.
  .Jeżówka Echinacea cz. 1
- tomaszkowa
- 500p 
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżówka Echinacea
Czy jeżówki mają liście zimozielone czy jednak giną na zimę? Pytam ponieważ kwiatki przesadzane z ogrodu sąsiadki wiosną, mają jeszcze piękne, zdrowe liście, a te kupione w szkółce i wsadzone we wrześniu - zanikają  .
  .

.
  .Pozdrawiam. Beata.

Na zimę zasychają, ale u mnie część też ma jeszcze ładnie zielone, bo w październik był ciepły.Te zakupione wcześniej zaschną, bo mogą być niedostatecznie jeszcze ukorzenione, a ponadto roślina w doniczce często ma deficyt wody i składników pokarmowych.Te ukorzenione i dobrze zaopatrzone dłużej są zielone, to normalny proces nie tylko u bylin, ale także krzewów.Zależy to też od gleby, na glinie rośliny dłużej wegetują jesienią, ale wiosną później się budzą do życia, bo glina jest 'zimna', dłużej i mocniej zmarznięta.

- tomaszkowa
- 500p 
Czyli jest nadzieja, że to na wiosnę wylezie   . Mam jakąś dziwną przypadłość, Jeżeli sobie coś kupię to mi nie przeżywa. Z chwilą, gdy wejdę w posiadanie rośliny w inny sposób, rośnie jak wściekła
 . Mam jakąś dziwną przypadłość, Jeżeli sobie coś kupię to mi nie przeżywa. Z chwilą, gdy wejdę w posiadanie rośliny w inny sposób, rośnie jak wściekła  

. Mam jakąś dziwną przypadłość, Jeżeli sobie coś kupię to mi nie przeżywa. Z chwilą, gdy wejdę w posiadanie rośliny w inny sposób, rośnie jak wściekła
Pozdrawiam. Beata.

- renzal
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam podobne doświadczenia   Nawet przesłane maleństwa w kopercie często lepiej przyjmują się jak zakupione.
 Nawet przesłane maleństwa w kopercie często lepiej przyjmują się jak zakupione.  

pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...Re: Jeżówka Echinacea
Witajcie doświadczeni, czy mogę kupić jeszcze jeżówki?  Kusi mnie cena i ponoć sprzedają podwójne roślinki na wszelki wypadek przed przemarznięciem. A jak nie przemarzną to będą 2 za 12 zł.   Czy mogę je zadołować w starym kompostowniku, w którym z powodzeniem jeszcze rośnie rukola, czy lepiej bez doniczki?
  Czy mogę je zadołować w starym kompostowniku, w którym z powodzeniem jeszcze rośnie rukola, czy lepiej bez doniczki?

Czy mogę je zadołować w starym kompostowniku, w którym z powodzeniem jeszcze rośnie rukola, czy lepiej bez doniczki?
  Czy mogę je zadołować w starym kompostowniku, w którym z powodzeniem jeszcze rośnie rukola, czy lepiej bez doniczki?Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Moim zdaniem, możesz jeszcze kupować. Zadołować bez doniczki a jeszcze lepiej sadzić na miejsce docelowe, nagarnąć 1-2 cm. ziemi, okryć liśćmi i stroiszem. Dwa lata temu też kupiłam na początku listopada, posadziłam na miejsce docelowe, okryłam. Wiosną część zaczęły wyrastać. Te co pod koniec kwietnia jeszcze nie ruszyły, delikatnie podważyłam łopatką i wyjęłam z ziemi. Bryłka korzeniowa była taka jak wsadziłam, ale w środku coś się zieleniło, więc wsadziłam z powrotem i wyrosły 

Dzięki Jolu, właśnie dzięki Twojemu wpisowi trafiłam do bylinowego raju i chyba kupię kilka jeż?wek.
Czy to co kupiłaś zgadzało się? Pozdrawiam.

Czy to co kupiłaś zgadzało się? Pozdrawiam.
Ania

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Nie jestem pewna w 100%, bo nie wszystkie miały kwiatki, ale te co miały to się zgadzało. Gorzej jest jak się kupuje wiosną, bo z tych (kupione w innych sklepach) 2 szt. mi się nie zgadzały  . Wiele sklepów internetowych kupuje całe palety u szkółkarzy, przeważnie za granicą i mogą być tam pomyłki. Zresztą pomyłki zdarzają się wszędzie i wszystkim
 . Wiele sklepów internetowych kupuje całe palety u szkółkarzy, przeważnie za granicą i mogą być tam pomyłki. Zresztą pomyłki zdarzają się wszędzie i wszystkim  .
 .

