Ja też nie zbieram liści, a nawet te z trawnika przerzucam na rabaty.... niech tworzą kołderkę na naszych roślinkach przez zimę....
Górki,pagórki i reszta.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Górki,pagórki i reszta.
Janku cudne rozdzwonione wspomnienia.... dzwoneczki to i moje ukochane kwiaty....a szczególnie lubię te maleństwa
Ja też nie zbieram liści, a nawet te z trawnika przerzucam na rabaty.... niech tworzą kołderkę na naszych roślinkach przez zimę....
Niebieściutko się zrobiło, wiosennie...przypomniałam sobie że nasiona dzwonków brzoskwiniolistnych kiedyś kupiłam...na opakowaniu pisze żeby wysiewać dopiero w kwietniu
Ciekawe czy wcześniej można je wysiać, może zakwitły by jeszcze w następnym roku 
- bunia79
- 500p

- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Przecudne dzwonki!! Ja ich nie mam wcale
Muszę wiosną poszukać i kupić, bo cudownie wyglądają...
W ogóle takie "inne" roślinki pokazujesz, o niektórych pierwszy raz usłyszałam.
Bogusia
Muszę wiosną poszukać i kupić, bo cudownie wyglądają...
W ogóle takie "inne" roślinki pokazujesz, o niektórych pierwszy raz usłyszałam.
Bogusia
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Janku!
...no, no ...pojechałeś przebadać oczęta...a tu jeszcze Pani doktor w nie wpadła
skoro zapomniałeś o wszystkim. Miłego wieczoru!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Genia- Parę lat temu miałem białe pełne ale póżniej gdzieś zapodziały się.Nie wiem czy zmarzły czy też może są krótkowieczne.W tym roku posadziłem nowe.
Agnieszko- Piękne dzwonki widziałem na czeskich stronach i mimo,że jest tam zaznaczone nabitka to odpowiedzi nie dostałem.Liście sprzątniemy po
zimie w jeden dzień.Tak będziemy spragnieni pracy w ogródkach.
Ania- Wyczytałem,że cały rodzaj campanula wymaga przemrożenia.Czy brzoskwiniowy tego nie potrzebuje to nie wiem.Ja go mam ale nasion nie
zbieram.Siewki za to są po całym ogródku.Ja zaryzykowałbym i część wysiałbym na mróz.One szybko zakwitają i to kilka razy jeżeli są przycinane po kolejnym
kwitnieniu.A ja ich tyle wyrzuciłem na kompost.Gdybym wiedział to sadziłbym do doniczek.
Bogusiu- Trzeba pytać tych co je mają.Dzwonki,przynajmniej te które pokazuję,szybko rozrastają się.Niektóre zakwitają powtórnie w sezonie.
Bogusiu- A przecież w świat pojechałaś.E tam,pani dr ma lepszy wybór niż moje schorowane oczy.Tam jest pełno młodszych takich bez szkieł ale
choroba kwiatkowa nie wybiera.Łapie też lekarzy.
campanula raddeana. też ładny,niski dzwonek.

Agnieszko- Piękne dzwonki widziałem na czeskich stronach i mimo,że jest tam zaznaczone nabitka to odpowiedzi nie dostałem.Liście sprzątniemy po
zimie w jeden dzień.Tak będziemy spragnieni pracy w ogródkach.
Ania- Wyczytałem,że cały rodzaj campanula wymaga przemrożenia.Czy brzoskwiniowy tego nie potrzebuje to nie wiem.Ja go mam ale nasion nie
zbieram.Siewki za to są po całym ogródku.Ja zaryzykowałbym i część wysiałbym na mróz.One szybko zakwitają i to kilka razy jeżeli są przycinane po kolejnym
kwitnieniu.A ja ich tyle wyrzuciłem na kompost.Gdybym wiedział to sadziłbym do doniczek.
Bogusiu- Trzeba pytać tych co je mają.Dzwonki,przynajmniej te które pokazuję,szybko rozrastają się.Niektóre zakwitają powtórnie w sezonie.
Bogusiu- A przecież w świat pojechałaś.E tam,pani dr ma lepszy wybór niż moje schorowane oczy.Tam jest pełno młodszych takich bez szkieł ale
choroba kwiatkowa nie wybiera.Łapie też lekarzy.
campanula raddeana. też ładny,niski dzwonek.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
śliczne dzwoneczki, ja mam niebieskie drobne i pełne, śliczne są, wiem, że są też białe pełne, muszę poszukać 
- MORANGO

- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Przepraszam, że tak późno Witam
coż mam powiedzieć same piękności 
Dlaczego wyrzucasz rośliny na kompost, przecież Masz mało spotykane rośliny...na forum niejedna osoba by odkupiła sadzonki
Na nasiona też chętnych by nie brakowało
W takim razie jutro część nasion zostanie wysianych na zewnątrz do doniczki, dzięki za pomoc 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzwonki kochałam miłością wielką a szczerą-do momentu, kiedy dzwonek skupiony zadusił mi rośliny na skalniaku
Jego już nie kocham. I przez drania zrobiłam się podejrzliwa i nieufna wobec wszelkich dzwonków 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Capanula raddeana piękna
Dzwonki to taki niestabilny gatunek; jedne rosną i rozsiewają się nadgorliwie, inne są kruche i wrażliwe. A to mi nornica podkopie i uschnie, a to ślimaki zjedzą...
Ile mi wpadnie, tyle wypadnie.
Dzwonki to taki niestabilny gatunek; jedne rosną i rozsiewają się nadgorliwie, inne są kruche i wrażliwe. A to mi nornica podkopie i uschnie, a to ślimaki zjedzą...
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Iwonka,Kasia,Ania,Ewa,Jacek- Zgadzam się z tym co powiedział Jacek ale wszystkie one są tak ładne,że oprzeć się im jest trudno.Skupionego też mam
na rabacie.One na skalniak faktycznie są za żywotne.Te,z poniższych obrazków,mogą tam rosnąć.
campanula collina.

campanula carpatica Sambrina.

campanula autraniana.

campanula raineri

campanula saxifraga.

campanula barbata f.dark blue. u mnie od 08.2011r.

campanula makaschwilii.

na rabacie.One na skalniak faktycznie są za żywotne.Te,z poniższych obrazków,mogą tam rosnąć.
campanula collina.
campanula carpatica Sambrina.
campanula autraniana.
campanula raineri
campanula saxifraga.
campanula barbata f.dark blue. u mnie od 08.2011r.
campanula makaschwilii.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Nawet nie wiedziałam, że tyle tych dzwoneczków jest 
- misia53

- Od: 3 paź 2011, o 00:32
ho,ho
Janku ładna kolekcja się uzbierała i takie milusińskie ,tez je lubie niewybredne same rosną.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Ładne odmiany, campanula barbata f.dark blue wygląda pięknie...mam większa odmianę w białym kolorze, ale na skalniak jest zbyt ekspansywna...szybko się rozłazi na boki.
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Od kilku dni zaglądam tylko po cichutku ze względu na brak czasu. Ale gdy zobaczyłam tyle różnych dzwonków nie mogłam się powstrzymać i muszę zaznaczyć swą obecność i wielki zachwyt tym błękitem. Janku - gratuluję! Po raz kolejny jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej kolekcji. Nawet nie sądziłam, że jest tyle gatunków. Gdzie ich szukać oprócz Twego wątku? Od lat uwielbiam dzwonki i troszkę ich nazbierałam, ale tylko te pospolite i łatwo dostępne. Pięknie się prezentują wśród kamieni