Mini-storczyk - jak uprawiać ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyk miniaturka, czy wymaga przesadzenia?

Post »

Ogromny jak na miniaturkę :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

3velyna pisze:A ja czytałam tu na Forum, że tak to często jest, że miniaturki rosną do rozmiarów 'normalnych' storczyków :lol: fajnie to wygląda, :D
Myślę, że to będzie podobnie jak z bonsai. Zmiana doniczki na większą powoduje przyrost korzeni i tego co na górze. Chociaż są też phalaenopsisy uzyskane z miniaturowych przodków i wtedy nie będą wyrastać.

karminka piękna miniaturka! I do tego kwitnie na dwóch pędach. Gratulacje!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

karminka niesamowita miniaturka! ;:oj Bardzo mi się podoba :D Ilość pączków jest imponująca! Zauważyłam, że jeśli zmienimy im doniczkę na większą, to rosną i korzonki i liście, jednak kwiaty są wciąż tej samej wielkości :)

Moje miniaturki (kwitnące) na dzień dzisiejszy wyglądają tak :lol: :

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Natalie
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: mini phalaenopsis problem z doniczką

Post »

Witam, aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się do tego bo dotyczy oczywiście mini pha:) Zakupiłam piękne 2-3 pędowe bialuśkie miniatury. Chciałabym je po kwitnieniu przesadzić do jednej wspólnej przeźroczystej i podziurkować donicy. Teraz są w sphagnum ale przy większej donicy raczej nie będzie to dobre rozwiązanie. Oczywiście wiem, że mini to tak na prawdę normalny storczyk z zahamowanym hormonem wzrostu i w za ciasnej donicy - działa ona jak u bonsai :) Wsadzenie do większej donicy spowoduje przyrost storczyków - myślę - że do rozmiarów średnich.
Pytanie moje jest natomiast takie w jakie podłoże je wsadzić? Dużo torfowca - boje się o zagniwanie i przesychanie. Może mieszanka drobniejszej kory? (jak wiemy phal.. najczęściej sadzi się w grubej korze,,,) Tak więc czy zastosowanie drobniejszej kory z odrobiną sphagnum da radę czy może 50% grubej do tego 20% sphagnum i reszta drobiazgu (za słowem kora kryje się mieszanka do storczyków z os)

Dziękuję serdecznie za odp :)
lennaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2013, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

wysuszona lodyzki mini storczyka

Post »

Witajcie!!

Dostalam od dzieci w pracy slicznego miniaturowego storczyka (wyglada jak phalaenopsis) ale po 3 miesiacach regularnego podlewania zamiast samych kwiatów uschnely cale lodyzki. Trzymam go na parapecie od strony pólnocno-wschodniej. Odcielam zeschniete lodyzki. O dziwo wypuscil nowy listek. Czy ma szanse jeszcze zakwitnac?? Jak mu w tym pomóc??

wolam o pomoc:)!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: wysuszona lodyzki mini storczyka

Post »

Oczywiście, że ma szanse zakwitnąć. Storczyki to nie są rośliny jednokrotnego "użytku" :wink: Przeważnie kwitną ok. 2/3 miesięcy ale zdarza się krócej lub dłużej. Jeśli po przekwitnięciu pędy pozostają zielone, nie obcinamy ich bo po niedługim czasie mogą odbić z uśpionych oczek, lub przedłużyć pęd i doczekamy kwitnienia wtórnego. Jeśli zaś pędy uschły co często sie zdarza, należy je wyciąć tak jak Ty to zrobiłaś, bo na nich już nic nie zakwitnie ;) Teraz pielęgnujesz storczyka normalnie, jak do tej pory, bo Phalaenopsis nie przechodzi żadnego okresu spoczynku. Możesz mu lekko ograniczyć podlewanie ze względu na chłodniejszą porę roku i to, ze podłoże dłużej przesycha ale to sama zaobserwujesz :) Przry prawidłowej pielęgnacji, storczyk za jakiś czas wypuści nowy pęd spomiędzy listków i znów będziesz się cieszyć kwiatami. Zazwyczaj jest tak, ze po przekwitnięciu, roślina inwestuje w nowe korzonki i listki by się nieco wzmocnić, a dopiero później przyjdzie pora na nowy pęd :D Nie masz się o co martwić, storczyk to nie maszyna i tez potrzebuje "odetchnąć" od kwitnienia :wink: Jeśli nie możesz doczekać się kwiatów, to proponuję zakup nowego kwitnącego storczyka dla "towarzystwa" :D

Pozdrawiam Ania!
lennaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2013, o 23:05

Post »

Dziekuje!! :D Martwilam sie bo mialam kiedys Phalaenopsis, który nie zakwital przez 2lata...potem oddalam go pewnej kwiaciarce. Poniósl konsekwencje mojej niewiedzy, nie wiem co zle zrobilam..byc moze odcielam lodyge za pozno (chyba w grudniu) :?: przestal puszczac listki a lodyga nie podrosla,ani tez nie uschnela. ;:219

teraz jednak jestem do przodu i wiem, ze zazwyczaj storczyk zakwita ponownie :wink:

