadzić- co się przebarwiają jesienią- bo u mnie jesienią klimatycznie ale tak szaro- buro- ponuro w porównaniu np. do Twojej jesieni.
Chciałabym róże- ale muszą być wytrzymałe- grzebię , szukam tyle ładnych i podobno wytrzymałych. Czemu róże?? bo długo kwitną, powtarzają kwitnienie, pachną- najlepiej krzaczaste- bo małe kwiaty na razie giną w tej przestrzeni. Zauważyłam że są miesiące - czerwiec, lipiec- mało mam kwitnących(tak w ogóle to jeszcze mam mało- a kwitnących w tych miesiącach szczególnie).
Lilie - nad moim "stawem", orliki- bardzo mi się podobają , oj dużo już sama nie wiem co, lubię lawendę, jakaś magnolia mi się marzy- ale u mnie chyba za zimno. Na razie plany - chaos totalny chaos- muszę jakieś krzewy wsadzić- co się przebarwiają jesienią- bo u mnie jesienią klimatycznie ale tak szaro- buro- ponuro w porównaniu np. do Twojej jesieni.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Posadż floksy , są wysokie i kolorów moc więc będzie widać je z daleka-a zapachDTJ_1 pisze:Wandziu- ja planuję dużo ale nie wiem na ile środków starczy, bo przecież jeszcze remont domu robimy- a to jak na razie ważniejsze.

-
Dorciu- posadziłam dwie sztuki- sadzę wszystko na próbę- jak sobie poradzą na tej ziemi nie uprawianej- mało się rozrosły, - ale rzeczywiście długo kwitły i pięknie pachniały- tylko za późno się dowiedziałam że jak się je ścina to dłużej będą kwitły- to prawda- wtedy nowe puszczają?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję wam kochani za te przedświateczne wizyty. Wybaczcie, że nie odpowiem szczegółowo na posty, ale od rana dopadło mnie choróbsko, cały dzień leżę w łóżku i nie mam już na nic siły. Wkleję na pożegnanie tego roku tylko kilka fotek ze świątecznym akcentem i cóż, idę chorować dalej, żeby mi przeszło do Świąt.

-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Wandziu zdrówka życzę
Kuruj się kochana !
Cudowne bombki
Uwielbiam takie dekoracje 

Cudowne bombki

marzenia się spełniają! Dana
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Wandeczko kochanie śliczne te Twoje aniołeczki , co słyszę zachorowałaś , to nie dobrze ,kuruj się kochana żebyś wyzdrowiała do Świąt,czosnek ,miodzik,soczek z malinek to najlepsze środki 

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Wandeczko
Tyle aniołów opanowało Twój dom, a Ty chorujesz
.
Nie dopilnowały Cię
.
Zdrowiej szybko, żebyś mogła cieszyć się świątecznym menu i nastrojem.
Całuski przedświąteczne
- Jagoda

Tyle aniołów opanowało Twój dom, a Ty chorujesz

Nie dopilnowały Cię

Zdrowiej szybko, żebyś mogła cieszyć się świątecznym menu i nastrojem.
Całuski przedświąteczne

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Jakże mi przykro czytać, że choróbsko złożyło Cię do łóżka. Wandziu mam nadzieję, że do świąt wykurujesz się
Tym bardziej, że czuwają nad Tobą całe zastępy aniołów.

Tym bardziej, że czuwają nad Tobą całe zastępy aniołów.
-
Wandeczko- kuruj się kuruj - a Twoje aniołki piękności- lubię takie aniołki bobaski
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
WANDZIU....anioły to takie dobre duchy domu...u Ciebie z kazdego kącika na Cię spoglądają i czuwają....na pewno pomoga w przygotowaniu kolacji wilijnej....
pytalaś wcześniej o Krasawicę Moskwy....to piękny bez-liliak....jak tylko będę miala dostęp do zdjęć to pokażę, rosnie u mnie na ROD ale musialam powtórzyć nasadzenie przy domu....warto kupić....
pozdrawiam świątecznie....
pytalaś wcześniej o Krasawicę Moskwy....to piękny bez-liliak....jak tylko będę miala dostęp do zdjęć to pokażę, rosnie u mnie na ROD ale musialam powtórzyć nasadzenie przy domu....warto kupić....
pozdrawiam świątecznie....
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Zdrowiej Wandziu, święta idą,nie czas na chorowanie ,trzymaj się kochana,a aniołki śliczne,ja narzaie mam dwa w sypialni