. Wiele sklepów internetowych kupuje całe palety u szkółkarzy, przeważnie za granicą i mogą być tam pomyłki. Zresztą pomyłki zdarzają się wszędzie i wszystkim
 . Wiele sklepów internetowych kupuje całe palety u szkółkarzy, przeważnie za granicą i mogą być tam pomyłki. Zresztą pomyłki zdarzają się wszędzie i wszystkim  .
 .- tomaszkowa
- 500p 
To ja będę miała niespodziankę na wiosnę. Kupiłam 3 jeżówki w szkółce i żadna z nich nie miała kwiatka. Karteczki z nazwą też nie posiadały. Patrzyłam tylko żeby wybierane przeze mnie sztuki miały inne liście. Już nie mogę się doczekać  

Pozdrawiam. Beata.

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadzę je na przekopanym warzywniku i dokładnie zabezpieczę korą i gałązkami świerku. Dokładnie podlane po posadzeniu powinny sobie poradzić, tym bardziej, że nie przewidują w najbliższych dniach ostrych mrozów. Wiosną wysadzę je na docelowe miejsca. Pasuje mi to również z powodu reorganizacji rabat. Sadzenie jesienne niesie ryzyko, ale teraz mogłam zakupić roślinki dużo taniej (kilka tygodni temu było sporo drożej) i mogę wstępnie zaplanować rabaty, bo wiem co mam dyspozycji (zakładając, że nic nie przemarznie).  Oby do wiosny!
 Oby do wiosny!  

Oby do wiosny!
 Oby do wiosny!  
pozdrawiam Renata  Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!   
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...

Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
 )Nadzieja umiera ostatnia...Re: Jeżówka Echinacea
No widzisz, więc myślimy podobnie, bo ja też będę tworzyć dopiero rabatę, a skusiła mnie cena. Ja posadzę też w starym warzywniku, , trochę liści i oby do wiosny. Ja tylko 4 sztuki na początek.. bo 2 już mam.
Ale też nie mogę się doczekać. A skąd wiesz, że we wtorek? Ja się trochę martwię, czy z zamówieniem ok, bo do zapłaty pokazało mi cenę roślin bez transportu, czy ty tez tak miałaś? Pytam, bo ja w zakupach to mam takie szczęście, żę szkoda gadać.

Ale też nie mogę się doczekać. A skąd wiesz, że we wtorek? Ja się trochę martwię, czy z zamówieniem ok, bo do zapłaty pokazało mi cenę roślin bez transportu, czy ty tez tak miałaś? Pytam, bo ja w zakupach to mam takie szczęście, żę szkoda gadać.

Ania

- 
				Marek Podlaskie
- 200p 
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.To moje siane i posadzone w tym roku jeżówki.Myślę ,że na przyszły rok już będę miał większe poletko.O ile jakaś głodna zwierzyna nie zrobi sobie uczty z jeżówki   .Troszkę teren może nie pod jeżówkę i inne roślinki ,bo pole ,a więc walka z perzem i różnymi chwastami. Z poprzednich fotek moich jeżówek zebrałem sporo nasionek ,więc na wiosnę kolejne siewy.
 .Troszkę teren może nie pod jeżówkę i inne roślinki ,bo pole ,a więc walka z perzem i różnymi chwastami. Z poprzednich fotek moich jeżówek zebrałem sporo nasionek ,więc na wiosnę kolejne siewy.   

.Troszkę teren może nie pod jeżówkę i inne roślinki ,bo pole ,a więc walka z perzem i różnymi chwastami. Z poprzednich fotek moich jeżówek zebrałem sporo nasionek ,więc na wiosnę kolejne siewy.

Marku, siałeś z własnych nasion czy kupnych?
Powiedzcie, w jakim tempie rozrastają się jeżówki, czy kępa przyrasta na objętość, czy po prostu się sama blisko siebie rozsiewa? Chciałabym wiedzieć jak je posadzić.

Powiedzcie, w jakim tempie rozrastają się jeżówki, czy kępa przyrasta na objętość, czy po prostu się sama blisko siebie rozsiewa? Chciałabym wiedzieć jak je posadzić.
Ania

- 
				Marek Podlaskie
- 200p 
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu. Ja miałem nasiona od znajomego pszczelarza. Więc w poprzednich postach są zdjęcia po siewie i wschodach. Moja jeżówka nie szalała w tym roku ,ale się troszkę rozrosła i było kilkanaście kwiatów ,z których zebrałem sporo nasionka. Na przyszły rok ,jak przezimują ,a powinny ,to już prawie plantacja . Jeżówka jest piękna i warto sadzić.
Czy sama się rozsiewa ,tego nie wiem.Ja zruszyłem ziemię i cześć nasion wysypałem na ziemię przykrywając . Ale najlepiej wysiew na rozsadniku wiosną i później ,jak będzie cieplej do ziemi. Pewny i skuteczny sposób.

Czy sama się rozsiewa ,tego nie wiem.Ja zruszyłem ziemię i cześć nasion wysypałem na ziemię przykrywając . Ale najlepiej wysiew na rozsadniku wiosną i później ,jak będzie cieplej do ziemi. Pewny i skuteczny sposób.