Kocimiętka cytrynowa ( Nepeta cateria var.citrodora )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teresa33
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 sty 2013, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kocimiętka cytrynowa ( Nepeta cateria var.citrodora )

Post »

Bardzo proszę o identyfikację rośliny, którą przedstawię na fotkach.
Kiedyś dostałam tę roślinę jako melisę.
I rzeczywiście jej zapach przypomina znaną mi melisę ale jest mniej intensywny,
Roślina ta ma też inny kształt liści od listków tej melisy, którą znam.
Jej liście bardziej przypominają kształtem liście pokrzywy.
A oto fotki:
ObrazekObrazek Obrazek
Na pierwszej fotce pokrój krzaczka z widocznymi nasiennikami. Na drugiej fotce liście w zbliżeniu.
Natomiast na trzeciej fotce dla porównaniu liść tej "normalnej" melisy.

Czy ktoś mi pomoże rozwiązać te zagadkę jaką mam roślinę abym już nie miała wątpliwości?
Czekam na wszelkie podpowiedzi, które by pomogły mi ustalić tożsamość tej nieznajomej.
Czytałam, że są rożne odmiany melisy ale nie mogę trafić na grafikę przedstawiającą taką odmianę.
A może to wcale nie melisa jest tylko coś zupełnie innego?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Co to za zioło? Czy to jakaś odmiana melisy?

Post »

U mnie w melisie też rośnie coś melisopodobnego ,trudne do odróznienia w fazie 2-3 listków.Jak podrasta i już można poznać co jest co po prostu wyrywam bo to na pewno nie jest odmiana melisy-BRAK CHARAKTERYSTYCZNEGO ZAPACHU SKÓRKI CYTRYNOWEJ.
Awatar użytkownika
Teresa33
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 sty 2013, o 17:20

Post »

kaLo ta moja roślina (przypominam dostałam ją jako melisę) ma ten cytrynowy zapach.
Ale tak jak wcześniej pisałam jest on mniej intensywny od zapachu melisy, która ma drobniejsze i bardziej pomarszczone listki.
Stąd właśnie moje pytanie czy jest jakaś odmiana melisy o mniej intensywnym zapachu i takich bardziej "pokrzywowych" liściach
czy może jest to zupełnie coś innego. Nawet teraz gdy roślina ma już prawie zasuszone wierzchołki nadal pachnie.
Ale to jest troszkę inny zapach niż zapach tej melisy,której listek jest na ostatniej mojej fotce.
Dziękuję za zainteresowanie. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś mi coś podpowie.
Chciałabym w końcu się dowiedzieć czy hoduję chwasta czy zioło.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak kwitnie?Moja melisa wg.opisów to m. cytrynowa:
Obrazekkwitnie tak,a melisa lekarska kwitnie tak:
Obrazek
A "zioło" podobne do tego ze środkowej fotki rośnie na grządce z m. ale nie ma tego aromatu. Koszyczki mojej m.c. wypłukane przez deszcz ,wysuszone przez wiatr i słońce nadal mają niesamowicie mocny aromat po roztarciu w palcach.

Teraz dopiero dokładnie obejrzałem 1 zdjęcie -to m. cytrynowa- u mnie wieloletnia.Podobnie jest z miętą ,próbowałem kilka odmian ze sklepu ale żadna nie miała takiego aromatu jak "przedwojenna" z ogródka teściowej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tereso,dzięki tobie dowiedziałem się że to nie melisa cytrynowa ,jak znalazłem na jednej z niemieckich stron a kocimiętka cytrynowa,b.ciekawa roślinka o wielu zastosowaniach m.in.odstrasza komary nawet 10 x lepiej niż środki chemiczne,ma też wielorakie zastosowanie w ziołoterapii.Przepraszam jeżeli wprowadziłem Cię w błąd ale sam błądziłem i dzięki Tobie ujrzałem światło.Ja też dostałem nasionka jako nasiona melisy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”