Stefanotis bukietowy - liście żółkną, opadają i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stefanotis Bukietowy

Post »

Chyba tutaj już nikt nie zagląda,ale zaryzukuję pytaniem :)

Mam stefka kupionego ponad tydzień temu.Kupiłam go z pączkami,a od paru dni cieszę się rozwiniętymi kwiatami(pięknie pachną)
Wczoraj przesadziłam go w ceramiczną donicę i odłożyłam na jego miejsce...no i właśnie...Wycztałam,że stefan nie lubi być w cieple,a mój stoi na parapecie pod którym jest grzejnik.
Miejsce przez wzgląd na światło wydaję się być idealne,ale ten grzejnik mnie martwi.Będzie mu za ciepło w tym miejscu prawda?muszę go przestawić?choć boję się mu miejsce zmieniać ;:185
Mogę dać go na parapet południowy,ale tam przeciągi są jak ta lala.
Doradzcie proszę co zrobić,bo lada moment grzejniki pójdą w ruch.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój przez całą zimę był nad grzejnikiem bo innego miejsca już nie miałam i nawet będzie mi znów kwitł.
Wiem że nie lubi jak się go przestawia czy jak inna roślinka go dotyka (tak czytałam)
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

oo!czyli może jednak miesjce nad grzejnikiem nie jest takie złe.

myślałam,że może postawić mu wokół 2-3 podstawki z keramzytem i będzie mu lepiej ciut?
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Na pewno! Ja swojego zraszałam lekko ok.dwa razy w tyg. a podlewałam bardzo rzadko jak podłoże przeschło, bo bałam się że kolejnego zaleję ;:131
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

ja swojego też mam zamiar zraszać 2 razy w tygodniu :wink:
vanillaicecream
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 paź 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stefanotis bukietowy, co się z nim dzieje ?

Post »

Potrzebuje pomocy, tydzień temu dostałam Stefanotisa w prezencie, następnego dnia po dostaniu kwiatka rozwinęły się pąki na górnej częsci kwiatka, od tego czasu jest coraz gorzej, opadają jeszcze nie rozwinięte pąki. Co robić? Obrazek Obrazek Obrazek
gosiagre
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2010, o 15:17

Post »

Mam pięknego Stefanotisa w domu, puszcza nowe pędy, ale część liści żółcieje. Dlaczego i jak temu zaradzić? Będę wdzięczna..
Małgosia
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Re: Dlaczego liście Stefanotisa bukietowego robią się żółte?

Post »

twarda woda :twisted: podlewać letnią, przegotowaną, odstaną
poza tym może go przestawiłaś, albo obróciłaś, albo mu zimno... przeanalizuj co się działo :> pamiętaj, że to delikatna roślina i wyjątkowo "złośliwa" wystarczy o parę cm przesunąć i już może się buntować :) polecam zapoznawanie się ze specyfikacją rośliny od razu po przyniesieniu do domku :)
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
annawia
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 17:51

Re: Stefanotis bukietowy, co się z nim dzieje ?

Post »

Ja słyszałam, że to reakcja na zmianę otoczenia.
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p

Post »

mój stefan stojący na oknie pod którym jest kaloryfer m się świetnie-ku mojemu zdziwieniu ;:oj

w zeszłym tygodniu wypuścił łodygę wraz z listkami,która po zaledwie 6 dniach ma 20 cm ;:138 jestem w szoku,że tak szybko idzie :D

tylko teraz mam problem,bo na dniach chcę myć okna i boję się go przestawić w inne miejsce na chwilę :D
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Bez przesady na chwilę możesz go przestawić. Mój stoi na parapecie wschodniego okna i za bardzo się z nim nie pieszczę, bo okna trzeba myć kilka razy w roku. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Re: Stefanotis chory

Post »

Kupiłam "Stefana"i podpięłam na pałąku,stoi na wschodnim parapecie.
Jest piękny,zawiązuje pączki kwiatowe,ale od dołu żółknie juz drugi liść-tak samo na jak 1 zdjęciu wątku:((
Podlewam odstałą wodą z domieszką Plantonu dla roślin kwitnących co kilka dni-ma lekko wilgotno.
Czy wystarczy mu wschodnie okno ?

Obrazek
Awatar użytkownika
rmfka85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2013, o 13:26

Stefanotis bukietowy zgubił liście :(

Post »

Witam! Kupiłam tydzień temu stefanotisa bukietowego przekwitniętego. A że zawsze podobała mi się ta roślinka chętnie ją zakupiłam z nadzieją, że się będzie dobrze hodowała i w końcu zakwitnie...niestety opadly wszystkie lście :( Najpierw się zwinęły i zrobiły się lekko żółte ( jak na zdj). Teraz niedawno kupiłam drugą roslinkę, mija tydzień i zaczyna podobnie się dziać z tą drugą.Dlaczego? co mam z nimi zrobić? nie chcę ich wyrzucać :(

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Stefanotis bukietowy zgubił liście :(

Post »

Dla mnie jest to reakcja rosliny na jakis stres: niska temperatura (może zbyt dlugo po zakupie przebywał na powietrzu, np. podczas przejazdu), przegrzanie (kaloryfery zimą). A czy pędy sa jakieś zółte, zbrazowiałe? co z wilgotnościa podłoża, nie przelany, przesuszony?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Re: Stefanotis bukietowy zgubił liście :(

Post »

to,że kwiatek gubi liście to zmiana warunków jego bytowania .... jezeli łodyga jest zielona to go zostaw powinien odbić....lubi wode,i chłodniejsze miejsce (nieprzy kloryferze) ...czesto zraszaj .....nawet sama łodyge bez liści .,jeżeli łodyga żółknie ,to ja przytnij zostawiając oczka gdzie były listki .....w tych miejscach powinien odbić,i jeszcze jedno nie obracaj go i niezmieniaj mu miejsca.....bo bardzo tego nielubi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”