Borelioza

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borelioza

Post »

Witam wszystkich! Długo nie zaglądałam, bo... leczę boreliozę :wink: :lol:
Wszystkim życzę, aby nie musieli dowiedzieć, jak to jest :lol:
Z przeniesieniem wątku to jest bardzo dobry pomysł, ale nie wiem, dokąd warto byłoby go przenieść. Macie pomysł na to?
Bea
agnieszka77
50p
50p
Od: 13 wrz 2009, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Was serdecznie! :D Czy zasinienie po rumienie może się baaaardz długo utrzymywać? Ni schodzi mi juz długi czas, ciągle mam zasinioną plamę... Miałam rumień, brałam miesiąc antybiotyk i po miesiącu od zakończenia leczenia zrobiłam badanie igg i igm, przy czym igm wyszedł dodatni a igg ujemny.... o co może chodzic?? pozdrawiam, buziaki!
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko - mogę Ci odpowiedzieć, co wiem od mojej lekarki i z własnego doświadczenia. Otóż mnie też zasinienie utrzymuje się długo, mimo, że rumień już znikł i lekarka powiedziała mi, że jest to na tyle duża ingerencja w tkankę skórną, że w skrajnych przypadkach ślad może pozostać na zawsze. Ja jestem już 2 miesiące po leczeniu i widzę, że ostatnio b. powoli ustępuje. Co do pytania o badanie - ja mam skierowanie, ale mam zrobić badanie po 3 miesiącach od zakończenia leczenia. Pozdrawiam - Halina.
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Czystek (Cistus incanus)- herbatka z tego zioła posiada właściwości antyseptyczne i wzmacniające organizm.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
agnieszka77
50p
50p
Od: 13 wrz 2009, o 18:57

Post »

:D Dziękuję, bo już się martwiłam, że coś nie tak. Czyli siniaczek to taka pamiątka...
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37

Post »

We wrześniu pisałam o moich doświadczeniach z boreliozą. Po zakończeniu leczenia, które z różnych przyczyn przedłużyło się (nie 4, a 6 tygodni, a następnie leczenie antybiotykami z innych przyczyn), dostałam skierowanie na badania (na NFZ). Dzisiaj byłam u p. doktor chorób zakaźnych, która potwierdziła skierowanie i zrobiłam badanie. Dowiedziałam się też, że jeśli wyniki będą dodatnie, czeka mnie 6-miesięczna antybiotykoterapia, a jeśli będą negatywne, za 4 miesiące ponowne badanie. W piątek mam mieć wyniki i niezależnie od tego, jakie będą, czuję się zaopiekowana, czego i Wam życzę.
Serdecznie pozdrawiam - Halina.
Awatar użytkownika
migotka1
50p
50p
Od: 28 lis 2011, o 21:33

Post »

Petycję podpisałam.

Jakieś 10 lat temu zostałam ukąszona przez kleszcza (na pewno nie był to jedyny raz, ale tego osobiście usuwałam), nie miałam rumienia i nie wiązałam moich późniejszych dolegliwości z tym ugryzieniem (bóle stawów-wykluczone reumatoidalne zapalenie, bóle i zawroty głowy, problemy z równowagą, kołatanie serca, osłabienie). Ostatnio czuję się lepiej, mam nadzieję, że nie jest borelioza z przyległościami, ale poważnie biorę to pod uwagę. Teraz przynajmniej wiem, gdzie ewentualnie szukać pomocy.

