Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Muszę sporóbować.. jak już będzie zawiązane trochę owoców, bo usunę część liści, nie będę usuwać od razu ponad połowy bo by się mogły obrazić 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie należy przesadzać z usuwaniem liści bo to one karmią owoce,tym bardziej że światła teraz jest mniej.
Takie usuwanie największych liście nie osłabi krzaczka ? 

Pozdrawiam Sudzio ;)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Te najstarsze jako mało produktywne można usunąć ale jak wspomniałem nie przesadzać.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Teraz usuwam minimalną ilość liści , właśnie ze względu na niewielką ilość światła ograniczam się jedynie do największych i tych najbardziej zasłaniających resztę krzaczka.
W lecie można sobie pozwolić na mocniejsze 'strzyżenie'
W lecie można sobie pozwolić na mocniejsze 'strzyżenie'

Jakiś czas temu zauważyłem mszycę na swojej papryczce i poradziliście mi zrobić jej kąpiel pod prysznicem i delikatnie co jakiś czas spryskiwałem ją wodą ale dalej widzę niewielką ilość mszyc na swoich papryczkach ;( A co najlepsze to rozniosły mi się na inne krzaczki ;(Czytałem kiedyś o oprysku z wywaru z czosnku i podałby mi ktoś przepis na taki wywar
I opisać wszystko żeby nie zaszkodzić papryczką
Ratujcie !!

Pozdrawiam Sudzio ;)
Sama woda czy z czosnkiem nic tu nie poradzi, tylko pozbędziesz się większych mszyc a małe zostaną. Zrób w misce wodę z płynem do naczyń i wykąp całe roślinki przytrzymując bryłę korzeniową, nie płucz tylko odstaw do wyschnięcia liści, ewentualnie powtórz po 2-3 dniach.
Płyn do naczyń powoduje, że wysychają.
Płyn do naczyń powoduje, że wysychają.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Sudzio są naturalne preparaty na mszyce np agricolle. Więcej pisano o tym tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=4965
Są też tańsze zamienniki innych firm. Ja stosowałam taki na kabaczki, gdy kwitły a mszyce zaatakowały 2 krzaki.
Są też tańsze zamienniki innych firm. Ja stosowałam taki na kabaczki, gdy kwitły a mszyce zaatakowały 2 krzaki.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Tak na szybko (i naturalnie) można przyrządzić wywar z tytoniu. Należy tylko zachować 7 dni karencji po oprysku.
Jestem przeciwny używaniu chemii, staram się utrzymać naturalną uprawę.
Aria jaki to ma być płyn ? Mam jakiś zapachowy płyn do naczyń pur a może jakiś pod prysznic ? Szampon ? ;) Ile tego płynu ? Naprawdę nie chcę zaszkodzić krzaczkowi
Wiem ze to już choroba psychiczna xD
Aria jaki to ma być płyn ? Mam jakiś zapachowy płyn do naczyń pur a może jakiś pod prysznic ? Szampon ? ;) Ile tego płynu ? Naprawdę nie chcę zaszkodzić krzaczkowi

Pozdrawiam Sudzio ;)
-
Płyn do mycia naczyń - najczystsza chemia. Agricolle jest naturalny...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
dużo osób pisało o płynie (Ł)udwik jednak stężenia nie pamiętam. Trzeba ochronić ziemię folią aby płyn tam nie wniknął 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dolistne nawożenie to co innego. po prostu zrasza się liście taką mgiełką i To wystarcza a na mszyce to jeśli nie jest to specyficzny środek to trzeba trochę więcej lać a To już ziemi by zaszkodziło
-
Ludwik lub szare mydło na mszyce, ale to same listki i łodygi. Teraz to i ludwik pewnie ma sporo perfum itp. Na purze pisze wyraźnie: w kontakcie z oczami przemyć, po połknięciu skontaktować się z lekarzem. Ja bym się bała, że to zaszkodzi roślinkom. Moja mama korzystała z tytoniu (najlepiej zwykły suszony bez dodatków i udziwnień).
Sudzio, płyn do naczyń obojętnie jaki masz, wszystko jedno jaka firma, nie szampon ani żel pod prysznic. Nie ma karencji
i nic nie zaszkodzi.
Stężenie łyżeczka na 1-2 litry. Na działce stosuję też do oprysków róż, koperku i wszelkich warzyw które złapią mszyce. Jest bardzo skuteczny.

Stężenie łyżeczka na 1-2 litry. Na działce stosuję też do oprysków róż, koperku i wszelkich warzyw które złapią mszyce. Jest bardzo skuteczny.