Nasiona- odkażanie,zaprawianie,kiełkowanie, przechowywanie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

Pewnie chodziło o optymalną temperaturę.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze: dodatek popiołu przy kwaśnej glebie może się okazać strzałem w dziesiątkę.
Tak, przy czym ta " dziesiątka" to ...pH 10.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Drogi forumowicz wszystko należy robić z głową i pić wódkę i sypać popiół.Nie uważasz chyba nas wszystkich za kretynów ,którzy nie mają pojęcia ile można i co można?Jeżeli nie masz nic konstruktywnego do dodania to nie dodawaj.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja jeszcze z dość głupim pytaniem: nadmanganian potasu (kupiony w aptece) jak bardzo rozcieńczyć wodą (destylowaną?)? Czy te 0,03% wystarczy?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

KaLo
Twoja informacja o temperaturze kiełkowania nasion ogórka i dodawaniu popiołu do gleby o nieznanej kwasowości to naprawdę są konstruktywne rady godne agronoma.
Jak masz takich informacji udzielać forumowiczom, to lepiej milcz.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Temperatura k i e ł k o w a n i a fasoli 18-22 0 C.
Temperatura kie ł k o w a n i a ogórka 25-28 0 C.Przy czym przy ogórku b.ważna jest temperatura
podłoża.Przy wzroście są inne trochę niższe j.w.Są to najbardziej optymalne temperatury dla równego skiełkowania wszystkich nasionek w jednakowym terminie(ok.3-4 dni).
Uwagi forumowicz były jak najbardziej na miejscu i cenne,aby uniknąć poźniej kłopotów z dosadzaniem
brakujących sadzonek(przy wysiewie do gruntu),czy też brakiem owocowania z powodu niewłaściwej kwasowości podłoża(gleby). ;:223
Alyaa!!
Ja stosuję 1 tabletkę na 0,5 l wody i moczę ok.20-30 minut. ;:333

A wszystkich przepraszam,że znowu nie w temacie..........,ale uważałem,że podane temperatury mogą
narobioć sporo kłopotów i dlatego i ja się wtrąciłem.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

and777 pisze:Pewnie chodziło o optymalną temperaturę.

Ze względu na pochodzenie ogórek należy do grupy roślin o dużych wymaganiach cieplnych.[...] Optymalna temperatura w czasie kiełkowania wynosi około +30C.

http://www.uprawyekologiczne.pl/196_Wym ... gorka.html
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

legina dziękuję. Napisz jeszcze jakie stężenie mają te tabletki, bo nie wiem jakie u mnie w atekach mają (czy tabletki czy płyn).
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Tabletek jest 30 szt. w opakowaniu po 100 mg.Przynajmiej takie były u mnie w aptece. :D
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

forumowicz pisze:
kaLo pisze: dodatek popiołu przy kwaśnej glebie może się okazać strzałem w dziesiątkę.
Tak, przy czym ta " dziesiątka" to ...pH 10.
Powiem wam jaki uzyskałam efekt próbując doprowadzić pH torfu odkwaszonego (informacja z opakowania pH 5,5-6,5) do poziomu przynajmniej 7,0 za pomocą popiołu drzewnego z kominka.
Do litra torfu wsypałam 7 czubatych łyżek popiołu, z tej proporcji uzyskałam raptem pH 6,5 :|. Po odparowaniu wilgoci, zamiast ziemi o strukturze suchego torfu otrzymałam "cementopodobny" brykiet, który musiałam skruszyć nożem, bo inaczej nie chciał wyjść z pojemnika :lol:.
Możecie sobie teraz wyobrazić jaką ilość popiołu trzeba byłoby wysypać na grządkę, by uzyskać tak wysokie pH ;:173.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

