CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Jak sobie przypomnę, może raz w tygodniu
Pozdrawiam Anna
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Aniu - to stanowczo za często. Postaw sobie za cel lektury wątków kaktusiarzy lub wątków w dziale "Kaktusy". Po pierwsze: teraz kaktusy powinny mieć sucho i już właściwie położone spać, czyli do wiosny bez kropli wody i najczęściej w chłodzie. Po drugie: powinnaś zmienić podłoże. Powinnaś to zrobić właściwie już teraz: wyciągnąć kaktusy z tego, w czym siedzą, zrobić im mieszankę podłoża (też znajdziesz porady na Forum, jak to zrobić) i do całkowicie suchego, po przesuszeniu korzeni, posadzić. I nie podlewać do wiosny.
Sukulenty też radziłabym wyciągnąć, ale one inaczej niż kaktusy powinny być zimą traktowane - zdarza się, że
one mogą troszkę wody potrzebować.
Sukulenty też radziłabym wyciągnąć, ale one inaczej niż kaktusy powinny być zimą traktowane - zdarza się, że
one mogą troszkę wody potrzebować.
-
Mam problem z podłożem, mieszkam w bardzo małej miejscowości i czasami jest nie możliwe znaleźć dobre podłoże dla kaktusów .
-- 29 paź 2013, o 19:20 --
Nie będę ich już podlewać
-- 29 paź 2013, o 19:20 --
Nie będę ich już podlewać
Pozdrawiam Anna
- piasek pustyni
Ale masz dostęp do internetu. Wystarczy zamówić ziemię do kaktusów, żwirek i piasek (lub żwirek o małej granulacji). A choćby na popularnym portalu (all...) masz nawet gotowe podłoża u jednego, solidnego sprzedawcy. Albo piasek, ziemia z ogrodu przemieszana z kamykami. Możliwości masz naprawdę sporo... 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do jednej części podłoża, w którym rosną kaktusy obecnie wystarczy dodać 2-3 części grubego piasku i już będzie właściwe podłoże.
Kaktusy są wyciągnięte z braku światła. Należy zapewnić im bardziej słoneczne stanowisko.
Kaktusy są wyciągnięte z braku światła. Należy zapewnić im bardziej słoneczne stanowisko.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Jutro tato przywiezie mi ziemię do kaktusów , kupi w większym mieście . A w sobotę przesądzę. Niestety co do stanowiska to na razie musi zostać tam gdzie jest bo mam mały remont w pokoju
Pozdrawiam Anna
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Do kupnej "ziemi dla kaktusów" także trzeba dodać 2 części grubego piachu, tak by udział kupnego podłoża nie przekraczał 30% całości objętości.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- CzapkaKloszarda
- 10p - Początkujący
- Od: 6 paź 2013, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam taka rosline jak na zdjeciach. Dla mnie jest ona niezidentyfikowana wiec nie wiem nawet czy to sukulent. Mam jednak takie przeczucie. jeśli sie myle to przepraszam za umieszczenie w zlym temacie. Moje pytanie... skad biora sie te zolte usychajace plamy na lisciach? Co robic by zapobiec ich powstawaniu i co moge zrobic z nimi teraz ? Starszy okaz ma liczne a na drugim mlodym juz wychodza 

- piasek pustyni
To jest Sansevieria hahnii - rzeczywiście sukulent, liściowy. Należy dbać o niego...albo i nie
Jak raz na miesiąc zimą dostanie trochę wody, to będzie OK. Wiosną i latem oczywiście więcej.
Przede wszystkim podłoże przepuszczalne, i tylko troszczyć się o to, by korzenie nie zostały zalane albo nie stały w zbyt mokrym. Stanowisko może być zimą nawet na środku pokoju, w cieniu, ja swoje wiosną wynoszę na balkon. i tam stoją do września.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to czeka Cię lektura o tej roślinie. Jest cały wątek jej przeznaczony, możesz też tam zapytać. W skrócie: te usychające końcówki się zdarzają, po prostu musisz inaczej o nią się zatroszczyć. Możesz poczytać o niej, na Forum dużo osób ma tę roślinkę. Bardzo łatwa w uprawie.

Przede wszystkim podłoże przepuszczalne, i tylko troszczyć się o to, by korzenie nie zostały zalane albo nie stały w zbyt mokrym. Stanowisko może być zimą nawet na środku pokoju, w cieniu, ja swoje wiosną wynoszę na balkon. i tam stoją do września.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to czeka Cię lektura o tej roślinie. Jest cały wątek jej przeznaczony, możesz też tam zapytać. W skrócie: te usychające końcówki się zdarzają, po prostu musisz inaczej o nią się zatroszczyć. Możesz poczytać o niej, na Forum dużo osób ma tę roślinkę. Bardzo łatwa w uprawie.

