Czerwona plamistosc
Czerwona plamistosc
Witajcie. Chcialam sie zapytac co sie dzieje z hodowla cebulek hippeastrum? Co kupuje badz zalatwiam sobie hippeastrum to lapie czerwona plamistosc. Co ja robie zle? Prosze o pomoc . . .
pozdrawiam
Kasia
Kasia
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czerwona plamistosc
Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powierza oraz nadmierne zagęszczenie roślin,ale głównym źródłem choroby są porażone cebule. Moim zdanie przed posadzeniem cebule powinny byc zaprawiane, Dzięki temu zarodniki, ktore byc może zimuja na łuskach cebuli nie dostaną sie do podłoża i korzeni.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czerwona plamistosc
Czerwona plamistość występuje na wielu roślinach nie tylko doniczkowych i bardzo ciężko się z nią walczy. Jeśli chodzi o hipeastrum to do zakażenia dochodzi najczęściej w szklarniach gdzie rośliny rosną w zagęszczeniu i w dużej wilgotności. Można porażone liście i kwiaty opryskiwać preparatami Topsin M 500 SC, Funaben Plus 02 WS, ale najgorsze spustoszenie robi grzyb w cebulach szczególnie jeśli zadomowi się pod piętką. Można próbować wycinać miejsca zarażone i przesypywać węglem drzewnym ale ze swojego doświadczenia wiem, że roślina potem tylko wegetuje i nigdy nie wraca do pełnego zdrowia.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa