Górki,pagórki i reszta.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta.

Post »

Genia, Trochę zabawy trzeba zwłaszcza z tymi bardziej wymagającymi.Na zakupy będę wybierał się na początku kwietnia lub w końcówce marca to sama
zdecydujesz.Na pewno nie opłaca się jechać samochodem.Goryczka kosztuje 10 złociszów.
Iwonko, Masz może jakieś doświadczenia z tymi goryczkami o których rozmawiamy ?

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Doświadczenie mam tyle,że mało owocne ;:306 jak wysadziłam je w wysokie doniczki bez dna faktycznie pięknie przyrastały,zawiązały sporo pąków ...i upaliło je słońce.Specjalnie dla nich posadziłam na skalniaku szczepionego wiąza-będzie trochę zacieniał ..Zobaczę czy to coś pomoże .Jeśli nie -żegnam się z nimi definitywnie bo kupowanie co roku nowych i cieszenie się,że kwitną to dla mnie żadna frajda.Utrzymac i widziec jak z roku na rok jest coraz ładniejsza to dopiero sztuka.
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku mówiłeś, że masz mało fotek roślin z tego roku, a Ty takie cudne fotki wstawiasz. ;:oj
Ja mam tylko jedną goryczkę, kwitnąca wiosną, muszę to zmienić. :)
Awatar użytkownika
janka53
200p
200p
Od: 15 paź 2012, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janku co myśli :heja sz o nadchodzącej zimie ostra czy łagodna :?: Ja stawiam na łagodną .
Zapraszam janka53.Moje początki. :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=62377" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

tak wcześnie mają już w tej szkółce byliny?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego wynika Iwonko,że najlepiej rośnie bezłodygowa.Co roku dzielę większe kępki,utykam w taką ziemię jaką mam,podlewam i z głowy.Ale ochotę na
eksperymenty też jeszcze mam.Tajko, nie mam wszystkich sfotografowanych roślin a to przez moje włóczęgi.Poza tym zmieniłem komputer i nie wiem gdzie
są zdjęcia uprzednio robione.W przyszłym roku łazikowanie będzie krótsze to działka będzie lepiej dopilnowana.Janeczko,jest takie przysłowie Grudzień jak
łagodny wszędzie,cała zima dzieckiem będzie.
Patrzyłem na prognozę długoterminową i dopiero w połowie grudnia ma być w nocy ok.-5 st.Jak będzie tak dalej
to Geniu po roślinki pojadę pod koniec lutego.

...i reszta.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

O jakiej szkółce tak szepczecie tez chcę wiedzieć,mam ochotę na kilka skalnniakowych , bardzo interesują mnie skalnice.Janku co to za duże liście koło drzewka ,czy to nie ciemiężyca?a w pobliżu jak dobrze rozpoznałam parzydełko miniaturwe.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duże liście to ciemiężyca czarna a parzydełko to tawułka.Szkółkę pewnie znasz ale podam pw.Nie kupisz tam jednak tych skalnic o których kiedyś
rozmawialiśmy.Po te trzeba jechać do braci Czechów, Berlina albo szukać w prywatnych ogrodach.Parę lat temu były też na allegro ale teraz nie widzę.Musimy
zapukać Wiesia do Twojej imienniczki.Kilka dni temu była na forum tylko ja coś mam żle ustawione w komputerze bo nie mogę połączyć się.Córcia będzie
dopiero w sobotę to może coś zdziała.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Goryczki kocham bez wzajemności :( A może zbyt mało czasu i uwagi im poświęcam?!
Mimo sporej różnorodności roślinnej marzy mi się ogród "bezobsługowy" i do tego dążę kupując rośliny jak najbardziej "samodzielne" w typie - posadź i zapomnij. Nie jest to łatwe. I niestety dość kosztowne, bo część roślin wypada.
Podziwiam skalnice u Ciebie. Są jak klejnociki. U mnie raczej nie szybko zagoszczą.
Ty się nie wygłupiaj z tym zamykaniem wątku. Pokazuj wszystko co masz i pisz jak sobie z radzisz. Chciałabym mieć kiedyś taki wypasiony skalniak jak Twoje.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza- Gentiana acaulis jest goryczką,która rośnie sama.Mnie latem długo nie ma w domu i nic się z nią nie dzieje.Jest sucho,rośnie.Deszcz pada też
rośnie.Skalnice wymagają trochę opieki a niektóre to same nie wiedzą czego chcą.Niepowodzenia zaliczyłem.Do końca wątku jeszcze 30 stron więc gadał będę.
Wypasiony skalniak ? Ja z prawdziwą zazdrością patrzę na skalniaki czeskie.Te dopiero są wypasione !!

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Janku ile latek rośnie ,mam ciemiężyce obie ,moje to ,,G" w tym roku nie wiele się bujneły,tak się zastanawiałam pierwsza myśl była dobra ze to biała tawuła ,a potem skojarzyłam ze moze być parzydło....dzięki.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękny obrazek :D
Róże kupię, bo mam nie po kolei w głowie (tak myśli M, choć nie odważył się jeszcze powiedzieć tego na głos :D), ale jakieś maleństwa też. Chyba, że poniesie mnie w hosty i epimedia :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

magry pisze:Janeczko,jest takie przysłowie Grudzień jak
łagodny wszędzie,cała zima dzieckiem będzie.
Patrzyłem na prognozę długoterminową i dopiero w połowie grudnia ma być w nocy ok.-5 st.Jak będzie tak dalej
to Geniu po roślinki pojadę pod koniec lutego.
Janku pewnie znowu dopiero w lutym czy marcu zaskoczy nas mroźna zima i na wiosnę będziemy czekać i się niecierpliwić ;:65

Genia
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu- Nie powiem ile ma lat bo nie wiem ale jest to moja najstarsza ciemiężyca.Dostałem dużą bulwę która zakwitła następnego roku.Potrzebowała trochę
czasu na zaaklimatyzowanie i teraz chętnie rodzi potomstwo.Wiosną znajduję też siewki.Żeby ciemiężyce ładnie rosły muszą muszą mieć cały czas
wilgotną ziemię.Na suchym i słonecznym stanowisku,liście są przypalane i szybko zasychają.Trzeba też chronić je przed ślimakami.Bardzo je lubią.Ewa- a moja
żona już to dawno powiedziała i do tego głośno.Mówisz,że poniesie Cię gdzie indziej ? Ja koncepcję zmieniałem już kilkakrotnie a do wiosny będzie jeszcze kilka.
Na końcu kupię wszystko niezgodnie z ostatnią.Genia- Może wreszcie będzie bez wyskoków,tak jak powinno być czyli wiosna w marcu.Ja w zasadzie już
mógłbym zaczynać.

teraz idę z kijkami i obrazek wiosenny.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Takie roślinki lubię. ;:138 Choć ciemiężyca za mna chodzi od jakiegoś czasu, ale te ślimaki.... :evil: U mnie to walka z wiatrakami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”