Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

tenciu,a dodajesz do masy makowej ubite białka?Ja dodatkowo smaruję białkiem ciasto i wykładam dosyć sporo masy makowej.Jak dodawałam mniej to też mi odchodziła od ciasta.Potem to już tylko zwinąć w rulon papierowy i ponakłuwać patyczkiem papier i ciasto...Może ktoś ma inny sposób????
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje bardzo,wypróbuje wszystko naraz i zobaczymy. ;:196
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PESTKA@ pisze:ja robię tak...śledziki moczę jeśli są zbyt słone(matjasy)
do gęstej śmietany 18%(wystarczy)dodaję pokrojony ogórek kiszony lub korniszon(ilość według uznania)cebulkę drobno pokrojoną i jabłuszko.Z przypraw;liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz.Ze solą ostrożnie ,albo ciut jak potrzeba,albo wcale.Mam też inną opcję dodając łyżeczkę chrzanu do śmietany z całą resztą.Taką dość gęstą sałatkę śledziową podaję na Wigilijny stół z ziemniaczkami w mundurkach.
Pesteczko,powiedz mi jeszcze śledzie nakrapiasz troche octem?a te przyprawy to prosto do tej masy śmietanowej?
Ostatnio koleżanka mi powiedziała,że jak płaty śledziowe solone moczy ,to dodaje do wody troche octu,to nie sa takie mdłe.
Mam przepis na sałatke ze śledzia CZERWONE SLEDZIE z keczupem i papryką,wszystko sie daje surowe,więc jest błyskawiczna.Jakby ktoś był chetny na nie to wstawie przepisik
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie dodaję już octu,bo matjasy nie są wcale mdłe ze względu na kwaśność ogórków kiszonych,albo korniszonów z octu.Wszystkie dodatki smakowe jak ogórki ,cebulka,jabłuszko i przyprawy dodaję do śmietany gęstej,a krótko przed podaniem dodaję śledzia.Przeszkadza mi ogólnie zapach śledzia i nie lubię ,,przegryzionych ,,sałatek więc dodaję na końcu,ale jak lubisz wyrażny smak ryby to dodaj razem z dodatkami.Ta sałatka jest u nas na stołach odkąd pamiętam.Robiła ją moja Babcia na Wigilie i dni postne.Wszyscy ją uwielbiamy ,z dziećmi włącznie.
Poproszę o Twój przepis na śledziki...
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

tencia pisze:A może któraś z Was ma dobry przepis na strucle makową ,albo podpowie dlaczego odchodzi mi góra od maku .Z góry dziękuje :D

Teresa :wit
Ja do masy makowej dodaję trochę drożdży(tzn rozczynu) i nigdy nie odchodzi :heja .Ale też smaruję ciasto pianą ;:108

Fajne przepisy.Szukam inspiracji na święta :D

Pestko,a do tych śledzi w śmietanie nie dodajesz troszkę majonezu?
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie nie dodaję do Wigilijnej sałatki,ale w postne dni dodaję czasem majonez i łyżkę chrzanu.Czasem też tarty seler(fajny ma smak)
Awatar użytkownika
kuleczka
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 18:03

Post »

:wit Aguniu, dziewczynki, w przyszłym tygodniu mam wigilię w szkole u dzieciaczków, poradźcie mi proszę jakie fajne dania przygotować, no normalnie mnie zamroczyło, nie mam pomysłu a czasu na szukanie teraz, to też nie za wiele ;:173
Rośliny : Kuleczkowy kolorowy świat
Ogólne rozmowy: Kuleczka na okrągło
Zapraszam Dorota :)
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pierożki,barszczyk np.z paczki bo pewnie najłatwiej zagotować czajnik z wodą,zamiast pierożków może pasztecik(można na zimno podać) pierniczki,jakieś ciacho,cukierki i owoce,,,mandarynki,banany.....Dzieciaki nie przepadają za siedzeniem przy stole.Kilka razy przygotowywałam takie wigilie i wiem ,że dzieciaki bardziej są zaaferowane prezentami niż tym barszczem ,ale tradycja musi być :wink:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Też ciągle nie podjęłam ostatecznej decyzji,ale myślę o reniferkach-babeczki pomaziane masa serkowo(homo)-czekoladową.Nosek to czerwony lentilek,a rogi to precelki ;:167
Robiłam w zeszłym roku na święta-super wyglądają i są pyszne .
Drugi pomysł to bałwanki ew pierniczki
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kuleczko-u nas w szkole dzieci coś przynoszą,przeważnie sa to ciastka ,cukierki ,owoce.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny jak zrobic mieso na świeta,chodzi mi o szynke,karczek,boczek.Zawsze pieklam ale nieraz wyszlo suche.Zbytnio dzieci nie chciały jeść.Poradżcie coś,bo innym sposobem nigdy nie robiłam.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05

Post »

Witam
Od kwietnia jestem na forum, zaglądam na rożne wątki i czytam, czytam, czytam. Chociaż czasami coś napisze. Mięso tez mnie zainteresowało. Znalazłam wątek mięso bez pieczenie użytkownika FiIGA
Tytuł: Mięsko bez pieczenia ( jeszcze nie wiem jak przekopiować adres wątku, ale po tytule da sie znaleźć). Zrobiłam schabowego z pierwszej strony gotowany 2x po 10 minut i wyszedł super. Będę tak robiła na święta , będzie do chlebka a z jakimś sosem nawet na obiad czy kolacje.
Polecam i pozdrawiam
Roma
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kochani dziękuję wszystkim za wizyty. Na razie brakuje mi czasu na wstawianie nowych przepisów, tak więc zamykam wątek. Nową część postaram się otworzyć po świętach. Tymczasem wszystkich zapraszam serdecznie na pogaduchy ;:196 :wit

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 63&t=71771
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”