Mini-storczyk - jak uprawiać ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini storczyk !!!

Post »

Witam. Choć czytam Was często, to jest to mój pierwszy post w dziale storczykowym. Sama mam kilka dużych falenopsisów i trzy miniaturki, które są posadzone w korze. Choć wiem, że nie jest to przez Was polecany sposób uprawy to postanowiłam podjąć ryzyko i przesadzić dwie z nich do kory ( Mini Mark już od początku był posadzony w korę). Zrobiłam to głównie dla tego, że roślinki wymagały przesadzenia do świeżego podłoża i obcięcia zgnitych korzeni, a jedyne co wtedy miałam w domu to była kora. Ponadto bałam się, że nie będę potrafiła dobrze wyczuć kiedy należy podlać roślinki.

Miniaturki zakupiłam wiosną tego roku. Jedna była już przekwitnięta (prawdopodobnie biała), a druga różowa ( zdjęcia w moim wątku na stronie 11) dość szybko straciła kwiaty po przyniesieniu do domu. Przesadziłam je wówczas do nie dużych pojemników po pewnym deserze. Większe kawałki kory pocięłam na mniejsze części. Na wierzchu położyłam trochę wyparzonego mchu, który później jednak usunęłam ( jego część wraz z wodą dostała się między korę). Przez lato korzenie ładnie przerosły podłoże, a obecnie obydwie roślinki wypuściły pędy kwiatowe.

A to zdjęcia wykonane wczoraj wieczorem.

Miniaturka kwitnąca prawdopodobnie na biało

Obrazek

Obrazek

oraz na różowo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać na zdjęciach rośliny całkiem dobrze zadomowiły się w korze. Korzenie są znacznie grubsze niż były na początku. Wymagają jedynie częstszego moczenia (latem i teraz, gdy grzeją kaloryfery, około 2 razy tygodniu, jak jest chłodniej jeden raz wystarczy) przez około 15 minut. Korzenie dość szybko przesychają, gdyż dla lepszego przepływu powietrza zrobiłam dodatkowe dziurki po bokach doniczek. Na co dzień są zawieszone w oknie zachodnim nad innymi roślinami.

Jak więc widać z powodzeniem udaje mi się uprawiać miniaturowe falenopsisy w korze.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście, że z powodzeniem można uprawiać mini w korze, jednak te malutkie doniczki bardzo szybko w tym podłożu przesychają i osoba przyzwyczajona do moczenia storczyków raz na dwa tygodnie może się "zagapić". Jeśli tylko będzie się o nich pamiętać wystarczająco często, to i bez podłoża je można uprawiać z powodzeniem :wink: Tutaj już każdy musi dostosować sposób uprawy do swoich własnych przyzwyczajeń i preferencji.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Pięknie Ci się rozwijają miniaturki! A moje dwie porosły pleśnią!!! Dziś rano dojrzałam! I trzony im się czarne jakieś zrobiły. Może za wysoko mchem obłożyłam? I korzonki brzydkie się jakieś ciemne zrobiły. Co robić? Nie mam nic na pleśń... ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzić szybciutko, przesadzić ;:65
Ja miałam w przypadku maluchów tak, że zdrowe listki, które były najniżej, mi odpadły.. zupełnie zielone Też chyba za wysoko miałam mech, który pewnie zbyt często kropiłam i listki się u nasady ułamały, więc trzeba być ostrożnym :(

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Przesadziłam! Jednemu wyjełam nadmiar mchu, tak żeby trzon miał na wierzchu, bo korzonki są w miarę ok. A drugiemu musiałam poucinać i wsadziłam do kieliszka z keramzytem na reanimację. Też mi te ostatnie liście odpadły a całkiem zdrowe były. Istny szpital storczykowy! ;:14 ;:219
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No teraz mech zdecydowanie dłużej przesycha, u mnie nawet przelanie to za dużo,więc lekko tylko skrapiam podłoże. Mech też jest dobry do reanimacji, więc chyba niepotrzebnie przenosiłaś go do keramzytu, chyba, że masz dobre rezultaty z taką reanimacją :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

