Słońce, dużo słońca! od wczesnej młodości przez cały czas wegetacji, chłodne zimowanie - oto gotowy przepis na śliczne górskie roślinki.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Sulkorebucje niektóre pomimo wszystko nie chcą wracać do proporcji znośnych dla właściciela. Z tego powodu część z nich już u mnie nie rośnie...
Słońce, dużo słońca! od wczesnej młodości przez cały czas wegetacji, chłodne zimowanie - oto gotowy przepis na śliczne górskie roślinki.
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Henryku nie straszhen_s pisze:Sulkorebucje niektóre pomimo wszystko nie chcą wracać do proporcji znośnych dla właściciela.
Najgorzej u mnie wyglądają mentosa i caniguerali, duuużo wyższe niż szersze
Na zewnątrz praktycznie od początku tego sezonu a pod koniec to już bez cieniowania.hen_s pisze:Słońce, dużo słońca! od wczesnej młodości przez cały czas wegetacji, chłodne zimowanie - oto gotowy przepis na śliczne górskie roślinki.
A z tym zimowaniem to musowo chłodno i tak kombinuję, że jak nie skulkowaciały od słoneczka to może się skurczą po długości z zimna
- hen_s

Akurat sulkorebucje mentosa i caniguerali są płasko-kuliste do kuliste, rzadko się wyciągają i deformują w sposób widoczny. Musiałaś im naprawdę dogodzić...
Ja pisałem to o w naturze lekko kolumnowych sulko jak np. steinbachii, tiraquensis, tarabucoensis.
Jeśli chodzi o uprawę w sezonie to u mnie na zachodnim stanowisku rośliny poza pierwszymi 1-2 tygodniami od wystawienia rosną bez żadnego cieniowania. I tak słońca mają za mało w stosunku do potrzeb.
Ja pisałem to o w naturze lekko kolumnowych sulko jak np. steinbachii, tiraquensis, tarabucoensis.
Jeśli chodzi o uprawę w sezonie to u mnie na zachodnim stanowisku rośliny poza pierwszymi 1-2 tygodniami od wystawienia rosną bez żadnego cieniowania. I tak słońca mają za mało w stosunku do potrzeb.
- Martada

Zdolna jestemhen_s pisze:Akurat sulkorebucje mentosa i caniguerali są płasko-kuliste do kuliste, rzadko się wyciągają i deformują w sposób widoczny. Musiałaś im naprawdę dogodzić...
Te dorosłe to też na pełnej patelni trzymam i tu problemu nie ma no może taki maleńki, że rauschii (chyba trzyletnią -nowy nabytek-ta fioletowa
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do S. caniguerallii to poniekąd z pewnego źródła uzyskałem trzy małe odrościki, które były trochę wyciągnięte, acz nie z braku słońca, a z faktu, że rosły w starej kępie i ten sezon poświęciły na ukorzenianie i powrót do normalnych proporcji, więc i z siewkami nie powinno być problemów.
- hen_s

Z kępiasto rosnącymi roślinami u mnie kłopot bo nie mam centralnego słońca z góry. Stąd zawsze któraś strona ucierpi, pomimo przekręcania doniczek.
Do tego doniczki stoją w rzędach mimo wszystko się cieniując. Nie ma to jak w szklarniach czy chociażby foliakach, takich problemów tam nie ma.
Do tego doniczki stoją w rzędach mimo wszystko się cieniując. Nie ma to jak w szklarniach czy chociażby foliakach, takich problemów tam nie ma.
- Martada

Pocieszająceczarny pisze:Co do S. caniguerallii to poniekąd z pewnego źródła uzyskałem trzy małe odrościki, które były trochę wyciągnięte, acz nie z braku słońca, a z faktu, że rosły w starej kępie i ten sezon poświęciły na ukorzenianie i powrót do normalnych proporcji, więc i z siewkami nie powinno być problemów.
W sezonie już od początku wylądują z gymno pod cieniówką bo skoro zaczęły z bobasowatych cierni wyrastać to powinny chyba dać radę. Czyż nie?
Pierwsze moje sulki z nasionek to i nie obyta w temacie jestem
- hen_s

Oczywiście - czas na wiosnę pępowinę przeciąć i młodzież zacząć usamodzielniać.
U mnie zeszłoroczne siewki stoją razem z dorosłymi na tych samych stanowiskach.
- hen_s

Kontynuacja wspomnieniowego tematu o rebucjowatych - dziś kilka roślin z rodzaju Rebutia.
Dla rozświetlenia ponurych dni tylko kolor czerwony.
Niektóre rośliny jak widzę jeszcze nie pokazywane...
Rebutia lithii

Rebutia krainziana fa carmin-rote fl

Rebutia krainziana fa rote fl

Rebutia boliviensis

Rebutia winteriana

Rebutia xanthocarpa

Rebutia minuscula

Dla rozświetlenia ponurych dni tylko kolor czerwony.
Niektóre rośliny jak widzę jeszcze nie pokazywane...
Rebutia lithii

Rebutia krainziana fa carmin-rote fl

Rebutia krainziana fa rote fl

Rebutia boliviensis

Rebutia winteriana

Rebutia xanthocarpa

Rebutia minuscula

- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Piękne kwiaty pokazałeś Henryku
Dobrze, że są na forum ludzie, którzy stopniowo dawkują zdjęcia i zawsze im coś zostaje na zimę
Kaktusy z tego rodzaju jak dla mnie większość jest bardzo do siebie podobne ale kwitną świetnie!
- Martada

Wysoko energetyczne
i szczególnie pożądane takie widoki jak za oknem kapie, mży tudzież siąpi
i do tego zimnica.
Najbardziej rozweselająca jak dla mnie Rebutia xanthocarpa
Wystraszyłam się, że mi uschną na amen
jak tam dłużej postoją.
Fakt, że ciernie to miały jeszcze szczątkowe i może dlatego nic ich nie chroniło od słońca(mimo, że pod cieniówką) i wiatru ale oczywiście w przyszłym spróbuję
i do tego zimnica.
Najbardziej rozweselająca jak dla mnie Rebutia xanthocarpa
Henryku próbowałam wiosną w tym sezonie ale zarazy po kilku dniach były bardziej wysuszone niż po całej zimie.hen_s pisze:Oczywiście - czas na wiosnę pępowinę przeciąć i młodzież zacząć usamodzielniać.![]()
Wystraszyłam się, że mi uschną na amen
Fakt, że ciernie to miały jeszcze szczątkowe i może dlatego nic ich nie chroniło od słońca(mimo, że pod cieniówką) i wiatru ale oczywiście w przyszłym spróbuję
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Kolorki ładne. Ale ja jakoś nie przepadam za klasycznymi Rebucjami, dziwne ;)
Natomiast suleczki jeśli mają już choć jakąś namiastki rzepki to raczej sporo zniosą. Może nie pełna, całodzienna patelka, ale z lekkim cieniowaniem ładnie wrócą do właściwych kształtów na słoneczku.
Natomiast suleczki jeśli mają już choć jakąś namiastki rzepki to raczej sporo zniosą. Może nie pełna, całodzienna patelka, ale z lekkim cieniowaniem ładnie wrócą do właściwych kształtów na słoneczku.
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
i proszę kolejne rebucje się ujawniły 
Bardzo ładne, obfite kwitnienia
Moje nieliczne, w tym roku jakoś lekko strajkowały...
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Najlepsze połączenie cierni i kwiatów mają Parodie 
Pozdrawiam Krzysiek