Syringo - bardzo dziękuję za ten wątek.
Ogród Migotki1
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A mnie w czwartek na takie objawy lekarz zasugerował leki antydepresyjne... :twisted: Jak właśnie jak myślę o wizycie u lekarza to zaczynają mi się trząść ręce... i ogarnia mnie stan wskazujący na potrzebę szybkiej izolacji i wiązane z tyłu ubranko... :twisted:
Już nie mam siły. ;:222
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Veen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2014, o 17:33

Post »

Podpisałam petycję, wiedziałam już wcześniej o tym problemie, kiedyś na jakimś programie był o tym problemie dokument. Dziewczyna przez boleriozę chodzić nie mogła, tak ją stawy bolały, aż wreszcie na jakimś obozie spotkała dziewczynę, która jej poleciła zrobić badania... no i wyszła bolerioza, a lekarze nie wiedzieli co robić.
axyz1
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:21

Post »

Podpisałam. Popieram.Sama chorowałam na boreliozę. A kleszcze teraz są nie tylko w lesie. Może czas pomyśleć o szczepionce.Znalazłam informację:
szczepionka-na-borelioze-istnieje-ale-nikt-jej-nie-produkuje
Pozdrawiam Agnieszka
regina_janusz
50p
50p
Od: 21 kwie 2011, o 20:34

Post »

I ja po 10 latach chorowania doczekałam się skierowania na badanie odnośnie boreliozy. Wyniki w piątek. Petycje podpisałam już dawno.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja zdecydowałam się zrobić badania...(miałam kiedyś jedno, teraz chcę zrobić oba). Jutro jadę...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

axyz1 pisze:Podpisałam. Popieram.Sama chorowałam na boreliozę. A kleszcze teraz są nie tylko w lesie. Może czas pomyśleć o szczepionce.Znalazłam informację:
szczepionka-na-borelioze-istnieje-ale-nikt-jej-nie-produkuje
Szczepionka na boreliozę niestety okazała się bardzo nieudana i producent wycofał ją. Podobno była groźna, zamiast uodparniać, to miała podobno zarażać boreliozą. Podobno, bo sam producent zdaje się nie podał przyczyny.
Stworzenie szczepionki przeciw boreliozie jest bardzo trudne z powodu skomplikowanej biologii tej bakterii. Ja jednak mam nadzieję, że jest możliwe. A może możliwy jest jakiś inny sposób poradzenia sobie z nią. Przecież jakieś rozwiązanie JEST, nie ma innej możliwości, wiadomo, że jeśli jest pytanie, to jest odpowiedź, tylko trzeba ją znaleźć.
Bea
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Witam. Trafiłam tu przypadkiem. Wczesnym latem zeszłego roku ugryzło mnie coś latającego (dość dużego) i od razu pojawił się wielki, bolący, lekko napuchnięty, czerwony rumień. Miał ok 6-8cm. Utrzymywał się i bolał ok 10 dni. Nie poszłam do lekarza ;:223
Robiłam potem we wrześniu wyniki wester blodem. IgM wyszło negatywne a IgG niepewne. Czekam na ponowne wyniki IgG. Odbiór za tydzień. :oops: Objawów brak. Jestem umówiona na początku kwietnia z lekarką z Poznania specjalizującą się w leczeniu boreliozy. Nie powiem, ilość tych antybiotyków mnie przeraża. ;:174
Zdrowia wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Z opisu wygląda to na ukąszenie "końskiej muchy". Natomiast opis rumienia raczej nie wskazuje na boreliozę, a na reakcje na samo ukąszenie. Końska mucha wywołuje własnie taki czerwony, boląco-swędzący, twardy placek, który schodzi po ponad tygodniu. Rumień boreliozowy pojawia sie najwcześniej po kilku dniach, a zwykle po kilku tygodniach od ukączenia i utrzymuje się długo, do kilku miesięcy nawet, nie boli i nie swędzi (no chyba, że ktoś jest akurat uczulony na danego kleszcza np.), charakterystyczne jest tez to, że schodząc zostawia siny ślad, z powodu popękanych naczynek krwionośnych. Jednak jak wiadomo od wszystkich reguł są wyjątki, a w boreliozie wiele czynników wpływa na objawy, więc to bardzo dobrze, że wybierasz sie do specjalisty. Najważniejsze, że nie masz objawów.
Bea
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”