No to się właśnie okazało, że keramzyt dla mini też się nie sprawdził, bo wcześniejsze dwa mini posadziłam w ramach reanimacji, a dziś jak zajrzałam rano to się okazało że cały trzon w grubym kożuchu pleśni ;:145 ;:145 Oczyściłam jednego, a drugiemu niechcący odłamałam cały trzon i zostały liście w kupce... Nie wiem czy coś jeszcze z tego będzie? ;:145 i w co wsadzić te storczysie? W mech? Już sama nie wiem co robić... ;:145 ;:145

Obrazek Obrazek
Takie brązowe bo cynamonem posypane są...
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Myślę, że możesz ułożyć je na wilgotnych kamieniach czy keramzycie, bo chyba odpadł sam stożek wzrostu jeśli listki dalej się trzymają siebie. Może wypuści coś, nie zaszkodzi eksperymentować, ale trzeba obserwować czy czasem pleśń się ponownie nie pojawia... Jak mi zgniła kiedyś mini to też odpadła cala góra, ale niestety bez stożka i nic nie mogłam z tym zrobić :(
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja bym chyba taką roślinkę położyła na czymś wilgotnym na mchu, albo na wilgotnej odciśniętej wacie i trzymała w szklanym słoju lub jakiś pojemniku tak by można było je zamykać i otwierać. Roślina bez korzonków może pobierać wodę tylko listkami,więc trzeba zadbać aby wilgotność powietrza była większa wokół rośliny i co jakiś czas wietrzyć pojemnik.. Zasypywanie teraz rośliny czymkowleik typu keramzyt czy mech to chyba niezbyt dobry pomysł,bo aby roślina trzymała się w pionie musiałabyś zakopać trzon, a to może prowadzić do gnicia. Na pewno ułożyłabym ją na jakimś podłożu a nie w :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Na yt widziałam filmik jak facet przyczepiał takiego bezkorzennego storczyka do patyczka i umieszczał go w wysokim naczyniu kilka cm nad mokrym spaghnum i kwiatek odżył. Myślę, że to jest dobre rozwiązanie, bo storczyk ma wyższą wilgotność, ale nie ma bezpośredniego kontaktu z mokrym podłożem/chusteczką/watką itp.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super pomysł, tylko trzeba dobrze przemyśleć, jak przyczepić storczyk do patyczka, gdy nie ma pędu. Hmm, jakiś sznureczek?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Jakąś gumeczką tekstylną chyba go przyczepił (tak mi to wyglądało). To były duże storczyki więc listki je utrzymywały w jednej pozycji, ale jeśli chodzi o mini to może być ciężko by jakoś się trzymała - ja bym zrobiła z wykałaczki przyczepionej do patyczka krzyżyk by trzymało się stabilnie w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

KatkaR - Miałam to samo z keramzytem i kamieniami. W końcu skonczyło się tak, że reanimowany sobie leży na wilgotnym keramzycie - wydaje mi się że tak mu lepiej i co najważniejsze - brak pleśni. :)
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Ponieważ nie mam już keramzytu, bo ten zapleśniały wywaliłam, postanowiłam poeksperymentować za radą Dufin :D
Włożyłam jednego do słoika, a drugiemu zrobiłam z plastikowych pojemników domek. Jako oparcia użyłam plastikowych kieliszków. Namoczyłam płatki kosmetyczne w wodzie i wsadziłam do kieliszka i na dno naczyń. Zobaczymy co z tego będzie. Raz dziennie będę je wietrzyć. Tak kiedyś ukorzeniałam hibiskusy, może się sprawdzi ;:oj
Obrazek Obrazek Obrazek0
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

No wyglada ciekawie. Trzymam kciuki za powodzenie misji. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”