Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11
Oj znam ten ból ...........podlewam,podlewam .......za godzinę można od początku
Wandziu na białym krzesełeczku pod kwitnącą jabłonką posiedziałam
Cudne fotki ,piękne wspominki
Wiesz Wandziu że wystrzygłam żółknący jałowiec, ale tak wyglądał że ...............został całkiem wycięty 
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, mylisz się, Wandeczko, nowy wątek już jest, zapraszam
.
A z iglakami, jak widać, umiesz sobie radzić.
Fakt, trzeba je podcinać z umiarem, żeby nie powstały drapaki.
Gorzej, jeśli się nasadzi (tak jak ja) jodeł kalifornijskich, świerków i tuj, które nie mają umiaru w dążeniu do niebotycznych rozmiarów. Nawet piaszczysta gleba im nie przeszkadza.
Są piękne, nie powiem, ale roślinom, rosnącym w pobliżu łatwo nie jest, oj nie...
.
Zapraszam do zielonych pokoi,
- Jagoda
A z iglakami, jak widać, umiesz sobie radzić.
Fakt, trzeba je podcinać z umiarem, żeby nie powstały drapaki.
Gorzej, jeśli się nasadzi (tak jak ja) jodeł kalifornijskich, świerków i tuj, które nie mają umiaru w dążeniu do niebotycznych rozmiarów. Nawet piaszczysta gleba im nie przeszkadza.
Są piękne, nie powiem, ale roślinom, rosnącym w pobliżu łatwo nie jest, oj nie...
Zapraszam do zielonych pokoi,
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Wandeczko
oczywiście, masz rację. W OBI mogłam nabyć całe mnóstwo drzewek świątecznych . Nigdzie ani śladu po trawkach, tym bardziej przecenionych.
Ostatnio też już przystopowałam z kupowaniem, i nad nowościami na ogół długo myślę. Podobnie jak Ty , pozbyłam się już dawno ogników. Nie sprawdzały mi się jako ozdobne.
Widziałam , że masz w koszu z wikliny posadzone hosty. Czy ten kosz jest tylko osłonką, czy faktycznie doniczką?
Majowe zdjęcia oddają tę świeżą wiosenną zieleń.
Śliczny klonik .
Miłego dnia
Widziałam , że masz w koszu z wikliny posadzone hosty. Czy ten kosz jest tylko osłonką, czy faktycznie doniczką?
Majowe zdjęcia oddają tę świeżą wiosenną zieleń.
Miłego dnia
Wandziu pokazujesz kawałeczek rabat z żurawkami, hostami i Arnoldem nie mogę się napatrzeć
ścieżka świetnie wygląda w takiej obsadzie. Drzewka iglaste o wąskim pokroju jakieś posadziłam... ale chyba są inne...chociaż przy trawach jest coś podobnego. Dobry pomysł z większymi plamami z jednakowych roślin, doskonale je widać z daleka...przyciągają wzrok.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Wandziu,Twój ogród taki słoneczny i optymistyczny w te mroźne dni,super są takie wspominki,aż człowiek się gdzieś rwie 
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Masz rację Wandziu, z wielką przykrością zamknęłam wątek i brakuje mi bardzo Waszych miłych wizyt.
Mam jednak nadzieję, że wkrótce uda mi się wygospodarować nieco więcej czasu i otworzyć nowy, by z radością móc spotykać się z Wami, podziwiając wspominkowe letnie widoki
Nie jest jednak źle, bo nadal mogę czasem odwiedzać swoje ulubione wątki i w nich z Wami gawędzić
Mam jednak nadzieję, że wkrótce uda mi się wygospodarować nieco więcej czasu i otworzyć nowy, by z radością móc spotykać się z Wami, podziwiając wspominkowe letnie widoki
Nie jest jednak źle, bo nadal mogę czasem odwiedzać swoje ulubione wątki i w nich z Wami gawędzić
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też bym obejrzała jeszcze Twoich kompozycji 
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Wandziu piękne zdjęcia z lata...niezapominajki jak z bajki...kolorowy świat roślin...
już tęsknię za ciepełkiem...
już tęsknię za ciepełkiem...
