Co się dzieje z moim dereniem?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:112 No dobrze że obydwu nie zamknęłaś .Ja też tak mam ale nie przy dereniach.
Te tnę mocno i bez zastanawiania się.
Teraz garść Azofoski i pamiętaj podlać ale nie codziennie mimo tych upałów ... może co drugi ,trzeci dzień i czekaj na przyrosty .
A co mąż na to ,nie zabronił Ci czasem kontaktować się z KaRo na forum???? ;:113
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

KaRo, nic nie mów. Mężu jak wrócił z pracy to był załamany. Marudził, że dać kobiecie sekator do ręki...
Powiedziałam, że tak musi być i koniec. I tak nie mógł już nic zrobić, więc dal spokój.
Wczoraj w nocy była najprawdziwsza burza!! :) . Nareszcie. Deszczu nie było chyba z 1,5 m-ca. Dziś rano fajnie chodziło się po ogrodzie, bo ziemia taka pulchna i miękka była :). Najgorsze, że wczoraj wieczorem dość mocno podlałam roślinki, a potem jeszcze popadało.
Azofoską zaraz pójdę podsypać. Ile razy i do kiedy mogę jeszcze podsypać tym nawozem?

Tak troszkę odbiegnę od tematu.
Mam posadzone jesienią zesżłego roku brabanty i jednego kilkuletniego szmaragda. Ten ostatni to taki bidulek zapuszczony był, po poprzedniej właścicielce (w czasie budowy nikt się nim nie zajmował). Szmaragd ma ok 120 cm wzrostu i za niczym konkretnym nie wygląda-nie ma stożkowatego kształtu, tylko jakiś taki słupek stoi. Wiosną podsypałam go nawozem do iglaków. Zastanwiam się czy mogę jeszcze podsypać te moje tujki azofoską, a może specjalnym dla nich nawozem? Do kiedy i jak często je zasilać?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Rybko - nic już nie mówię ..poza tym,że miałam kiedyś podobnie.
M zawsze na mnie wrzeszczał jak coś cięłam teraz jest odwrotnie to ja muszę chować wszystkie narzędzia tnące.
Sekator w ręku mojego M to dla mnie tragedia... :(

Więc tak ..Azofoska czy Polifoska czy inny azotowy nawóz możesz podawać krzewom jednorazowo wiosną.
Teraz masz inna sytuację ...mamy pobudzić derenia więc wyjątkowo daj mu jednego z tych nawozów wczesnym latem czyli teraz... i to koniec jeśli go podsypiesz w tym roku.
Bezpiecznie można wykonać podsypanie do końca czerwca.
Dopiero wiosną następnego roku znowu dwie garście nawozu azotowego i koniec ...

Z iglakami ...ja mam swoją szkołę nawożenia ,ja nie używam drogich i nic nie wartych nawozów specjalistycznych do iglaków :evil: :oops:
Ja znowu tylko wiosną podsypuje nawóz azotowy czyli Azofoska lub Polifoska ale najlepsze są saletra amonowa lub saletrzak.

Jeśli z jakiś względów muszę podać iglakowi nawóz póżniejszą porą (np.moja jodła koreańska ma bardzo jasne igły) to wtedy podlewam ją rozpuszczonym nawozem zawierającym azot i to można robić nawet do końca sierpnia .
Natomiast podsypywanie suchym nawozem można bezpiecznie wykonać tylko wiosną ,potem drzewa i krzewy muszą mieć czas na zdrewnienie przed zima ...inaczej wymarzną.
Czyli znowu .,... teraz jest ostatni dzwonek na podsypanie Twoich iglaków.

Jeśli chodzi o ilość podawanych nawozów --
:oops: ja robie to "na oko" ,najczęściej dwie moje garście pod każde drzewo czy krzew w odległości ok pół metra od pnia .
I to wszystko Rybko ...pozdrawiam K. :D
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Wiedziałam, że mogę na ciebie liczyc :) . Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Podsypałam już derenia azfoską. Więcej nie będę go męczyć-chyba :?
nowe przyrosty mam jeszcze w tym roku przycinać, czy dopiero na wiosnę?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Bożiu, niczego już nie przycinaj!
Derenie formuje się na wiosnę, gdy nie mają jeszcze liści - w marcu .
Krzew broniąc się przed śmiercią, wypuszcza długopędy,
które są nowymi fabrykami jedzenia ( liście - fotosynteza).
Teraz dereń jest w zasadzie kompletnie ogłowiony, więc odżywienia odliściennego NIE MA.
Zostają mu tylko korzenie i walka o życie - odbudowę liści.

