Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Ja rodzynki aunt molly's wykorzystałem do dżemu z czerwoną porzeczką 

Pozdrawiam Radek 

- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje znikają na bieżąco. Pyszne są, tylko muszą porządnie dojrzeć pod krzakiem.
Tak wygląda 1 krzak Aunt Molly's:

Przy pierwszym paliku jest krzaczek papryki karłowej co trochę obrazuje jej niemałe rozmiary, zajmuje jakiś 1m2
Tak wygląda 1 krzak Aunt Molly's:

Przy pierwszym paliku jest krzaczek papryki karłowej co trochę obrazuje jej niemałe rozmiary, zajmuje jakiś 1m2

Pozdrawiam, Maciek.
Witam wszystkich
Jestem tu nowa i z zaciekawieniem przeglądam wątek dotyczący miechunki
U mnie na działce w tym roku zagościła miechunka pomidorowa i jestem pod wrażeniem.
Ogromne rośliny (ok 2,5 m wysokie, podwiązane w szklarni na wszelkie możliwe sposoby) obsypane owocami....
Właśnie jestem na etapie robienia przetworów...jest już konfitura, teraz robię z nich peperonatę a i tak zostanie pewnie z 10 kilo owoców nie zagospodarowanych.
Gdybym wiedziała, że to takie plenne był by pewnie tylko jeden krzaczek a nie aż trzy
U mnie na działce w tym roku zagościła miechunka pomidorowa i jestem pod wrażeniem.
Ogromne rośliny (ok 2,5 m wysokie, podwiązane w szklarni na wszelkie możliwe sposoby) obsypane owocami....
Właśnie jestem na etapie robienia przetworów...jest już konfitura, teraz robię z nich peperonatę a i tak zostanie pewnie z 10 kilo owoców nie zagospodarowanych.
Gdybym wiedziała, że to takie plenne był by pewnie tylko jeden krzaczek a nie aż trzy

-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytałem w szwedzkiej książce(owoce egzotyczne)że można miechunkę jesienią uciąć ukorzenić i tak przetrzymać do wiosny i znowu do gruntu ponieważ w naturze jest rośliną wieloletnią.
O, to może spróbuję taką owocującą wkopać do doniczki i może przezimuje 

-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to za odmiana że aż takie ilości ?To zbierz nasionka i daj na akcjęrawena5 pisze:Witam wszystkich
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Nie mam pojęcia co za odmiana, ale poszukam opakowania jak w niedzielę będę na działce.
Moja znajomość nasionek na razie ogranicza się do ....kupowania, więc jeśli można poproszę o instrukcję jak je zebrać, bo to co zobaczyłam przy krojeniu do konfitury nieco mnie zmartwiło.Wyglądało tak, jak by te nasionka zaczynały kiełkowanie wewnątrz owocu
No i poproszę o lekkie wyjaśnienie co to za akcja
Jeśli dam radę to nasionka zrobię.
Postaram się po niedzieli wrzucić fotki miechunki.
edit...doczytałam...wiem co to AKCJA i obydwoma łapkami się do niej z dziką chęcią dopiszę
Moja znajomość nasionek na razie ogranicza się do ....kupowania, więc jeśli można poproszę o instrukcję jak je zebrać, bo to co zobaczyłam przy krojeniu do konfitury nieco mnie zmartwiło.Wyglądało tak, jak by te nasionka zaczynały kiełkowanie wewnątrz owocu

No i poproszę o lekkie wyjaśnienie co to za akcja

Jeśli dam radę to nasionka zrobię.
Postaram się po niedzieli wrzucić fotki miechunki.
edit...doczytałam...wiem co to AKCJA i obydwoma łapkami się do niej z dziką chęcią dopiszę

Pobrałam sadzonki z moich rodzynków i zobaczę czy uda się je ukorzenić i przezimować.
Witajcie. W tym roku pierwszy raz wysiałem miechunki. Bardzo lubie te owoce, sprzedawane w marketach w małych koszyczkach. Kupiłem w markecie torebeczke z nasionkami (nie pamietam jaka to byla w koncu odmiana), majac nadzieje ze wlasnie wyrosna takie jak kupowane w koszyczkach owoce. Niestety wyrosly mi jakies pomidory, ktore byly o wiele wieksze niz owoce sklepowe, na tyle ze wyrastaly poza ta oslaniajaca blonke (listki). Byly one bardzo mdłe (smak podobny do niedojrzalego pomidora). Wszystkie krzaczki i owoce wyrzucilem
.
Na forum czytam o tej odmianie Aunt molly. Czy to jest ta odmiana, ktora mozna spotkac w sklepach w koszyczkach? Jak mozna ja zdobyc? jeśli ktos z forumowiczow mialby ta odmiane, z checia bym odkupil jeden owoc lub nasionka z niego??
Popzdrawiam

Na forum czytam o tej odmianie Aunt molly. Czy to jest ta odmiana, ktora mozna spotkac w sklepach w koszyczkach? Jak mozna ja zdobyc? jeśli ktos z forumowiczow mialby ta odmiane, z checia bym odkupil jeden owoc lub nasionka z niego??
Popzdrawiam
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Myślę, że to nie ma większej różnicy
Co do nazwy jej loginu.. Zobacz na stronę 35 tego watku

Co do nazwy jej loginu.. Zobacz na stronę 35 tego watku

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Nie wiedziałam, że rodzynek tak świetnie się przechowuje. Przed wyrwaniem krzaków zebrałam wyrośnięte zielone owocki i teraz stopniowo dojrzewają w kartonowym pudełku. W przyszłym roku zdecydowanie zwiększę uprawę 

Mam pytanko trochę z innej beczki. Miał ktoś może kiedyś nasiona rodzynka brazylijskiego odmiany Le bizarre (lub Le bizzare)? potrzebuje się dowiedzieć jaka firma produkuje nasiona tej własnie odmiany a net jakoś nie pomocny.
To nie jest nazwa odmiany, firma nasienna Franchi Sementi nazywa tak linię nasion miechunek peruwiańskiej i pomidorowej.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Faktycznie "bizzarra" sytuacja - opis brzmi bowiem "Physalis peruviana - Alkekengi". Physalis peruviana to rodzynek brazylijski, ale Physalis Alkekengi - to łacińska nazwa miechunki rozdętej, czyli tej "średnio jadalnej" znanej jako czerwone lampiony z ogórdków naszych babć...
Opis wskazuje na rodzynek brazylijski, jednak nie ten lepszy, o płożącym pokroju, tylko ten ktory u nas nie zdąża dojrzeć...Szkoda.
Opis wskazuje na rodzynek brazylijski, jednak nie ten lepszy, o płożącym pokroju, tylko ten ktory u nas nie zdąża dojrzeć...Szkoda.
Zielonym do góry!!!