-
Hej przepraszam mam pytanie z innej beczki jak powinna wyglądać ziemia do kaktusów sklepowa, bo tato mi kupił tylko z firmy która jest badziewna . Jak ja otworzyłam to zwyczajna ziemia . Niby skład . torf wysoki, niski piasek , keramzyt , dolomit , nawozy mineralne . Mi to wygląda na zwykła ziemię
Pozdrawiam Anna
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Aniakak pisze:Hej przepraszam mam pytanie z innej beczki jak powinna wyglądać ziemia do kaktusów sklepowa, bo tato mi kupił tylko z firmy która jest badziewna . Jak ja otworzyłam to zwyczajna ziemia . Niby skład . torf wysoki, niski piasek , keramzyt , dolomit , nawozy mineralne . Mi to wygląda na zwykła ziemię
blabla pisze:Do kupnej "ziemi dla kaktusów" także trzeba dodać 2 części grubego piachu, tak by udział kupnego podłoża nie przekraczał 30% całości objętości.

- CzapkaKloszarda
- 10p - Początkujący
- Od: 6 paź 2013, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I tutaj zrozumialem co robilem zle... roslinka dostawala 3-4x wiecej wody niz powinna :/ Sam sobie winny jestem ze wczesniej jej sobie nie zidentyfikowalem i nie przeczytalem "instrukcji obslugi" Sansevierypiasek pustyni pisze:To jest Sansevieria hahnii - rzeczywiście sukulent, liściowy. Należy dbać o niego...albo i nieJak raz na miesiąc zimą dostanie trochę wody, to będzie OK. Wiosną i latem oczywiście więcej.

Dziekuje za odpowiedz.
Co moge w obecnej chwili zrobic z tymi wyschnietymi plamami ? Wyciac nozyczkami? A moze odlaczyc srodek rozetki od starych "poplamionych" lisci i posadzic na nowo no i torszczyc sie zgodnie z zaleceniami? Albo po prostu nic nie robic?

- piasek pustyni
Można je zostawić, można - jeśli już są na tyle duże - odciąć te liście. Zobacz np. mój egzemplarz, innej co prawda (Sansevieria kirkii var. pulchra 'Coppertone'), ale taką otrzymałam od hodowcy:

Boczne liście były obcięte, tak już dostałam. Najważniejsze były zdrowe korzenie. I rośnie już kolejny odrost, zdrowy i bez żadnych oznak zasuszenia. Z kolei na innej sansewierii czasem pojawia się zeschnięty czubek, ale ja nic z tym nie robię. Czasem zamiast podlania można liście spryskać wodą, oczywiście nie taką bezpośrednio z kranu. Roślinka jeśli ma zdrowe korzenie, da sobie radę

Boczne liście były obcięte, tak już dostałam. Najważniejsze były zdrowe korzenie. I rośnie już kolejny odrost, zdrowy i bez żadnych oznak zasuszenia. Z kolei na innej sansewierii czasem pojawia się zeschnięty czubek, ale ja nic z tym nie robię. Czasem zamiast podlania można liście spryskać wodą, oczywiście nie taką bezpośrednio z kranu. Roślinka jeśli ma zdrowe korzenie, da sobie radę

Czarne kropki na lithopsach
Dzis zauważyłem że jeden z moich litopsów się zniszczył, pomarszczył się cały i znajdowało się na nim dużo czarnych kropek wielkosci 1mm. Na drugim takrze pojawiły się kropki w mniejszej ilości i takie jakby suche jasne nadrzerki. Spryskałem rośliny previcurem. Czy dać jeszcze jakiś inny lek. Czy to jakś choroba? Pozostałe 8 lithopsów nie ma żadnych objawów. Proszę o pomoc. 

- piasek pustyni
Re: Czarne kropki na lithopsach
Na pewno przydałaby się fotka - z bliska.
I jeśli to jakiś grzyb lub coś innego - to separacja chorych od zdrowych.
Jest cały wątek poświęcony temu rodzajowi - przejrzyj go dokładnie. To takie wstępne sugestie. Fotka przede wszystkim.
I jeśli to jakiś grzyb lub coś innego - to separacja chorych od zdrowych.
Jest cały wątek poświęcony temu rodzajowi - przejrzyj go dokładnie. To takie wstępne sugestie. Fotka przede wszystkim.