Odmianowe drogie są. Nawet za listki na allegro życzą sobie sporo.
Wielkim znawcą to ja nie jestem, dopiero się uczę. Zakupiłam kilka odmianowców i czekam na rozwój listków. Udało mi się ukorzenić 11 z 12 zakupionych, w tym 4 miniaturki. Miniaturki już puściły maleńkie listeczki, a reszta wolno rośnie. Może dlatego że na jesień kupiłam, a na wiosnę by było szybciej

rozmnażają się cały rok, więc co mi tam!
A to moja szkółka
---1 gru 2013, o 11:24---
kahim pisze:
Te jaśniejsze części płatków są tak naprawdę białe, a nie różowawe jak na zdjęciu
Jesteście mi może w stanie powiedzieć co to za odmiana ( o ile to posiada jakąś określoną nazwę)?
Dziękuję

Witaj!
Z tego co się orientuję to Twój fiołek jest chiemerą, bo ma wybarwienie w kształcie wiatraczka

w marketach i kwiaciarniach raczej odmianowych fiołków się nie dostanie, bo zajmują się nimi specjaliści i można je tylko przez neta kupić, albo na wystawach (podobnie jak storczyki botaniczne

) Mówią też,że chimera nie powtórzy wybarwienia kwiatków przy rozmnażaniu z listka, niej sprawdzałam, bo nie mam niestety takiego
Co do uprawy to polecam trzymać w ziemi zmieszanej z perlitem i na dnie drenaż z keramzytu. Podlewać tylko do podstawki jak ziemia przeschnie, liście nie lubią zraszania i będą wtedy gnić. Latem trzeba uważać na silne słońce. U mnie rosną na wschodnim i zachodnim parpecie. Na zachodnim muszę je latem osłaniać, bo dostają brązowych plam, ale tam lepiej kwitną
Zasilam co drugie, trzecie podlewanie nawozem do kwitnących i tak to u mie wygląda: