Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plumeria z nasion
Moja gubi listki i nie rośnie wcałe
, chyba na zime już podlewam 1x na tydzień

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
Dzięki za odpowiedź, ale tu nie chodzi o mączniaka szklarniowego tylko mączlika szklarniowego. Dziś coś kupiłam, jutro będę pryskać.pxenix pisze:Miałem problemy z innym szkodnikiem stosowałem pałeczki owadobójczo - nawozowe Provado Combi Pin 02 PR ,działają one też na mączniaka szklarniowego.Dla pewności wyciąłem wszystkie liście i stożek wzrostu po trzech tygodniach ładnie się rozkrzewia .Moja plumeria była wysiana w marcu tego roku i teraz tak wygląda
emi_ska
To jest jedna z czterech wszystkie rosną podobnie ,w lato podlewałem je nawozem do kaktusów i sukulentów co dwa tygodnie ,czasami nawozem do kwiatów doniczkowych .Podoba mi się doniczka przezroczysta widać czy ziemia jest sucha w całej doniczce ,od kiedy mają liście to codziennie muszę podlewać. Posadzone są w ziemi do kaktusów z dodatkiem wermikulitu.Pałeczki działają na mączlika szklarniowego mój błąd w pisaniu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 kwie 2013, o 16:15
pxenix Dzięki. Właśnie taki błąd zrobiła też Pani w ogrodniczym jak poprosiłam o coś na mączlika a ona mi dała na mączniaka. A po co mi na grzyby ?:) I jeszcze dopytałam ją czy zabije jaja i latające osobniki to przekonanie odpowiedziała TAK. potem moja mama znająca się na rzeczy poszła i kupiła mi właściwy oprysk. Ale też jej najpierw chciała wcisnąć na mącznika. dziś będę działać po pracy.
emi_ska
Czy orientuję się ktoś z Was czy jakieś znaczenie na przyszły wygląd rośliny (kwiatów) ma kolor kaudeksu młodej Plumerii? U mnie jedna ma zielony a druga brązowy, są takiej samej wielkości i były razem wysiane.

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
No proszę, a jednak jest nadzieja
Czekam na zdjęcia i relacje w jakich warunkach ją trzymacie - czy ma jakąś szklarnię czy jak?
Moja Plumeria została niemal całkowicie przeze mnie zapomniana. Stoi sobie na szafie gdzie zimuje i "odbywa karę" a jakoś się trzyma nieźle skubana. Jeśli Twoja zakwitnie mimo braku egzotycznych warunków to jest szansa, że na wiosnę pogodzę się z moją

Moja Plumeria została niemal całkowicie przeze mnie zapomniana. Stoi sobie na szafie gdzie zimuje i "odbywa karę" a jakoś się trzyma nieźle skubana. Jeśli Twoja zakwitnie mimo braku egzotycznych warunków to jest szansa, że na wiosnę pogodzę się z moją

Ja też czekam na zdjęcia
moje rosną, jedna tylko trochę przychamowala ale mam nadzieję że ruszy niebawem.

Też cieszę się, że jest nadzieja na kwiaty plumerii z nasion. Widzę, że pojawia się coraz więcej przypadków kwitnienia plumerii, w naszych warunkach klimatycznych, oby tak dalej. Także cierpliwie czekam na rozwinięcie pączków
i tak jak wspomniała marlenka, chcielibyśmy dowiedzieć się w jakich warunkach trzymacie plumerię
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Moja zgubiła liście czy to normalne...? 

Spis tematów

Co do warunków to plumeria cały letni sezon spędziła w zacisznym , średnio nasłonecznionym miejscu, odpowiednio nawożona, a po sezonie w domu przy oknie, ale nie w pełnym słońcu.
No nie mogę przeżyć, a już prawie czułam ich zapach ...

Nie martw się, widać już, że chyba weszła w fazę generatywną, więc dbaj o nią mocno i na pewno na wiosnę zakwitnie
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone