Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.
Co tu dużo gadać.. Zaczarowany ogród 
A jakbyś tak jeszcze pozanudzała nas kolejnymi skrętnikami, byłoby super. Bo mi wciąż mało.
A nie zebrałaś przypadkiem nasion tego pełnego hibiskusa?
A nie zebrałaś przypadkiem nasion tego pełnego hibiskusa?
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Anka159
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Kasiu (kaska1ge) - co do skrętników, to obecnie ukorzeniam 15 nowych odmian, przynajmniej dla mnie są nowe, bo ich jeszcze nie miałam. Zdjęcia będą pewno dopiero na wiosnę, na razie wszystko jest w fazie "produkcji"
(Nie wszystkie" szklarenki" zmieściły się na zdjęciu).

To listeczki od Izy 14, za co jestem jej bardzo wdzieczna.
Małą sadzoneczkę Jakobini też dostałam od niej, półtora miesiąca temu i już mi zakwitła - dziękuję Iza, masz dobre serducho
, bo wszystko pięknie od Ciebie rośnie.

Oj!
Zapomniałabym o hibiskusie - Kasiu, nasionek nie zebrałam, ale rozsypałam je w koło rośliny, może na wiosnę pojawią się młode siewki. Tej wiosny było ich dużo, ale wszystkie skopałam, bo pomyślałam,że z nasion, to nigdy nie zakwitnie, ale na tym forum dowiedziałam się, że jest inaczej. Zapytaj na wiosnę.
Pozdrawiam.
(Nie wszystkie" szklarenki" zmieściły się na zdjęciu).
To listeczki od Izy 14, za co jestem jej bardzo wdzieczna.
Małą sadzoneczkę Jakobini też dostałam od niej, półtora miesiąca temu i już mi zakwitła - dziękuję Iza, masz dobre serducho
Oj!
Pozdrawiam.
To przypomnę się na wiosnę. Jakby coś wzeszło nie skop.
Co do skrętników - ukorzenianie u Ciebie idzie pełną parą, ja jestem na etapie sadzonkowania własnych i tych z wymianek i końca nie widać.
I pędzę przejrzeć internet co to za roslinka, ta jakobinia. Ciekawie wygląda.
Co do skrętników - ukorzenianie u Ciebie idzie pełną parą, ja jestem na etapie sadzonkowania własnych i tych z wymianek i końca nie widać.
I pędzę przejrzeć internet co to za roslinka, ta jakobinia. Ciekawie wygląda.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Żłobek coraz większy... będzie, co rozsadzać i pikować 
Ciekawy pomysł z tymi butelkowymi szklarenkami, muszę spróbować 
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu jeżeli sama siejesz to tym bardziej podziwiam. Chyba pierwszy raz widzę Jakobinię - piękna
i już widzę ten parapet skrętników 
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Śliczna jakobinia 
No i zapowiada się powiększenie kolekcji skrętników
No i zapowiada się powiększenie kolekcji skrętników
- _LeNa_
- 500p

- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Jakobinia - interesująca roślina
A butelkowe szklarenki
Bardzo fajny pomysł.
- mrinwestor

- Od: 24 mar 2011, o 19:21
Zawsze trzymasz zakręcone korki na butelkach -szklarenkach??
Ja nie zakręcam .
Ja nie zakręcam .
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Nawet nie przypuszczałam, że jest tyle odmian skrętników na naszym rynku...15
Pomysł z butelkami
ale chyba czasami trzeba je przewietrzyć, bo mogą zgnić 
Pomysł z butelkami
- jola1313

- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Też mam jakobinię od Izy
.Cudnie kwitła.Teraz za to słabiutko wygląda
.Ale może wydobrzeje.
Gratuluję cierpliwości do ukorzeniania skrętników
.Wyglądają obiecująco
Gratuluję cierpliwości do ukorzeniania skrętników
- renatas

- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Re: Roślinki domowe u Anki.
Widzę ,że znalazłam tu kolejną "bratnią duszę"
-osobę ,która tak jak ja lubi skrętniki ,fiołki
no i jeszcze ta cudna bugenwilla,

uwielbiam je ,zawsze na wakacjach nie mogę się na nie napatrzeć,a w tym roku też kupiłam sobie do ogrodu .
uwielbiam je ,zawsze na wakacjach nie mogę się na nie napatrzeć,a w tym roku też kupiłam sobie do ogrodu .
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
-
Anka159

- Od: 29 sie 2013, o 08:23
(mrinwestor) Joasiu - ja nie odkręcam swoich butelek, stoją już tak trzy tygodnie i jak na razie jest okey. Kiedyś miałam małą roślinkę w doniczce słabo rosła i nakryłam ją połówką butelki, miałam codziennie wietrzyć, ale przy tylu roślinkach zapomniałam. Przypadkiem natknęłam się na nią i co zobaczyłam? Ziemia w miejscu nakrycia była czarna, roślinka zdrowa, po za obrębem butelki był gruby biały kożuch i od tej poru nie odkręcam butelek, bo uważam, że grzyby są z powietrza, no chyba że ziemia jest zarażona. Ja ukorzeniam w ziemi do pikowania i rozsady (jest bez nawozów i z włóknem kokosowym), pół na pół z perlitem. Rozklejam butelki jedynie w tedy gdy jakiś listek obumrze, aby go usunąć, by innych nie zarażał. Kiedyś oglądałam taki film o ukorzenianiu skrętników. Zalecali szczelnie zamknięte pojemniki, bo wtedy tworzy się odpowiedni mikroklimat. Za jakiś czas okaże się , czy mój sposób jest dobry, albo się pochwalę, albo będzie porażka
, tak czy tak to Wam pokażę. W taki sposób ukorzeniam także inne roślin, z hibiskusem ( róża chińska) mi się powiodło. Hibiskus bylinowy wytworzył korzonki po tygodniu, a Hoje wytwarzają korzonki napowietrzne i to w ciągu 5 dni.
Ziemia do takiej butelki powinna być najpierw wyprażona w piecyku, by pozbyć się wszelkiego dziadostwa, ale komu by się chciało
Hoje można ukorzeniać w butelkach, wlewając do nich jedynie odrobinę wody (bez ziemi) i szczelnie zakręcić. Nie próbowałam, ale ta którą wsadziłam do butelki z ziemią najpierw wytworzyła korzonki nad powierzchnią ziemi i zrobiłam z niej trzy sadzonki.
Pozdrawiam serdecznie.
Ziemia do takiej butelki powinna być najpierw wyprażona w piecyku, by pozbyć się wszelkiego dziadostwa, ale komu by się chciało
Hoje można ukorzeniać w butelkach, wlewając do nich jedynie odrobinę wody (bez ziemi) i szczelnie zakręcić. Nie próbowałam, ale ta którą wsadziłam do butelki z ziemią najpierw wytworzyła korzonki nad powierzchnią ziemi i zrobiłam z niej trzy sadzonki.
Pozdrawiam serdecznie.
- mrinwestor

- Od: 24 mar 2011, o 19:21
W takim razie wypróbuję Twój sposób, człowiek całe życie się uczy.