Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Oleander

Post »

A jaki ten garaż,blaszak?Moje datury są w piwnicy a oleandry w domu (w zimnym ganku).
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mimowałem rok temu oleandra bez donicy bo mi sie stłukła stał w misce z ryłą na wieszchu w garażu temp spadała do -2 i ładnie przezimował

Moje co roku stoją do ostrych przymoczkach na polu tylko te swieżo zaszczepione zabieram
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No w blaszaku to nie ma szans....garaż mam pod domem ale nie jest ogrzewany i do tego niezbyt duże okna...dlatego daturki lądują w "pierwszej klasie" ...potrzebują więcej światła

Piotrze..u mnie też ,maluszki dużo wcześniej wędrują na zimową kwaterkę
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daturą nie trzeba światła aż tak dużo oleandry tego bardziej potrzebują :roll: wiec ja olki do okna bym dał
Spis tematów
fumikko
100p
100p

Post »

Co do daturek to już temat na inny wątek:)..ale tak w skrócie to te zwykłe żółte, różowe to jak najbardziej zimowałem w najciemniejszych miejscach...ale już te niektóre ciekawsze egzemplarze to nie bardzo lubią ciemniejsze miejsca bo albo mi się strasznie wyciągały ..niepotrzebnie wysilając albo odrzucały kolejne odcinki pędów .... do tego stopnia że jednego roku Maja prawie cała mi zamarła.....a olusie to jednak twarde sztuki :tan

..... do tej pory jak mam je u siebie od ponad 20 lat to tylko raz padł mi przez zimę jeden..no ale to dużo było w tym mojej winy.... z braku miejsca trafił do kotłowni ...i nie dość że miał trochę za ciepło to przez pracę jaką wtedy miałem (ciągłe delegacje) bardzo przesechł .... i mimo późniejszego podlewania już się nie obudził na wiosnę
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Mój zimuje w nieogrzewanej piwnicy. jest tam zimą ok +1 - 2
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i moje też i co roku dobrze zimują co roku nawet na -2 dają radę :wit
Spis tematów
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na terenach , gdzie rosną oleandry też występują mrozy... takie do -5 st., więc nie ma czego się bać.
Pozdrawiam. Ania
fumikko
100p
100p

Post »

Dokładnie .... znajomy grek wspominał nawet o -7C przez kilka dni

Oj chciałoby się mieć wszystkie odmiany "olusi" u siebie....choć mam już 10 różnych + 2 w trakcie ukorzeniania :heja to wciąż mi mało...szkoda że tylko niektóre z nich pachną
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż foto jak kwitną ;:oj bo aż 10 o lol
Spis tematów
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Grzegożu, to tak jak u mnie 10 roślinek, oczywiście każda inna + 2 świeżo ukorzenione. ciekawa jestem, czy mamy w tych samych kolorach?

Oto jeden z nich na pocieszenie w te szare dni.

Obrazek

Ma półpełne ciemno różowe kwiaty z białymi paseczkami na niektórych i pachnie.

Ten kwitł po raz pierwszy, ma półpełne kremowe kwiaty.

Obrazek

Obecnie wszystkie starsze okazy wylądowały w garażu, a młodsze w chłodnym korytarzu.

Obrazek

W najmroźniejsze dni tem. waha się w granicach zera, ale świetnie dają sobie radę.

Oby szybko przyszła wiosna. :heja
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Tryskają zielenią w szarym garażu. ;:oj
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
fumikko
100p
100p

Post »

Aniu, to tegoroczne podcięcie zaprocentowało ładnymi pędami .....a w przyszłym roku olusie odwdzięcza się kwiatuszkami:)

Piotrze wiec poniżej spis tego co posiadam..niestety na dzień dzisiejszy nie mam zdjęć wszystkich...wstyd się przyznać ale dopiero od tego roku jak trafiłem właśnie na to forum to zacząłem skrupulatniej znakować to co w kolekcji i robić zdjęcia ...niektórych nie mam bo są to tegoroczne sadzonki ..więc pewnie w przyszłym roku już będą jakieś fotki...poniżej olusie zgodnie z moją numeracją....i oczywiście przepraszam za jakość zdjęć ...większość robione w pośpiechu żeby chociaż złapać jak kwitnie dany _oleander_

1. różowy pełny pachnący ....najbardziej popularny ...z resztą pierwszy w kolekcji

Obrazek

2. Biały półpełny (prawdopodobnie Mont Blanc)

Obrazek

3.Łososiowy półpełny (prawdopodobnie Souvenier de Michel- przywieziony z peloponezu)

Obrazek

4. Czerwony półpełny (prawdopodobnie General Pershing przywieziony z peloponezu)

Obrazek

5.Biały z różowawym środkiem (prawdopodobnie odm. Alsace)

Obrazek

6. C. czerwony - pojedynczy (może ktoś wie jaka to odmiana)

Obrazek

7. Różo - łosoś (też proszę o identyfikację)

Obrazek

8. Kremowo żółty .....ten miał w tym roku dopiero jednego kwiatuszka ..i nawet nie zrobiłem mu zdjęcia

9.Różowy z białymi prążkami (odmiana SYMIE ) tegoroczny nabytek wiec jeszcze nie potwierdził swojej tożsamości....mam nadziejże że jak zakwitnie to będzie to moja "perełka"

10. Różowy pełny (odmiana Varigata....prawdopodobnie Splendens Foliis ) niestety po tegorocznym podcięciu kwiatki nie zdążyły zakwitnąć ...choć kwiat prawie identyczny jak poz.1 ...

Obrazek

11. Kremowo żółty (półpełny)...już ukorzeniony ....jeszcze nie zakwitł ale powinien być taki jak na zdjęciu Ani

12. Różowy z pojedynczym kwiatkiem ..tai dość popularny (tzw. w trakcie ukorzeniania )

13. Różowy....tu bez precyzji ...sadzonka z tegorocznego nabytku bratowej przywiezionego z Grecji ...ma inne drobne ulistnienie ..zobaczymy co z tego wyjdzie ....sam kwiatu nie miałem okazji widzieć ale bratowa twierdzi że takiego nie mam:)

14 . Biały pojedynczy z żółto pomarańczowym środkiem ..szczepka przywieziona w tym roku z Lefkady...w trakcie ukorzeniania ale nie wiem co z tego będzie bo w natłoku jesiennej ewakuacji do cieplarenki trafiła pomiędzy duże doniczki i trochę mi przeschła
fotka roślinki matecznej

Obrazek

no to taka skromna kolekcja :tan ... a jak szczęście dopisze to może będzie trochę więcej niż te 12 o których pisałem wcześniej :heja
Jak ktoś ma jeszcze jakieś inne to chętnie pomyśle o wymianie w przyszłym roku ...no ale to jak już dostanę się do grona forumowiczów mogących założyć wątek w dziale ......sprzedam kupię i zamienię....
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Fumikko - Piękne oleandry i ślicznie kwitną ;:138 . większość mam , ale tych białych z kolorowymi środeczkami, to nie, muszę się wiosną uśmiechnąć. Mam też kremowego, kremowo żółtego, a ostatni nabytek to bordowy o półpełnych kwiatach i różowy wpadający w lila, przynajmniej mnie się tak wydaje. Zauważyłam, że oleandry o kremowych kwiatach są bardziej wrażliwe na zimno, niż te o różowych, ale najważniejsze jest słońce, gdy jest go pod dostatkiem, to pięknie kwitną.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy oleandra, którego zaniosłam do piwnicy (widnej) muszę teraz podciąć? Od kilku lat nie zakwitł ani razu.
Pozdrawiam. Ania
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”