Crumble jeszcze gorące,pyszota
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ewuniu
jak miło
witaj ponownie i częstuj sie
Crumble jeszcze gorące,pyszota
Crumble jeszcze gorące,pyszota
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zabieram się za słynny ,przepyszny porzeczkowiec wg przepisu Majeczki
Będzie rosołek z makaronem domowym,krokiety,pizza,sałatka ze śledzikiem,paprykarz,kiełbaska słoikowa....dłuuuugi ,smakowity weekend i goście
Będzie rosołek z makaronem domowym,krokiety,pizza,sałatka ze śledzikiem,paprykarz,kiełbaska słoikowa....dłuuuugi ,smakowity weekend i goście
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Porzeczkowiec??? no i widać, że dużo dobrego zgubiłam po drodze
Poproszę o przepis albo link, mam sporo zamrożonych czerwonych porzeczek i może popełniłabym ciasto "porzeczkowiec" ?
Asiu udanych spotkań weekendowych
Poproszę o przepis albo link, mam sporo zamrożonych czerwonych porzeczek i może popełniłabym ciasto "porzeczkowiec" ?
Asiu udanych spotkań weekendowych
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu ależ smakowicie zapowiada się Twój weekend
mogę dołączyć do grona gości ???
Crumble wygląda przepysznie
Crumble wygląda przepysznie
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Sałatka w lodówce,ciasto w piekarniku,zabieram się za paprykarz:)
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42394
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu jak pisałam tu też trafiłam ale buszuje po poprzedniej części, gdzie jest to ciasto orzechowe o którym pisałaś?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
też go szukałam wczoraj bo chciałam wkleić u Labki,ale wygląda na to,że mam go tylko w tajnym zeszycie 
w dużym skrócie napisze
1.ciasto kruche posypane orzechami i z dżemem z czerw.porzeczki lub z wiśniami,ew agrestem(kwaskowe)
2.krem a'la karpatka
3.ciasto kruche j.w. z bezą posypana obficie orzechami
w dużym skrócie napisze
1.ciasto kruche posypane orzechami i z dżemem z czerw.porzeczki lub z wiśniami,ew agrestem(kwaskowe)
2.krem a'la karpatka
3.ciasto kruche j.w. z bezą posypana obficie orzechami
- kuleczka
- 200p

- Posty: 241
- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie pd - wsch
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witaj Dorotko
Nie śpiesz się
i tak wszystkiego na raz nie ugotujesz;))
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 42394
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
za duży skrótasma pisze:też go szukałam wczoraj bo chciałam wkleić u Labki,ale wygląda na to,że mam go tylko w tajnym zeszycie
w dużym skrócie napisze
1.ciasto kruche posypane orzechami i z dżemem z czerw.porzeczki lub z wiśniami,ew agrestem(kwaskowe)
2.krem a'la karpatka
3.ciasto kruche j.w. z bezą posypana obficie orzechami
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wiem,wiem
Postaram się go przepisać
Postaram się go przepisać
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wracając od Jagis z apagantem zajechalismy do daaaawno nie widzianej kuzynki M...
Uraczyła nas miseczką przepysznej zupki porowej-mniam,mniam
Zapisuję co pamiętam póki pamiętam;))
Zupa porowa miodzio;)
ok kg mięsa mielonego drobiowego przesmażyć bez tłuszczu,doprawić warzywkiem.
Na niemal suchej patelni przesmażyć na odrobinie oleju 4-5 zgrabnych por, białych części .
Połączyć,zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości mięsa-mięso powinno być w małych "kawałko-grudkach".Doprawić serkami topionymi-rewelacja
Uraczyła nas miseczką przepysznej zupki porowej-mniam,mniam
Zapisuję co pamiętam póki pamiętam;))
Zupa porowa miodzio;)
ok kg mięsa mielonego drobiowego przesmażyć bez tłuszczu,doprawić warzywkiem.
Na niemal suchej patelni przesmażyć na odrobinie oleju 4-5 zgrabnych por, białych części .
Połączyć,zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości mięsa-mięso powinno być w małych "kawałko-grudkach".Doprawić serkami topionymi-rewelacja
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
CIASTO ORZECHOWE
SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy
DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru
WYKONANIE:
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.
1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min
2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz
Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani;))wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.
BEZCENNE UWAGI;)
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.
POWODZENIA:))
SKŁADNIKI
CIASTO:
- lekko czubata szklanka mąki tortowej i szklanka mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok pół szklanki cukru pudru ew cukier waniliowy
DODATKOWO:
-dowolny kwaskowaty dżem(z czerwonej porzeczki,wiśnie ,agrest...
-min 20 dkg orzechów włoskich łuskanych
-szklanka cukru do piany
-krem karpatkowy :
-2 budynie śmietankowe ugotować w pół litra mleka
- 3/4 kostki margaryny
- ok 3/4 szklanki cukru
WYKONANIE:
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części.
Co tego ciasta polecam blaszki prostokątne z tzw.wyjmowanym dnem.
1 blaszka-na rozłozone na dnie blaszki ciasto położyć dżem lub owoce i posypać 1/2 porcji pokruszonych orzechów
Piec jak kruche ciasto ok 20min
2 blaszka-na ciasto posypać część orzechów ,położyć wiśnie lub dżem,piane ubita na sztywno z białek i cukru,posypać resztę orzechów-piec pół godz
Gdy budyń będzie zimny ,utrzeć masło z cukrem ,dodawać porcjami budyń ,ucierać.
Ciasto przestudzić.
Na 1 blaszkę wyłożyć utarty na puszystą masę krem.Przykryć masę drugim ciastem(dla ułatwienia przed wyjęciem z blachy można je przekroić na pół.
Jeżeli mamy blaszkę z ruchomym dnem (to jesteśmy uratowani;))wyjmujemy ostrożnie dolna jej część (spód)z ciastemCiasto odklejamy od blaszki szerokim długim nożem przesuwając nóż miedzy blaszką a spodem ciasta-na całej powierzchni.Odklejone ciasto ostrożnie zsuwamy na spód z kremem.
BEZCENNE UWAGI;)
-zamiast dźemu lepsze sa wisnie mrożone drylowane wcześniej rozmrożone i odsączone-zwłaszcza do górnej części ciasta
-na każdą część ciasta wystarczy po pół słoiczka dżemu
-ciasto wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ,temp.200st.
-do dolnej partii ciasta można na 2-3 min włączyć termoobieg -dżem nie namoczy ciasta
-do górnej części ciasta(2 blaszka)niezbędna jest blaszka z wyjmowanym dnem Blaszki dobrze smarujemy tłuszczem-wazne zwłaszcza przy górnej części ciasta.
POWODZENIA:))