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Wando - od kilku godzin siedzę w Twoim ogrodzie....Obejrzałam początek części pierwszej i zdjęcia w tej odsłonie..
Podoba mi się...bardzo podoba koncepcja Twojego ogrodu. Rośliny pięknie się uzupełniają i przenikają nawzajem, trawy podkreślają wrażenie lekkości a gęstwina roślin nie tworzy bezkształtnego buszu. Takie ogrody lubię, ale u siebie nigdy nie będę tak miała
Z wielką radością zauważyłam, że kilka stron wstecz rozpoczęłaś wspomnienia
Będę podglądać, tym bardziej, że masz dużo roślin cieniolubnych a ja mam do zagospodarowania w przyszłym roku mocno zacieniony fragment działki. Mam pewną koncepcję ale też i całą zimę na przemyślenia. U Ciebie na pewno znajdę inspiracje 
Podoba mi się...bardzo podoba koncepcja Twojego ogrodu. Rośliny pięknie się uzupełniają i przenikają nawzajem, trawy podkreślają wrażenie lekkości a gęstwina roślin nie tworzy bezkształtnego buszu. Takie ogrody lubię, ale u siebie nigdy nie będę tak miała
Z wielką radością zauważyłam, że kilka stron wstecz rozpoczęłaś wspomnienia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
iga23, no ja niestety stałam dotychczas z wężem i podlewałam, ale i tak było tego za mało, więc zdecydowaliśmy się w końcu na nawadnianie.
Romciu, oj to szkoda, że wywaliłaś jałowiec, bo ja myślę, że jednak po kilku postrzyżynach dałoby się z iego coś ładnego zrobić. No ale cóż, przepadło.
JagiS, strzyc, nie żałować - to najlepszy przepis na jałowce i inne "wybujałe".
Ignis, otóż ten kosz z hostami nie jest koszem we właściwym znaczeniu tego słowa, gdyż... nie ma dna. Taka obręcz. A w środku zwykła donica. Kupiłam gdzieś w Polsce na rynku, świetnie się sprawdza. Jak spotkam, kupię jeszze jeden taki.
Anna11, wiedza o większych plamach pzyszła do mnie z różnych forów, nie tylko z tego. Szkoda, że sama na to wcześ niej nie wpadłam, bo teraz już czasem szkoda czegoś wyrzucać, co już rośnie.
koziorożec, rwie się Marto serce do ogrodu, ale przed nami jeszcze Święta, a po nich to już właściwie nowy sezon. Niektórzy zaczynają siać. Inni już zamawiają rośliny, planują...ech.
Mufka, werbena od ciebie dumnie siedzi w gruncie i patrzy z wysokości gdzie by tu się rozsiać
DTJ-1, spoko, zostanie jeszcze fotek do końca zimy
lora, na razie ciepełko musi nam wystarczyć z kominka
amba19, Ojej, początek części piewszej? Aż tak daleko sięgnęłaś w przeszłość? Stare dzieje, stary ogród. Sporo wymarzło w zimie 2011/2012. Ja nawet sama już nie zaglądam do tamtych fotek. Pędzę naprzód i czasem tchu mi brak.
Piszesz, że nie będziesz mieć takiego ogrodu. A dlaczegóż to? Taki może mieć każdy. Finanse nie są przeszkodą, bo wszystko robione jest własnoręcznie i z najprostszych materiałów, a rośliny często kupowane po jednej, dwie i potem rozmnażane. Trochę to wymaga pracy i czasu, ale jest za to frajda i zadowolenie. Zapraszam serdecznie na oglądanie cieniolubnych
Romciu, oj to szkoda, że wywaliłaś jałowiec, bo ja myślę, że jednak po kilku postrzyżynach dałoby się z iego coś ładnego zrobić. No ale cóż, przepadło.
