Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli

Post »

Obrazek Obrazek
Nie miałam jeszcze okazji pokazać Wam moją sansevierię Gold Flame. Oto ona :)
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne ma te kolorki! Czy jej liście urosną jeszcze ze 20 cm?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Bartt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2013, o 18:55

Post »

Marlenka pewnie pytasz czy będzie tak wysoka jak np. bantel's sensation. Otóż nie, słyszałem że liście mogą dorosnąć do około 40 cm. W porównaniu z grupą tych wysokich sansevierii, gold flame ma niższe, szersze liście.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Szkoda. Piękna. Taką wysoką mogłabym mieć ;:174
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p

Post »

Zgadzam się z wypowiedzią Bartka. Tą odmianę kupiłam sobie wiosną tego roku także mam ją krótko. Najdłuższy liść ma 32 cm.
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Witam piszę tu bo chyba to najlepsze miejsce. Szukam osób które chciały kupić sansewierie wysokie, z powodu awarii komputera wszystkie wiadomości zostały utracone. Proszę o kontakt
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p

Post »

Mamy prawie połowę listopada ,a sansevierie wypuszczają kolejne młodziutkie odrosty. Bardzo mnie to cieszy ;:oj Oto kilka zdjęć...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Ja mam w domu sansevierię gwinejską. Dopóki stała na oknie to miała idealne warunki do rozwoju i muszę przyznać, że kwitła co roku. Kwiaty tak intensywnie pachniały że niekiedy musiałam ją wynosić z sypialni na noc do innego pokoju. Bardzo szybko też się rozrastała aż dostała wielką donicę. W związku z tym, że prezentowała się wyśmienicie przeniosłam ją na komodę w głąb pokoju. I to był mój błąd. Rzeczywiście sansevierie ładnie rosną też powiedzmy w świetle rozproszonym, tworzą nowe sadzonki, jednakże już nie zakwitła przez 2 sezony. Wniosek - jeśli chcemy mieć kwiaty, koniecznie musi stać w oknie.
A na koniec małe pytanko: moja sanse nie rosła do góry tylko tworzyła nowe sadzonki ciągle ( czyli rosła wszerz). Ktoś wie dlaczego? Czy ta odmiana po prostu nie rośnie wysoko?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Są odmiany wysokie i niskie s. gwinejskiej. Obie rosną tylko do określonej wysokości, w zależności od odmiany, a potem wypuszczają odrosty, bo tak ta roślina się rozmnaża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Post »

MonikoK możesz pokazać zdjęcia sansewierii.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

sylwik chętnie wkleiłabym aktualne zdjęcie sansevierii, niestety 2 miesiące temu padła (tzn. przelałam ją - podlewałam przez wiele lat raz na tydzień i było dobrze, jednakże w wielkiej donicy ziemia wysychała tylko na wierzchu a korzenie gniły, taki wniosek wyciągnęłam, no i to sukulent więc raz na tydzień to za często, ale człowiek mądry po szkodzie!).
Znalazłam zdjęcie ze świąt, trochę marne, ale zawsze to coś.
Obrazek
Jak widać na zdjęciu to już była za mała donica ale już jej nie przesadzałam bo nie nadążałabym z wymiana donic.

Na szczęście udało mi się uratować troszkę z tych przegniłych korzeni. I już zdążyła wypuścić nowy odrost więc pewnie znowu będzie rosła jak szalona.

Obrazek Obrazek

No i na końcu posadzona jakiś czas temu jej "córka", która nie ma obrzeży żółtych, być może dlatego że jest młoda albo po prostu nie będzie ich mieć jak matka?!:
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monia, wg mnie problemem przelania Twojej Sansevierii, nie była duża doniczka i podlewanie raz na tydzień, ale niewłaściwa ziemia. Ze zdjęć co wkleiłaś, wnioskuje, że są one posadzone w zwykłą ziemię ogrodową, co jest już zasadniczym błędem. Sukulenty powinno się sadzić w ziemię do kaktusów, jest ona o wiele lżejsza i bardziej przepuszczalna. Jak ją jeszcze zmieszasz ze żwirkiem to nie możliwości przelania rośliny, nawet w dużej doniczce, z częstotliwością podlewania raz na tydzień. Druga sprawa to stanowisko, jeśli nie stała na parapecie, a w głębi pomieszczenia, gdzie nie operowało słońce i odpowiednio wysuszało ziemię, to też mogło być przyczyną zgnicia roślinki. Ja wszystkie swoje sansevierie podlewam właśnie raz na tydzień i jeszcze żadna mi nie padła.

pozdrawiam :wit
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Post »

Moniko szkoda że ta sansewieria zginęła. Wydaje mi się że to inna odmiana niż moja ta żółto - zielona. Moja ma wąskie liście Twoje są szersze. Ciekawi mnie ta całkowicie zielona, czy już taka zostanie czy dostanie jasnych plam. Ta druga moja zielona od razu puszcza liście ze wzorem. Może masz jeszcze inną odmianę?
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p

Post »

norbert76 rzeczywiście sanse posadzona jest i była w zwykłą ziemię ogrodniczą, rosła tyle lat bez problemu że właściwie nie kwapiłam się ze zmianą na inną. Dzięki za radę, teraz po doświadczeniu wszystkie sukulenty przesadzę w ziemię do kaktusów. Masz też rację, że dodatkowo mogło przyczynić się stanowisko gdzie ziemia nie zdążyła przeschnąć. Jeżeli przesadze w ziemię do kaktusów to podlewać raz na tydzień czy raz na miesiąc?
sylwik wklej fotki swojej sansevieri to eksperci doradzą Ci czy to s. gwinejska czy też inna odmiana. Więcej odmian niestety nie mam.
Bardzo podoba mi się ta wysoka, którą ma na ostatniej fotce -SONIA127-
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p

Post »

Oto moje sansewierie
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”