MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III

Post »

Tekturowe pudełko, jeśli plastyk, to z podziurawiona pokrywką.
Waleria
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17

Post »

do Suppa

To znaczy nie kupowałeś kokonów, tylko "wyłapałeś" to co ci tam w ogródku latało? Cały czas uważam,że naprawdę jest kiepsko z dzikimi pszczółkami.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja powiesiłam rurki na działce Rodziny, tam gdzie stoi 50-letni murowany nieotynkowany dom - w tynku były małe dziurki i podejrzewałam obecność pszczółek. Były czy nie były tam, ale ok 100 moich rurek zostało zalepionych. Rurki powiesiłam pod daszkiem garażu na wysokości 2,80 m. A czytałam że wysokość powinna być 1 m - 2 m.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Wolfik
200p
200p

Post »

do Szansa

Ale nie wiadomo czy to pszczółki czy osy?

Zwracacie,kochani forumowicze, na roślinność obok waszych hodowli? Mam na myśli kwiaty ,które dają ciągłość pożytku od wiosny do późnej jesieni. W starym budynku po sąsiedzku,dawno temu,gnieździły się jakieś pszczoły. I od paru lat już ich nie ma. Zwróciłem uwagę,że sąsiadka póki jeszcze żyła, miał dość spory ogródek kwiatowy, w którym dominowały przede wszystkim astry jednoroczne. Wkrótce później pszczółki gdzieś przepadły. W przyszłym roku przeprowadzę mały eksperyment,posieję astry (pojedyncze) i może aksamitki,choć ich nie lubię. I zobaczę,czy choć jedna pszczółka powróciła. Myślę,też o jakimś półnaturalnym domku dla trzmieli.Muszę tylko odpowiedni mech skombinować.
Wolfik
200p
200p

Post »

Świetny niemiecki portal dla prawdziwych miłośników pszczółek wszelkiej maści i trzmieli.

GORĄCO POLECAM !!!!!!!!

http://www.wildbiene.com
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wolfik pisze:do Suppa

To znaczy nie kupowałeś kokonów, tylko "wyłapałeś" to co ci tam w ogródku latało? Cały czas uważam,że naprawdę jest kiepsko z dzikimi pszczółkami.
U mnie z pszczołami i innymi owadami nie jest źle, w trakcie sezonu widuję mnóstwo trzmieli, pszczolinek, porobnic i różnych innych owadów zapylających :)

A co do kokonów - dokładnie tak, swoją hodowlę zacząłem od wywieszenia kilkudziesięciu rdestowcowych rurek w 2010 roku, o czym można poczytać w starszych wątkach :wink:

W skrócie: w pierwszym sezonie uzyskałem 9 zaklejonych rurek i jeszcze kilka częściowo zapełnionych co dało mi 50 kokonów żywych i 20 martwych. W 2011r. hodowla się rozrosła i po sezonie naliczyłem około 200 zdrowych kokonów. W 2012r. nastąpił prawdziwy "boom" - murarki rozmnożyły się dajac około 1300 zdrowych kokonów. W tym roku populacja przerosła już moje możliwości "mieszkaniowe", rurki zapełniły się w szybkim tempie w 99,9% a część pszczółek musiała poszukać mieszkań w okolicy :)

Tak więc nie przejmujcie się, początki są najtrudniejsze :wink: A co do rurek, murarki wybrzydzają jak jest ich niedużo, gdy brakuje mieszkań zajmują co się da, w tym roku na nic u mnie nie wybrzydzały a miałem pół rurek z rdestowca i połowę z trzciny. Zajmowały średnicę od 4-5mm do 10mm :idea: Z tym że w tych małych są teraz i małe kokoniki, nie wiem jak to wpłynie na ich przeżycie i kolejne pokolenie z takich osobników.
Pasożytów mam stosunkowo niewiele, sporo jest za to komórek z pyłkiem w których z jakiegos powodu zamarły maleńkie larwy. Zauważyłem też że jeden rodzaj pyłku z jakiejś rośliny nie służy murarkom, konkretnie ma kolor ciemnobursztynowy, jest klejący i aromatyczny - to właśnie w takich rurkach śmiertelność jest bardzo wysoka.

Mam też jeszcze jedno spostrzeżenie - nie warto ciąć dłuższych rurek niż 17, no góra 20 cm od wlotu do kolanka. Poza paroma wyjątkami, dłuższe rurki były zajęte tylko częściowo, na końcu zostawało puste miejsce.
Pozdrawiam, Maciek.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Przedstawiam zdjęcia zrobione podczas rozrywania rurek. Przepraszam za jakość zdjęć - robione komórką w pochmurny dzień.
Mam pytanie: Jacy mieszkańcy są w tych glinianych kokonach (też były w rurkach)?
Proszę mnie nie odsyłać do przeczytania poprzednich części (lepiej nie reagować wcale na mój wpis) bo robiłam to już co najmniej dwukrotnie w całości (tylko trochę czasu upłynęło) i na bieżąco oraz dorywczo też trochę - widziałam to gdzieś ale nie pamiętam co to i gdzie było napisane.
Obrazek
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciężko stwierdzić, ale to może być to co kiedyś u mnie. Odsyłam do postu i odpowiedzi na niego w kolejnym :wink:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2163890
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Już wcześniej pisałem o tych "budowlach" i prawdopodobnie jest to gliniarz naścienny ... ;:333
Wolfik
200p
200p

Post »

do Suppa

jak możesz poślij zdjęcie z tym "morderczym" pyłkiem.kto wie,może dokonałeś sensacyjnego odkrycia przyczyny wymierania pszczół? wszak mnóstwo nowych roślin jest sprowadzanych z całego świata,może tu jest pies pogrzebany?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety zdjęć z wyłuskiwania nie posiadam. Na zdjęciach Szansy widać przykład komórek z jasnym pyłkiem, ten ciemny przypominał kolorem komórki w drugiej rurce od góry po lewej stronie. Aż tak daleko idących wniosków bym tu nie wyciągał :wink:
W mojej okolicy nie rośnie nic nadzwyczajnego, coś im musi po prostu nie pasować. Na pewno nie jest to pyłek mniszkowy, drzewa owocowe też raczej pylą na jasno-żółto z tego co pamiętam. Trzeba będzie się przyjrzeć pszczołom w trakcie sezonu, wtedy są całe umorusane w pyłku i może uda się wyśledzić winowajcę :)
Pozdrawiam, Maciek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Wolfik
200p
200p

Post »

Suppa

zawsze warto spróbować.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja też miałem takie znaleziska z pyłkiem , zastanawiałem się czy jego stosunkowo duża wilgotność nie jest zjawiskiem samoistnym , kiedy to taka kulka pyłku zaczyna ciągnąc wilgoć z zewnątrz ....ale to tak na misiowy rozumek :;230
tomato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 kwie 2012, o 14:31

Post »

Czy mógłby ktoś wstawić zdjęcie roztoczy które atakują kokony?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. Czy garaż, blaszak nieogrzewany będzie dobrym miejscem do przezimowania zalepionych rurek trzcinowych? Tych rurek mam ok. 100. Do tego roku zimowałem w budynku gospodarczym. Teraz został rozebrany i dysponuję tylko blaszakim.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”