Papryka w doniczce, na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka w doniczce

Post »

Izuś,
wstawiłabyś jakąś fotkę, bo jestem ciekawa ja wyglądają Twoje papryczki. Ja jestem ciekawa czy cuś będzie z moich pomidorków sianych w październiku ;:219 w sumie jak na razie jakoś się trzymają, ale to mój pierwszy w życiu eksperyment, więc nie wiem czego mogę się spodziewać :shock:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Wyglądają na razie nieszczególnie, mają liścienie i malutkie listki właściwe, popikowane po same liścienie. Trzymam je na południowym parapecie w chłodnym pokoju.

Pomidory będę siała w końcu stycznia.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie, znam się na tym ;:136
Awatar użytkownika
bohoda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lis 2013, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja doniczkowa kupiona w sklepie, już dwa razy była zabierana do domu i ciągle ma mszyce. :evil: Pryskałem i nic z tego. Chyba dam sobie spokój.
Pozdrawiam
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

bohoda pisze:Moja doniczkowa kupiona w sklepie, już dwa razy była zabierana do domu i ciągle ma mszyce.
Pomaga wywar tytoniowo-czosnkowy, po spryskaniu trochę cuchnie w pokoju, ale dość skuteczny, i w miarę naturalny sposób.
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Witam,
W przyszłym roku chcę posiać paprykę do donic. Przeglądając ten temat, widzę że jest pełna dowolność jeśli chodzi o gatunki i rozmiary donic. Czy są zatem jakieś gatunki, które szczególnie nadają się do donic, tak jak w przypadku pomidorów?
ravsqr
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 paź 2013, o 20:46

Post »

Są typowo donicowe bardzo niskie i bardzo wydajne odmiany papryczek często można je spotkać u ogrodników co kwiaty balkonowe sprzedają nasiona są zagraniczne więc nie wiem czy kupisz małych paczkach.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja uprawiałam w donicach papryki słodkie drobnoowocowe Lombardo, jabłkową, Corno Rosso, a z ostrych drobne chilli. Dobrze owocowały i pięknie wyglądały :D
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

dzięki za odpowiedzi :D , będę poszukiwał
Awatar użytkownika
kobieta66north
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 lis 2013, o 03:01

Post »

A mi takie jalapeno na oknie wyroslo...
Nie przypomina jalapeno a bylo kupione w sklepie ogrodniczym.. Jakis mutant taki duzy.
W smaku byly dobre ale ostrosci nie mialy raczej.
Nasiona byly wysiane chyba w lutym a zbior byl w maju.
Lepiej rosly w glinianych tradycyjnych doniczkach jak w plastikowych. Nie uzywam ziemi tylko zawsze sadze w kokosie.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Fajne te roślinki, duużee, może i mi się uda i będę miał takie papryczki ;:138

Wyrosły mi 4 papryczki chili z nasionek wydłubanych ze sklepowego owocu. Postaram się zdjęcie wstawić jutro. Czytałem na forum że należy doświetlać, najlepiej światłem 6500 - 10000k. Niestety nie mam w domu takiego sprzętu a nie chcę inwestować na razie. Czy może nadawała by się zwykła listwa kuchenna, LED, barwa jasna biel? Producent podaje że ma 2700k moc 3,7w. Czy nie zawracać sobie gitary w ustawianie pod nią papryczek?
AlicjaAnna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2011, o 09:22

Post »

Wszystko w doniczkach, ciągle rośnie, zdjęcie sprzed paru dni:

Obrazek

Wysiew oczywiście z marca, ale mam nadzieję, że jakoś przezimują w domu i dotrzymają do wiosny, by przeżyć drugie życie :D
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Po lewej wyższe to Bonnet d'eveque , niższe to Petit Becs - wysiewane w połowie października bez doświetlania ( przed chwilą przesadziłam do większych pojemników). Po prawej ostrości z tego sezonu wysiewane w marcu , przycięte i ponaginane :)

Obrazek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kobieta66north - To twoje Jalapeno wygląda jak zwykła słodka papryka typu "block" tyle że mniejsza. :)

milix - inne światło niż to preferowane przez rośliny nie przyniesie żadnych korzyści, jest dla roślin niczym mimo że dla nas przydatne. To już lepiej kupić halogen albo żarówkę z tą barwą (6500-8500k). Ponieważ teraz mamy bardzo krótki dzień i ciężko o słońce (czasami) to mogą się wyciągać. Ale możesz poeksperymentować jak się będą zachowywać :)

AlicjaAnna - śliczne te papryczki! Ale owoców.. normalnie WOW! :) Co to za piękności na pierwszym planie? Wyglądają na ozdobne, ale śliczne ;)

SandraABC śliczne! :) Chyba zachowujesz proporcje między światłem/temperaturą/wilgotnością ;) U mnie już nie tak łatwo to osiągnąć, bo blok z płyty, nie dość że w dzień słoneczny temperatura wzrasta mi w pokoju do 26-28 stopni mimo zakręconego kaloryfera, to podczas gdy dzień jest pochmurny nawet ogrzewanie nie pomagabo tak zimno się odczuwa :( jakaś masakra! :)

Ale każdemu radzę spróbować siewu w różnych porach i obserwację roślin. Zawsze można się coś ciekawego dowiedzieć ;) Oczywiście jak się ma na tyle nasion :wink:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Termic u mnie temperatura to średnio 21/23 stopnie , okno niby południowe ale bardzo nisko i lekko przesłonięte od zewnątrz ... mam problem jedynie z wilgotnością szczególnie wieczorem (ogrzewamy piecem) i muszę przykręcać kaloryfer pod parapetem.
Zobaczymy jak dalej pójdzie, na razie dzisiaj dostały nową ziemię i większe pojemniki. Moja jedyna zmora póki co to mszyce - Decis nie pomógł mimo kilkukrotnego oprysku. Dzisiaj kupiłam doglebowego substrala i zobaczymy co z tego będzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”