Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grusza azjatycka
Posiadam Chojuro sadzone ubiegłej jesieni. Zawiązała 3 owoce, chciałem spróbować smaku, dlatego niewiele urosła.
Owoc soczysty, ziarnisty, kruchy. Jednak na kolana nie kładzie. Ocena najwyżej dostateczna. Są lepsze polskie odmiany np. typowa Konferencja.
Owoc soczysty, ziarnisty, kruchy. Jednak na kolana nie kładzie. Ocena najwyżej dostateczna. Są lepsze polskie odmiany np. typowa Konferencja.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Albo taka Lukasówka
chociaż czeka się na gruszki dość długo.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
Tylko po co te porównania do europejskich grusz, skoro to inna para kaloszy? Smak inny, konsystencja inna... Można lubić te azjatyckie gruszki mniej lub bardziej, ale zestawianie ich z "naszymi" jest chyba pomyłką. 

-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Ja bym zestawiał azjatki z europejkami. Tutaj się naczytałem, że są dobre a jednak rzeczywistość taka, że europejki lepsze, acz egzotyki nie zaszkodzi zasmakować.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
A ja w tym roku doczekałem się 1 płodu na chojuro i mogę powiedzieć że ze smakiem nie jest źle,a w porównaniu ze smakiem nashi ze sklepu to zdecydowannie na plus dla chojuro,czekam jeszcze nijiseiki. Też uważam że porównywanie smaku grusz europejskich z azjatkami nie ma większego sensu,lepiej już porównywać smak poszczególnych odmian nashi między sobą.Słyszałem od kolegi i wyczytałem w necie ,że odmiany kosui i kumoi są bardzo smaczne ,dużo smaczniejsze od chojuro ,jeśli ktoś już miał okazję delektować się tymi odmianami,to proszę o opinię,dziękuję.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam miejsce na jedno drzewko azjatki. Czy sa dostępne na S1? Mam wodę na 1m, a jak sucho to na 2,5m. Na kaukaskiej nie chcę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam
Ja też posiadam w swoim ogrodzie kilka odmian grusz azjatyckich i jestem ciekaw, czy możliwe jest zaszczepienie ( skutecznie i z powodzeniem) na gruszy azjatyckiej np. gruszy Dicolor lub innej europejskiej?
Ja też posiadam w swoim ogrodzie kilka odmian grusz azjatyckich i jestem ciekaw, czy możliwe jest zaszczepienie ( skutecznie i z powodzeniem) na gruszy azjatyckiej np. gruszy Dicolor lub innej europejskiej?
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje nadal w wzwyż nie urosły,wypościły za to gałązki w bok po nawożeniu dwukrotnym,może w przyszłym ruszą trochę 

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Drzewka gruszy azjatyckiej na kaukaskiej rosną słabo. Gdzieś czytałem opracowanie badań Instytutu Ogrodnictwa na temat przydatności grusz azjatyckich do uprawy w Polsce - na pigwie lepiej rosły i owocowały. Pigwa potrzebuje palika i lepszej gleby - szczególnie dostępności wody. U mnie rośnie 2 rok - wzrost b. słaby - owocowała w drugim roku od posadzenia bardzo obficie pomimo zerwania 3/4 zawiązek owoców. Na pigwie pewnie by się przewróciała bez palika.seedkris pisze:Mam miejsce na jedno drzewko azjatki. Czy sa dostępne na S1? Mam wodę na 1m, a jak sucho to na 2,5m. Na kaukaskiej nie chcę.
- seedkris
Dokładnie ta. Szukam na pigwie S1. Tylko ta podkładka spełnia moje oczekiwania i będzie właściwa na to stanowisko. Nie spodkałem jak do tąd takiej oferty. Pewnie będę musiaił sam sobie takie drzewko zrobić.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Nie będzie łatwo znaleźć gruszę japońską na pigwie ponieważ drzewka takie bardzo słabo się zrastają.
@ Winogrodek: Podaj źródło informacji ze Skierniewic bo z tego co pamiętam to było dokładnie odwrotnie
Jedyne wyjście żeby mieć japonkę na pigwie to kupno jakiejś odmiany zgodnej z pigwą i naszczepienie na nią japonki.
Bara Hardy lub Komisówka, ew. Carola (przetestowana) lub w ostateczności Konferencja (też przetestowana).
@ Winogrodek: Podaj źródło informacji ze Skierniewic bo z tego co pamiętam to było dokładnie odwrotnie
Jedyne wyjście żeby mieć japonkę na pigwie to kupno jakiejś odmiany zgodnej z pigwą i naszczepienie na nią japonki.
Bara Hardy lub Komisówka, ew. Carola (przetestowana) lub w ostateczności Konferencja (też przetestowana).
Pozdrawiam,
J
J
-
- 200p
leff
czytałem to już dość dawno więc nie wszystko dokładnie zapamiętałem, ale przydatność kaukaskiej jako podkładki dla azjatek potwierdzona w artykułach.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2183
i dalej
http://www.insad.pl/files/oferty_pdf/of ... d_08_3.pdf
http://www.insad.pl/files/zeszyty_nauko ... om16_9.pdf
czytałem to już dość dawno więc nie wszystko dokładnie zapamiętałem, ale przydatność kaukaskiej jako podkładki dla azjatek potwierdzona w artykułach.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2183
i dalej
http://www.insad.pl/files/oferty_pdf/of ... d_08_3.pdf
http://www.insad.pl/files/zeszyty_nauko ... om16_9.pdf
- seedkris
Więc będę szukał gruszy kaukaskiej na pigwie S1. Z kaukaskiej wyprowadzę przewodnią i na niej zaszczepię kilka odmian azjatki. Może prościej Bera Hardy na S1?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Co do przydatności kaukaskiej jako podkładki dla japonek - pełna zgoda. Wyżej było niestety napisane że pigwy są lepsze a to niestety nie prawda.
Kaukaskiej na pigwie raczej się nie dostanie.
Kaukaskiej na pigwie raczej się nie dostanie.
Pozdrawiam,
J
J
-
- 200p
Za parę lat, jak wzrośnie popularność, pewnie będzie więcej opinii na temat podkładek i owocowania grusz azjatyckich. Ja swoją jedyną gruszę azjatycką kupiłem kożystając z nieobecności właściciela szkółki bo pewnie by mi nie sprzedał