A mój, ta sama odmiana, dopiero teraz porządnie rusza i buduje liściastą koronę !
Jest bardziej łysy, niz Twój, przed ogłowieniem.
I tak jest co roku - to najpóźniejsza z odmian.
Zielone już od miesiąca maja duże liście.

http://www.zszp.pl/index.php?dnr=5&pnr=6&anr=125
Grzegorz B

Post »

Rybka nic się nie martw, wypuści nowe pędy, ja już robiłem takie eksperymenty, tylko ja ciąłem przy samej ziemi, również z wielkim żalem, ale takie łysawe krzewy są nie bardzo, więc nie miałem wyboru. Na wiosnę wypuściły nowe pędy, czyli sukces. Spoko, będzie dobrze :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Haniu :D akurat z dereniami to jestem spec! :oops:
Mam 7 odmian w swoim małym ogródeczku .
Czy wiesz co to znaczy sześć odmian derenia w małym przydomowym ogródku???
Chyba nie wiesz skoro tak przeraziła Cię moja podpowiedź dla Rybki ,
a to oznacza cięcie i ciecie i ciecie na okrągło bo inaczej bym zarosła...chociaż nie wszystkich odmian- nie tnę z takim rozpędem jedynie derenia jadalnego - on jest bardziej u mnie szanowany...
a dereń o pstrych liściach jeden jest utrzymywany w wysokości niecałego metra i ok.pół metra szerokości ...
jest cięty ze 3-4 razy w sezonie i ciągle sprowadzany do tej samej wysokości...
Drugi prowadzony w formie słupa - cietyt na wszystkie strony itp,itd....
wiec nie wprawiaj Rybki w panikę że straci krzew... a poza tym jej krzew domagał sie radykalnych rozwiązań ...marniał i był goły...
Haniu derenie moga byc cięte wyłącznie wiosną,
mogą ale nie muszą ...rosną jak chwasty a może nawet lepiej...
więc Rybko będzie dobrze nie martw się ...będzie dobrze ...
jutro pokażę moją kulę z derenia ,który był ostatnio przycięty w ubiegłym tygodniu i już ma mnóstwo przyrostów.
Z przycinaniem w tym roku poczekajmy...zobaczmy niech odrośnie potem zobaczymy .
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

W tamtym roku mojej Elegantissimie obrywałem końcówki młodych przyrostów za każdym razem gdy młody pęd wykształcił ponad 3 pary liści w tym roku mi się już nie chce więc rośnie samopas. Ale że ma mało miejsca więc pewnie w przyszłym roku będę musiał zabrać się za cięcie.

Generalnie są co najmniej 3 podejścia;
- niektórzy delikatnie przycinają na wiosnę jak sugeruje Hania, ja też jednego derenia tak kształtuję,
- inni tną permanentnie co w przypadku derenia może oznaczać naprawdę ogromną ilość cięcia w ciągu roku, w tamtym roku chyba ponad 6 raz robiłem to obrywanie końcówek ale dzięki temu powstaje bardzo ładna kulka na małe powierzchnie.
- inna szkoła, której nigdy jeszcze nie próbowałem to coroczne cięcie tuż przy ziemi jak budleje wtedy wykształca potężne i bardzo grube długopędy, które są szczególnie ładne w zimie bowiem od ziemi są pięknie wybarwione w przeciwieństwie do pędów starszych które brązowieją. I generalnie dla tych którzy chcą by dereń był równie ozdobny w zimie co w lecie to właśnie to ostatnie cięcie tuż przy ziemi jest najbardziej polecane. Wielokrotnie sobie obiecywałem, że spróbuję ale zawsze kiedy przychodzi co do czego to mi ręka drży :oops: . . . :lol:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Hania trochę mnie zestresowała, KaRo i Chwaścik lekko uspokoili. Będę czekać na decyzję mojego derenia czy zostaje ze mną, czy odchodzi :)
Ogród Rybki
OLAmari
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2006, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Możesz pokazać, jak ten dereń wygląda teraz :?:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Mówisz i masz :)
Właśnie wczoraj myślałam, że muszę wam pokazać jego zdjęcie :)
Obrazek
Ogród Rybki
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”