Przesadzanie świerka srebrnego 100cm
Przesadzanie świerka srebrnego 100cm
Mam pytanie odnośnie przesadzania świerków srebrnych o wysokości ok. 100cm Chce kilka przesadzić na inną działkę. Próbowałem wczoraj już z trzema świerkami ale jak wykopywałem to nie mogę zachować bryły ziemi, ponieważ cały czas ziemia odpada i zostają same korzenie, więc rozłożyłem włókninie czarną postawiłem świerka z "gołymi" korzeniami i przysypałem je ziemią z dołka. Włókninę związałem i przewiozłem świerka w inne miejsce, wykopałem dołek i przerzuciłęm z włókniny do dołka, przysypałem ziemią i podlałem duża ilościa wody.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzanie świerka srebrnego 100cm
Jak ziemia odpadła i korzenie zostały gołe to nie było sensu okręcać włókniną i zasypywać ziemią do transpotu. Spróbuj wykopać dołek wokół korzeni i okręć je włókniną i siatką stalową rabitza. Ważne, żeby siatka podeszła również pod korzenie.
W następnym roku rośliny będą wymagały podlewania.
W następnym roku rośliny będą wymagały podlewania.
Pomysł nie był zły, ja podobnie robiłem kopiąc świerki z luźnej piaskowej ziemi. Bryła zawsze sie osypie. Z tymże ja kopałem wcześniej tak w okolicach końcówki sierpnia, początek września i słońce przypiekało. Transportując rośliny wilgotna ziemia/ zalana jeszcze dodatkowo przed odjazdem utrzymywała wilgoć.
Najlepiej kopać we dwóch albo jak pisał Pomidormen albo jeden wykopuje a drugi zaraz stoi z workiem na śmieci i pakuje szybko zawiązując wór.
Podlewanie raz a dobrze i po mału. Zero nawozów przez cały przyszły sezon.
Najlepiej kopać we dwóch albo jak pisał Pomidormen albo jeden wykopuje a drugi zaraz stoi z workiem na śmieci i pakuje szybko zawiązując wór.
Podlewanie raz a dobrze i po mału. Zero nawozów przez cały przyszły sezon.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Na kopanie nie najlepszy termin. Chyba, że musiałeś. Teraz póki nie ma jeszcze mrozów warto zraszać igły.
Pozdrawiam Wojtek
Lepiej to robić wczesną(!)wiosną, ziemia o tej porze roku jest głęboko wilgotna i lepiej się trzyma.
O ile ta wiosna będzie wilgotna z opadami. Bywały wiosny suche , ja przestałem patrzeć na kalendarz, pogoda jest tutaj jedynym wyznacznikiem, przynajmniej dla mnie.
I nic nie zastąpi po posadzeniu deszczu, żadne tam podlewanie
I nic nie zastąpi po posadzeniu deszczu, żadne tam podlewanie
Zamiast mercedesa kupa zielska