Pozdrawiam serdecznie
:)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsis do kwitnienia potrzebuje amplitudy temperatur, dlatego jesień jest dobrym okresem ku temu :) Postawiony blisko szyby odczuwa większą różnice w tym zakresie bo nocami jest już chłodniej a za dnia jeszcze względnie ciepło i te wahania inicjują wytworzenie nowego pędu :) Drugim takim okresem jest wiosna, kiedy storczyki mają naturalna amplitudę temp :) w zimie też można kombinować przenosząc je na jakiś czas do chłodniejszego nieogrzewanego pokoju :D

Niestety miniaturki bywają z natury dość przekorne, z tego co zaobserwowałam u siebie i u innych forumowiczów, trudniej u nich o ponowne kwitnienie, zapewne na skutek tego, że sa przez producentów mocno faszerowane hormonami i chemią, by przy tak małych rozmiarach były w stanie kwitnąc, więc później potrzebują więcej czasu u nas w domu by "dojść do siebie".. ale to tylko takie nasze forumowe spekulacje :) W każdym razie nie zrażaj się ;:333

Pozdrawiam Ania!
hybryda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2013, o 09:46
Kontakt:

Post »

Aby zmobilizować storczyka do kwitnienia, należy go hartować. Ważne jest aby w tym czasie storczyk przeszedł okres zmiany temperatury. Jak to zrobić ... najprościej zmienić temperaturę pomiędzy dniem a nocą, uchylając wieczorem okno. Rożnica temperatur spowoduje szybki wzrost pędów storczyków co wiąże się z jego szybszym i bogatszym kwitnieniem. Należy również pamiętać o nawożeniu. Innego nawozu używamy wiosna a innego jesienią i zimą. Wybierając nawóz jesienią należy zwrócić uwagę na jego skład. Storczyki o tej porze roku powinny mieć nawóz bogaty w potas.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może się mylę, ale ja nie dostosowywałabym nawozu do pory roku lecz do fazy rozwoju danego storczyka :) Jeśli wypuszcza pęd to nawóz z przewagą fosforu i potasu a jeśli jest po kwitnieniu to nawóz z przewagą azotu by roślina ładnie przyrastała w liście i korzenie bo P czy K i tak nie wykorzysta :)

To prawda, że storczyka do kwitnienia inicjuje amplituda temperatur ale słowo "hartować" chyba jest zbyt mocnym stwierdzeniem.. Wystarczy niewielka różnica temp. między dniem a nocą poprzez postawienie storczyka blisko szyby, ewentualnie przy rozszczelnionym oknie :D Żeby komuś nie przyszło do głowy go wyziębić ;)
hybryda pisze: Rożnica temperatur spowoduje szybki wzrost pędów storczyków co wiąże się z jego szybszym i bogatszym kwitnieniem.
Niekoniecznie szybki wzrost pędu oznacza szybkie i bogate kwitnienie bo na to ma wpływ wiele innych czynników jak choćby nawóz, temperatura, wilgotność powietrza i słońce :) Powiedziałabym, ze zimą jest to przeważnie mniej obfite kwitnienie bo wiele pączków usycha z powodu małej ilości światła czy suchego od kaloryferów powietrza.

Pozdrawiam Ania!
hybryda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2013, o 09:46
Kontakt:

Post »

Masz rację "hartować" rożnie można zdefiniować :) Nawożę w ten sposób storczyki od dwóch lat, potas jesienią jest zdecydowanie lepszy, przynajmniej dla moich storczyków. Jednak mogę się mylić :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może tak Ci się to akurat zgrywało z cyklem rośliny, że na jesieni kwitły, więc przewaga potasu dobrze im wtedy robiła :D

Pozdrawiam Ania!
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Re: Mini storczyk !!!

Post »

Odświeżam wątem. :wit
Miniaturki są coraz bardziej dostępne. Dzisiaj są piękne w promocji w OBI, a obok w kwiaciarnii bardziej zaniedbane i oczywiście droższe. Mam jedna miniaturkę /0k. 10 cm wys/ Dostałam w połowie marca i szybko zrzuciła kwiaty. Siedziała aż do teraz bez zmian. Teraz wyrósł jeden korzeń powietrzny. Po przeczytaniu kilku wątków o storczykach postanowiłam go przesadzić do storczykowego podłoża. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie.
Czekam na porady. ;:162
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowe podłoże dla miniaturek nie jest najlepsze. Wiele osób już tutaj na forum robiło tego typu eksperymenty, ale powracali do sphagnum. Kora w takich malutkich doniczkach za szybko wysycha i można storczyka zasuszyć :roll:

Pozdrawiam Ania!
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Też się nad tym zastanawiam. Wstawiłam storczyka do szklanego naczynka ze żwirkiem akwariowym /wygotowanym/.Tak wygląda po podlaniu. Nadmiar wody z kamyków wylałam. Dopóki korzonki nie przerosną doniczki to może się ten sposób sprawdzi. Obrazek .
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”