Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chili- uprawa ostrych papryk:)
Od czasu do czasu pochwal się wynikami, i wrzuć jakieś fotki 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kilka wspomnień paprykowych, i pomysleć, że trzeba będzie czekać do przyszłego sezonu
ostaly sie tylko dwa parapetowce paprykowe 
Polska odm Cyklon

Moja ulubiona Bułgarska cheverna czuszka dojrzała i nie dojrzała najlepsza w smaku jest zielona piekło w gębie

Piękna długa pepperonciono

Jalapenho

Piękna jeszcze nie wybarwiona Madame Janette piekielnie ostra

I pięknie wybarwiająca się Habanero orange

Polska odm Cyklon

Moja ulubiona Bułgarska cheverna czuszka dojrzała i nie dojrzała najlepsza w smaku jest zielona piekło w gębie

Piękna długa pepperonciono

Jalapenho

Piękna jeszcze nie wybarwiona Madame Janette piekielnie ostra

I pięknie wybarwiająca się Habanero orange

- termic88
- 500p
No i piękne owoce i fotki
Fotki i krótki opis do odmiany można zamieścić w wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=69325 ;)
Poza tym moje Jalapeno jest podobne do twojej Bułgarskiej cheverna czuszka. Jest właśnie taka grubsza przy ogonku z dość grubą skórką jak na ostre paprycznki. Z reakcji siostry i jej opisu też się zgadza fakt że zielona jest paląca strasznie. A nasionka kupiłam na allegro zdaje się, jako Jalapeno. I tak mam je podpisane, choć jeszcze nie poporcjowane
Zobacz proszę czy te moje jalapenki to podobne do twoich cuszek czy raczej nie. Pasowało by nie mieszać nie wiadomo jakiś odmian i nie tworzyć nowych. Oryginalne Jalapenki (takie z tych dużych, powyżej 10cm dł też mam, ale tylko nasionka ;) )

Poza tym moje Jalapeno jest podobne do twojej Bułgarskiej cheverna czuszka. Jest właśnie taka grubsza przy ogonku z dość grubą skórką jak na ostre paprycznki. Z reakcji siostry i jej opisu też się zgadza fakt że zielona jest paląca strasznie. A nasionka kupiłam na allegro zdaje się, jako Jalapeno. I tak mam je podpisane, choć jeszcze nie poporcjowane

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Witam. Pytanie dla obeznanych w temacie lub w tym wątku. Jaka jest najlepsza odmiana papryki na drzewko bonsai? Jeśli było już to poruszane i wie ktoś mniej więcej na której stronie to proszę o nakierowanie
dziękuje, miłego dnia 

Bhut Jolokia - takie jest moje zdanie.BobejGS pisze:Jaka jest najlepsza odmiana papryki na drzewko bonsai?
Owoce na niej wiszą zwykle długo, będąc fantastyczną ozdobą, aż się ich nie chce zrywać i konsumować

Oczywiście po pierwszej próbie konsumpcji.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na str.81 tego wątku jest bonsai właśnie z Bhut jolokia.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Fatalii yellow też jest fajna (owoce pięknie wyglądają i długo wiszą) , Habanero White ( ma ładne ,drobne owoce) , Wild Tepin ( sam w sobie wygląda cudnie ... a owoce wyglądają jak kulki kolorowego pieprzu). DO tego wszelkie ozdobne typy - Bolivian Rainbow, Medusa , Little Elf - dwie ostatnie same w sobie są drobne i łatwo je później ogarnąć.
- BobejGS
- Kontakt:
Dziękuje za propozycje. Mam nadzieję że choć jedną odmianę z proponowanych przez was uda mi się wyhodować w przyszłym roku. Dlatego też dziękuje za pomysły tzn propozycje
paprykę zamierzałem uprawiać już w tym roku jednak z braku miejsca musiałem zaniechać ten pomysł. Jednak za rok już nie ma zmiłuj i musi papryka być. Nie ważne czy to będzie normalna jadalna czy ostra jako bonsai 

- SandraABC
- 1000p
U mnie już sadzonki z września zaczynają wyglądać coraz solidniej - zdecydowałam się przy rzadszych odmianach na dużo wcześniejszy wysiew w razie jakiś problemów
Więc póki sezonu jeszcze nie ma możesz próbować 

- termic88
- 500p
Ja chce zacząć wysiew papryk gdzieś w grudniu-styczniu. Biorąc pod uwagę jedynie ostre, bo te lubią się ociągać ;) (słodkie będą wiane około lutego).
Mam dość sporo tego "dziadostwa" do wysiania, i boje się efektu że "wszystkei wyjdą" .. nawet licząc po jednej sadzonce, to nie wiem gdzie ja je wszystkie w tunelu zmieszczę!
zwłaszcza że słodkie też chcę pare "upchnąć" 
Mam dość sporo tego "dziadostwa" do wysiania, i boje się efektu że "wszystkei wyjdą" .. nawet licząc po jednej sadzonce, to nie wiem gdzie ja je wszystkie w tunelu zmieszczę!

Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- BobejGS
- Kontakt:
Ja na razie nie mogę planować siania skoro nie mam jeszcze ani jednego nasionka. Mam nadzieję że będą jakieś na akcji 

- SandraABC
- 1000p
Na pewno będą na akcji
Teresa - ja mam ten sam problem... folii nie mam , ale gruntu mi zaczyna brakować
Jak w przyszłym sezonie skończę na 50 odmianach to będzie sukces....

Teresa - ja mam ten sam problem... folii nie mam , ale gruntu mi zaczyna brakować

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A po co aż tyle ,to już zakrawa na jakiś ...holizm!
- termic88
- 500p
No przecież na tym forum to siedzą ludzie tylko na to cierpiący ..
Zdrowych tu raczej nie ma
W końcu każdy kiedyś zacznie na to chorować.. prędzej czy też później! 

Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Haha Teresko mi wystarczy samo oglądanie by zachorować. To skrzywienie, ale już się zastanawiam komu te ostre papryki potem wcisnąć ;P Słodkich to mogę mieć i ponad 100 krzaków, ale ostre tylko ja jem.