Przesadzanie świerka srebrnego 100cm

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
pkmc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 kwie 2013, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przesadzanie świerka srebrnego 100cm

Post »

Mam pytanie odnośnie przesadzania świerków srebrnych o wysokości ok. 100cm Chce kilka przesadzić na inną działkę. Próbowałem wczoraj już z trzema świerkami ale jak wykopywałem to nie mogę zachować bryły ziemi, ponieważ cały czas ziemia odpada i zostają same korzenie, więc rozłożyłem włókninie czarną postawiłem świerka z "gołymi" korzeniami i przysypałem je ziemią z dołka. Włókninę związałem i przewiozłem świerka w inne miejsce, wykopałem dołek i przerzuciłęm z włókniny do dołka, przysypałem ziemią i podlałem duża ilościa wody.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przesadzanie świerka srebrnego 100cm

Post »

Jak ziemia odpadła i korzenie zostały gołe to nie było sensu okręcać włókniną i zasypywać ziemią do transpotu. Spróbuj wykopać dołek wokół korzeni i okręć je włókniną i siatką stalową rabitza. Ważne, żeby siatka podeszła również pod korzenie.
W następnym roku rośliny będą wymagały podlewania.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Pomysł nie był zły, ja podobnie robiłem kopiąc świerki z luźnej piaskowej ziemi. Bryła zawsze sie osypie. Z tymże ja kopałem wcześniej tak w okolicach końcówki sierpnia, początek września i słońce przypiekało. Transportując rośliny wilgotna ziemia/ zalana jeszcze dodatkowo przed odjazdem utrzymywała wilgoć.
Najlepiej kopać we dwóch albo jak pisał Pomidormen albo jeden wykopuje a drugi zaraz stoi z workiem na śmieci i pakuje szybko zawiązując wór.
Podlewanie raz a dobrze i po mału. Zero nawozów przez cały przyszły sezon.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na kopanie nie najlepszy termin. Chyba, że musiałeś. Teraz póki nie ma jeszcze mrozów warto zraszać igły.
Pozdrawiam Wojtek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Lepiej to robić wczesną(!)wiosną, ziemia o tej porze roku jest głęboko wilgotna i lepiej się trzyma.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

O ile ta wiosna będzie wilgotna z opadami. Bywały wiosny suche , ja przestałem patrzeć na kalendarz, pogoda jest tutaj jedynym wyznacznikiem, przynajmniej dla mnie.
I nic nie zastąpi po posadzeniu deszczu, żadne tam podlewanie
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”