JagiS, strzyc, nie żałować - to najlepszy przepis na jałowce i inne "wybujałe".
Ignis, otóż ten kosz z hostami nie jest koszem we właściwym znaczeniu tego słowa, gdyż... nie ma dna. Taka obręcz. A w środku zwykła donica. Kupiłam gdzieś w Polsce na rynku, świetnie się sprawdza. Jak spotkam, kupię jeszze jeden taki.
Anna11, wiedza o większych plamach pzyszła do mnie z różnych forów, nie tylko z tego. Szkoda, że sama na to wcześ niej nie wpadłam, bo teraz już czasem szkoda czegoś wyrzucać, co już rośnie.
koziorożec, rwie się Marto serce do ogrodu, ale przed nami jeszcze Święta, a po nich to już właściwie nowy sezon. Niektórzy zaczynają siać. Inni już zamawiają rośliny, planują...ech.
Mufka, werbena od ciebie dumnie siedzi w gruncie i patrzy z wysokości gdzie by tu się rozsiać
DTJ-1, spoko, zostanie jeszcze fotek do końca zimy
lora, na razie ciepełko musi nam wystarczyć z kominka
amba19, Ojej, początek części piewszej? Aż tak daleko sięgnęłaś w przeszłość? Stare dzieje, stary ogród. Sporo wymarzło w zimie 2011/2012. Ja nawet sama już nie zaglądam do tamtych fotek. Pędzę naprzód i czasem tchu mi brak.
Piszesz, że nie będziesz mieć takiego ogrodu. A dlaczegóż to? Taki może mieć każdy. Finanse nie są przeszkodą, bo wszystko robione jest własnoręcznie i z najprostszych materiałów, a rośliny często kupowane po jednej, dwie i potem rozmnażane. Trochę to wymaga pracy i czasu, ale jest za to frajda i zadowolenie. Zapraszam serdecznie na oglądanie cieniolubnych
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Wando - napisałam, że nie będę miała nigdy takiego ogrodu jak twój ze względu na moją bardzo słabą piaszczystą i suchą ziemię. Moje rośliny rosną bardzo powoli a ja najwięcej czasu sił i środków poświęcam na użyźnianie gleby. Z wielu roślin musiałam zrezygnować a właściwie to one ze mnie zrezygnowały
Wiem, że nie warto sadzić na siłę bo to strata czasu i pieniędzy a i roślin męczyć nie lubię. Robienie cienistej rabatki też rozpocznę od zakupu przyczepki ziemi, bo własnego kompostu mam cały czas za mało...
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Mam podobnej wielkości karaganę.Czy ją też tniesz?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Wandziu! Kolejny ogród przywitał mnie piękną paletą barw!
Wzdycham do twoich liliowców, a jeszcze się trochę róż naoglądam to zaraz uznam, że i nad nimi powinnam pomyśleć
Nie zdążyłam się jeszcze dokładnie zapoznać z Twoim ogrodem- jednak te kilka stron przewertowanych i obejrzane zdjęcia zapowiadają prawdziwy kwiatowy karnawał kolorów
Cieniolubna rabata będzie dla mnie ogromną inspiracją i mam nadzieję, że się nie pogniewasz, jak kiedyś zobaczysz na moich zdjęciach kawałek swojego ogrodu
Wzdycham do twoich liliowców, a jeszcze się trochę róż naoglądam to zaraz uznam, że i nad nimi powinnam pomyśleć
Cieniolubna rabata będzie dla mnie ogromną inspiracją i mam nadzieję, że się nie pogniewasz, jak kiedyś zobaczysz na moich zdjęciach kawałek swojego ogrodu
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Klonik Orange Dream.
Zapisany..... 
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Wandziu co z tymi fotkami do końca zimy - strasznie wieje w W-wie przydałby się ładny, kolorowy widoczek