To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
pocillator
- 50p

- Od: 11 sie 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Parafrazując nieco Benjamina Franklina: "SZAROTKA jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi..."
Najlepsze jedzonko pod słońcem 
Oj tak szarlotka to niebiańskie ciasto ,którego nie przebije żadne inne ,,wypasione,, zwłaszcza ta z przepisu Babuni,która pamiętamy z lat dzieciństwa
Moja Babunia zostawiła mi wiele przepisów,ale niestety szarlotka nie została mi przekazana.Zajęło mi parę ładnych lat,aby dojść do perfekcyjnej szarlotki Babuni.Pamiętałam składniki(na oko,bo Babcia piekła tylko tak..),ale zawsze coś było nie tak,aż w końcu udało się.Sekret tkwił w 10-ciu jajkach na jedną blaszkę(w tych czasach jak dla nas to sporo)i starym gatunku jabłek

Moja Babunia zostawiła mi wiele przepisów,ale niestety szarlotka nie została mi przekazana.Zajęło mi parę ładnych lat,aby dojść do perfekcyjnej szarlotki Babuni.Pamiętałam składniki(na oko,bo Babcia piekła tylko tak..),ale zawsze coś było nie tak,aż w końcu udało się.Sekret tkwił w 10-ciu jajkach na jedną blaszkę(w tych czasach jak dla nas to sporo)i starym gatunku jabłek
- jagoda1
- 200p

- Od: 9 mar 2012, o 23:22
PESTKA@ To prosimy bardzo o ten odtworzony przepis.Podejrzewam ,że ciasto jest super kruche i przepyszne.PESTKA@ pisze:Oj tak szarlotka to niebiańskie ciasto ,którego nie przebije żadne inne ,,wypasione,, zwłaszcza ta z przepisu Babuni,która pamiętamy z lat dzieciństwa![]()
Moja Babunia zostawiła mi wiele przepisów,ale niestety szarlotka nie została mi przekazana.Zajęło mi parę ładnych lat,aby dojść do perfekcyjnej szarlotki Babuni.Pamiętałam składniki(na oko,bo Babcia piekła tylko tak..),ale zawsze coś było nie tak,aż w końcu udało się.Sekret tkwił w 10-ciu jajkach na jedną blaszkę(w tych czasach jak dla nas to sporo)i starym gatunku jabłek![]()
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jeden z przepisów na jabłecznik mam sprzed 40 lat, więc tez można powiedzieć, że babciny. Nie wymaga tylu jaj, ale też jest pyszny i co bardzo ważne zawsze się udaje, a moja szarlotka na ciepło to poezja smaku.
Oczywiście najlepsze jabłka to moje ulubione Renety, mogą być również Antonówki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez przesady z tymi jajkami, z mniejszą ilością jaj jabłecznik też wychodzi rewelacyjny, popieram tu zdanie Szarotki.
Wiem wiem, powiecie :przecież to tradycja pieczenia pyszności - zgadzam się z tym, ale....
Wiem wiem, powiecie :przecież to tradycja pieczenia pyszności - zgadzam się z tym, ale....
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- jagoda1
- 200p

- Od: 9 mar 2012, o 23:22
Na dużą brytfannę ,jeżeli się dodaje same żółtka (bez białek) to tyle chyba wyjdzie.Słyszałam też kiedyś o dodawaniu żółtek ugotowanych na twardo i przetartych przez sito.
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
Zbieram śmietankę na kokosowy czar 
-
szarotka66
- 1000p

No to będzie kokosowo.
A propos tych gotowanych żółtek to zaleca się do kruchego ciasta dodawanie takich, bo te sprawiają, że ciasto jest bardziej kruche. Ja nigdy takich nie dodaję, bo wygodniej mi dodać surowe.
Jeszcze do Świąt planuję odkurzyć przepis na babkę gotowaną, bo dawno nie robiłam.
A propos tych gotowanych żółtek to zaleca się do kruchego ciasta dodawanie takich, bo te sprawiają, że ciasto jest bardziej kruche. Ja nigdy takich nie dodaję, bo wygodniej mi dodać surowe.
Jeszcze do Świąt planuję odkurzyć przepis na babkę gotowaną, bo dawno nie robiłam.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- mamafrania

