Moja gwiazdeczka siedzi już drugi rok i nie kwitnie. Jest wysokości do biodra (mam 164 cm wzrostu).
Nawet nie wiem jaka to odmiana bo kupiona była przez Teściową na targu od gosposi.
Jak mogę jej pomóc zakwitnąć? Czymś podlewać? Jakoś konkretnie przycinać? A może nic nie robić?
Skoro nie kwitnie, to pewnie hortensja ogrodowa, sprawdź sobie zdjęcia jak wyglądają jej liście i daj na forum znać. Jeżeli to będzie ogrodowa, to najprawdopodobniej albo pąki kwiatowe jej przemarzają albo sama je ucinasz. H. ogrodowa zawiązuje pąki późnym latem, które kwitną na następny rok.
Moje sadzonki przesadzone już są do większej doniczki, dopóki nie ma mrozu na balkonie je trzymam. Potem zawiozę do mamy do jasnego garażu w domu. Na zimę ograniczyć podlewanie?
Witam
Mam w ogrodzie hortensje z samodzielnie wyhodowanej sadzonki, ma już trzeci rok i zatrzymała się ze wzrostem na wysokości 20 cm. Oczywiście nie kwitnie, czy ktoś wie o co chodzi?
Pozdrawiam słonecznie
"Jak nie możesz dojść do siebie... to przyjdź do mnie " Bajkowe Cudeńka
Witam
Dostałem dzisiaj od babci patyczki hortensji ogrodowej, nie wiem co z nimi zrobić(mam 13 lat)
Patyczki są w pełni zdrewniałe.
Udało mi się ukorzenić hortensję z zielnych (4 sztuki )
Jak je przezimować??
Mamy 2 domy w jednym na zimę nie grzejemy jest tam około 2-3 stopni nieraz mniej może tam???
Ja w marcu ścinałam Anabel, ponieważ ładnie wyglądała z zasuszonymi kwiatami wsadziłam ja do donicy z piachem i dołożyłam gałęxie dereni (żółte, czerwone i zielone) miało postać do momentu aż w około będzie bardziej zielono, jak likwidowałam kompozycję okazało się , że gałązki Anabel (i derenia też) mają korzenie .
Hortensja poszła do ziemi i sąsiadki - jeszcze tego lata miały kwiaty.
W tym roku też chcę to powtórzyć.
Fiko(jak masz na imię) -hortensja ogrodowa dobrze zimuje w chłodnych pomieszczeniach,ale nie wiem jak by to było jakby marzła na kość w domu, bo na zewnątrz korzenie są w ziemi,a to naturalna ochrona.,Może Ci podpowie ktoś z naszych ogrodników.
Moja hortensja ogrodowa pomimo ocieplania na zimę , przemarza.Zastanawiam się co z nią zrobić?Chyba trzeba by ja wykopać i wsadzić do donicy i przechować w zamkniętym pomieszczeniu.Ale jest dość rozrośnięt,a może podzielić ją na mniejsze odcinki i wsadzić do doniczek? czy to coś da i czy nie jest jeszcze za późno?
W zeszłym roku otrzymałam patyczki do ukorzenienia dwóch odmian hortensji. Mój eksperyment się nie udał Zatem popełniłam jakiś błąd. Czy można inaczej uzyskać sadzonkę hortensji?
Wolusiu, co roku za nim pojawią się pączki na hortensji, odcinam wierzchołek gałązki ok.10 cm długości, zostawiam 1 parę liści i jeżeli są duże ucinam sekatorem połowę blaszki liściowej by zmniejszyć powierzchnię parowania.Następnie maczam w ukorzeniaczu dla roślin półzdrewniałych i do doniczki. Nakrywam folią, odkrywam co jakiś czas by wypuścić nadmiar pary wodnej. W ciągu kilku lat wyhodowałam w ten sposób kilkanaście krzaków hortensji:) Zakwitają w 2-3 roku.
Mam 2 hortensje juz pewnie z 10 lat nie wiem jaka odmiana, bo to posadził mój tato. Nie kwitną Przez ten czas może ze dwa razy w porywach miały po trzy kwiaty, a tak jeden albo wcale. Krzaczory mojej wysokości i maja po metr srednicy. Juz bym dawno w piecu nimi napaliła, ale tato ma prawie 90 lat jak tu denerwowac staruszka, widze ze podlewa je, nawozi, a mnie one denerwują. Czy jest możliwość zmuszenia je do kwitnienia?