[quote] Ogórki i fasola lubią odczyn obojętny więc dodatek popiołu przy kwaśnej glebie może się okazać strzałem w dziesiątkę.Temp. kiełkowania f. i o. to 12-15 st. -wiosną zagony pod wysiew można przykryć czarną folią to ziemia się nagrzeje a chwasty skiełkują ale nie urosną.
[quote]
Nie jestem agronomem ale mam dar czytania ze zrozumieniem i czytam dużo bo nie uważam że wiem już wszystko:
http://www.uprawyekologiczne.pl/196_Wym ... gorka.html to o ogórku a to o fasoli:
http://florpak.pl/Serwis-dla-plantatorow-fasoli,29.html
Podałem temp. minimalne i takie występują w połowie maja w glebie .Gdyby ogórek kiełkował w temp.25 stopni to pewnie byłby siany do gruntu gdzieś w czerwcu.Nie uważam abym wprowadził kogoś w błąd,a jeżeli ktoś nie zna odczynu gleby i będzie sypał popiół "na pałę " to sam sobie winien i niech nie ma pretensji do innych.legina i forumowicz zanim kogoś wskażecie palcem zastanówcie się czy nie wybijecie sobie oka.
Alyaa tabletka 100mg na 330 ml wody daje stężenie 0,03%
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

legina pisze:Tabletek jest 30 szt. w opakowaniu po 100 mg.Przynajmiej takie były u mnie w aptece. :D
Dziękuję jeszcze raz za informacje. Może u mnie też takie będą mieć. Do marca sporo czasu to gdzieś znajdę. Oj już chcę wiosnę i kolejne pomidorki.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kaLo pisze:mam dar czytania ze zrozumieniem
Za minimalną temperaturę gleby przyjmuje się 14oC,
Długotrwałe pozostawanie siewek w temperaturze 12oC może doprowadzić do ich zamierania.
I to są cytaty właśnie z linkowanego przez Ciebie tekstu. Jak więc jest z tym darem rozumienia ?
Po Twojej informacji, Ci mniej doświadczeni co będą siali u siebie rozsadę ogórków gotowi są zamiast na parapecie trzymać ją w lodówce.

A jeszcze a propos sypania po grządkach popiołem drzewnym
Dobrym i tanim nawozem wapniowym jest popiół drzewny. Zawiera tlenek wapnia (nawet powyżej 30%) ale także potas, magnez i mikroelementy. Najlepiej jednak popiół dodawać do kompostu, gdyż bezpośrednie zastosowanie go na grządce może wywołać szok u organizmów żyjących w glebie jak i roślin wysianych czy posadzonych na tej grządce.
http://docs8.chomikuj.pl/1181764069,PL, ... iwe-pH.rtf
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2164httphttp :
kaLo!!!
Ani nie strzelam w dziesiątkę,ani po oczach nawet swoich.Twoja 10 to dla mnie 2.
Aby mieć prawidłowe wschody nie sieję do gruntu,ale robię sadzonki w doniczkach i jestem do przodu,a w czerwcu już zrywam pierwsze owoce.Też nikogo nie pouczam,bo ten co wie wszystko -nie wie nic.
Aha!w swoich wpisach nawet nie wspomniałem Ciebie,jedynie wpisałem te dane odnośnie kiełkowania jakie ja uważam za słuszne.Swoje kiełkuję w tem.ok.25 0 C i mam 100% wschody nasion,a więc nie tylko opieram się na lekturze,ale też na własnych doświadczeniach,gdzie korzystałem właśnie z porad P O M O D O R O.I tyle w tym temacie.Minimalne warunki dają wschody nawet co 1m,a ja swoje sadzonki wsadzam
co 25 cm.I taka to różnica m.nami. ;:108 ;:11http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=728
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Alyaa!!
Prostuję swoją ostatnią wypowiedż co do stężenia.1 tabletkę rozpuszczam w słoiku po majonezie
i przyznaję się do pomyłki,że nie jest to słoiczek 0,5 l,a mniejszy(pewnie 0,5 l nie ma nawet). ;:7
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”