Pozwolę sobie zapisać tu sprawdzony przepisa na roladę z boczku, taką gotowaną z marchewką
1kg chudego boczku bez skóry
20 dag chudego mięska wieprzowego
duża cebula
2 duże marchewki
2 kopisate łyżki posiekanej natki piertruszki
3 jajka
sól
pieprz
łyżeczka przyprawy do zup ( może bvyć coś tupu wegeta)
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.Cebulę , boczek i mięso zmielić 2 razy.Połączyć z marchewką, jajkami .Doprawić..
Z powstałej masy formujemy zgrabne roladki i zawijamy w lnianą ściereczkę.
W saganku gotujemy wodę z dodatkiem pieprzu,soli liścia laurowego i ziela angielskiego.Do wrzątku wkładamy roladę.Gotować trzeba na maleńkim ogniu(woda powinna tylko lekko mrugać) przez około godzinę.Czas gotowania zależy od grubości rolady.
Po ugotowaniu trzeba dobrze wystudzić.
Smacznego
1kg chudego boczku bez skóry
20 dag chudego mięska wieprzowego
duża cebula
2 duże marchewki
2 kopisate łyżki posiekanej natki piertruszki
3 jajka
sól
pieprz
łyżeczka przyprawy do zup ( może bvyć coś tupu wegeta)
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.Cebulę , boczek i mięso zmielić 2 razy.Połączyć z marchewką, jajkami .Doprawić..
Z powstałej masy formujemy zgrabne roladki i zawijamy w lnianą ściereczkę.
W saganku gotujemy wodę z dodatkiem pieprzu,soli liścia laurowego i ziela angielskiego.Do wrzątku wkładamy roladę.Gotować trzeba na maleńkim ogniu(woda powinna tylko lekko mrugać) przez około godzinę.Czas gotowania zależy od grubości rolady.
Po ugotowaniu trzeba dobrze wystudzić.
Smacznego
-
szarotka66
- 1000p

Aniu, brzmi smakowicie. Na pewno wypróbuję. Już mi ślinka cieknie.
U mnie takie mięsne potrawy to zawsze mile widziane, bo 3 wyjątkowo mięsożernych mam w domu.
U mnie takie mięsne potrawy to zawsze mile widziane, bo 3 wyjątkowo mięsożernych mam w domu.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
majkamati
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 25 lis 2013, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawy przepis, dzisiaj na obiad wypróbuje i zdam relacje co i jak wyszło ;)
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
A jakie duże mają być te roladki?? a najlepiej fotkę poproszę
Proszę tu jak pastuch krowie napisać
bo nigdy tego nie robiłam a chętnie bym spróbowała 
Proszę tu jak pastuch krowie napisać
- mamafrania

Wszystko zależy z jakiej dokładnie ilości się robi, bo ja się zagalopowałam i zamiast z kilograma, zorobiłam z 3
.Powiedzmy że z kilograma można zrobić jedną, a można sobie podzielić na dwie mniejsze.Tak żeby było Wygodnie zawinąć.
Zastanawiam się czy może nie użyć jakiejś foli zamiast ściereczki i ponakłuwać ją widelcem , żeby tłuszcz mógł spokojnie odplynąć.Tylko jaka folia się do tego nadaje?Jak myślicie?
Zastanawiam się czy może nie użyć jakiejś foli zamiast ściereczki i ponakłuwać ją widelcem , żeby tłuszcz mógł spokojnie odplynąć.Tylko jaka folia się do tego nadaje?Jak myślicie?
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Aniu widziałam gdzieś w jakimś programie kulinarnym jak robili właśnie we folii spożywczej 
- mamafrania

Spróbuję, na pewno w ten sposób.Takie zwykłe torebki to się raczej nie nadają?Pewniejsza folia.Tylko konieczne sa dziurki .