A może to dynie powariowały?piasek pustyni pisze:Chciałam napisać: na oku. Albo na dyni. Dziś wszędzie widzę dynie. Nawet pod ratuszem jakieś dynie chodziły. I w dodatku wrzeszczały. Świat zwariował czy ja...
Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdecydowanie dynie zwariowały
a takie pytanie: czy pachypodium kwitnie? Zawsze byłam ciekawa a w internecie są tylko zdjęcia liści 
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A nie chciałabyś o tym...porozmawiać?onectica pisze: A może to dynie powariowały?
Bo jak nie, to a propos agawy: mam i co prawda nie wiem, po co (bo nie przepadam za aloesowymi i agawowatymi, dostałam je przypadkiem), ale moja Agave victoria-reginae wygląda tak:

I rzeczywiście się ślimaczy ze wzrostem.
A będziesz chciała? Ten jeden odrost mogę Ci przesłać, ale na wczesną wiosnę (czyli już niedługo), bo teraz nie ruszam już sukulentów, a tę musiałabym rozsadzić. W każdym razie jest około roku u mnie i nie wydaje się, aby cokolwiek przyrosła...
Natalko - kwitną, oczywiście. Przy dwóch ostatnich opisałam nawet jakimi kolorami kwiatów. Moje za małe, ale na przyszły sezon niektóre mogłyby już puścić kwiaty.
-
Fraszka_1
- 1000p

Dzięki za odpowiedź
widocznie nie doczytałam dokładnie Twojego postu
to kciuki żeby zakwitły
Super agawa
Super agawa
- onectica

Ja akurat hallowina nie obchodzę, dyniowy kolor uwielbiam, kulinarnie się nie znam. I to tyle, co o dyniach wiem
Co do agawy natomiast, na której też się zresztą nie znam, to na pewno jest victoria reginae?
Albo nie widać, albo faktycznie wybarwiona inaczej, no i te brzegi - nie powinny być całkiem gładkie?...
Ale jak mi pokażesz jeszcze ze dwa zdjęcia, to już nie będę szukać argumentów na 'nie', tylko na zdecydowane 'tak'
Co do agawy natomiast, na której też się zresztą nie znam, to na pewno jest victoria reginae?
Albo nie widać, albo faktycznie wybarwiona inaczej, no i te brzegi - nie powinny być całkiem gładkie?...
Ale jak mi pokażesz jeszcze ze dwa zdjęcia, to już nie będę szukać argumentów na 'nie', tylko na zdecydowane 'tak'
- piasek pustyni

Halowina też nie obchodzę, dlatego tak mnie te dynie wczoraj irytowały. Nic bardziej głupszego na świecie niż chodzące, świecące i wrzeszczące dynie. Jednak zakaz posiadania jakiejkolwiek broni palnej ma bardzo głęboki sens. I już.
A dodatkowo nie cierpię koloru dyniowego, poza dynią w sensie: dynia jako taka. I w zależności od tego, ile jest koloru dyniowego w dyni toleruję to warzywo.
Różowego koloru zresztą też nie cierpię. JEDYNE dyniowe i różowe co toleruję, to... oczywiście kwiaty kaktusów i sukulentów.
Ta moja agawa to rzeczywiście ta agawa, tylko ma mniej wybarwień agavy vitoria - reginae, bo jest to maluch. Jednak ściągnęłam ją z zimowiska, przyjrzałam się, porównałam w sieci - i raczej jest to to samo, bo ma już też to "białe", co prawda niewiele, ale ma. A te liście na zdjęciu, co były nie gładkie, teraz są.
Oj, pomieszałam zdaje się
Mam ją z zaufanego źródła, hodowlanego, tak została opisana, i tak to przyjęłam.
Zdjęć teraz nie zrobię, bo ciemno jak w listopadzie.
Więcej nie powiem, bo się nie znam.
A dodatkowo nie cierpię koloru dyniowego, poza dynią w sensie: dynia jako taka. I w zależności od tego, ile jest koloru dyniowego w dyni toleruję to warzywo.
Ta moja agawa to rzeczywiście ta agawa, tylko ma mniej wybarwień agavy vitoria - reginae, bo jest to maluch. Jednak ściągnęłam ją z zimowiska, przyjrzałam się, porównałam w sieci - i raczej jest to to samo, bo ma już też to "białe", co prawda niewiele, ale ma. A te liście na zdjęciu, co były nie gładkie, teraz są.
Oj, pomieszałam zdaje się
Mam ją z zaufanego źródła, hodowlanego, tak została opisana, i tak to przyjęłam.
Zdjęć teraz nie zrobię, bo ciemno jak w listopadzie.
Więcej nie powiem, bo się nie znam.
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spróbuj tutaj: http://www.llifle.com/Encyclopedia/SUCC ... chypodium/Fraszka_1 pisze:(...) czy pachypodium kwitnie? Zawsze byłam ciekawa a w internecie są tylko zdjęcia liści
Wybieraj linki z symbolami fotek
- piasek pustyni

Przemku, dziękuję - dodam od siebie, że podsunąłeś Natalce encyklopedię, z której korzystałam, bardzo dobre źródło, ale jest jakieś "ale". Pachypodium jest tam dość konkretnie opisane, szkoda tylko, że szczegółowe dane dotyczą tylko tych roślin z fotkami. Na przykład Pachypodium decaryi nie ma w ogóle informacji niemal żadnych. A nic tak nie wkurza jak informacja, że coś jest, ale... nie jest. A o tej roślince musiałam szukać gdzie indziej. I podobnie z euforbiami i innymi jeszcze. A z kolei jak już coś jest, to to jest konkretne, i to też dobre. W efekcie plus z minusem i tak dał plus 
-
Fraszka_1
- 1000p

Dzięki Przemku 
- przemek_pc

Żanetko, krótki artykuł o pachypodiach z Madagaskaru masz w Ashingtonia (No 7, Vol. 2, July 1976, s. 131). Są też fotki niektórych gatunków. Jest też fotka P. decaryi - wiem, że nie powinienem tego robić, ale jak może podam źródło to Tomek mnie nie op...y:

fot. W. Rauh, Ashingtonia No 7, Vol. 2, s. 132
A sam magazyn możesz oczywiście znaleźć tutaj (na cactuspro.com): http://www.cactuspro.com/biblio/en:ashingtonia

fot. W. Rauh, Ashingtonia No 7, Vol. 2, s. 132
A sam magazyn możesz oczywiście znaleźć tutaj (na cactuspro.com): http://www.cactuspro.com/biblio/en:ashingtonia
- piasek pustyni

Przemku - to jest to, dziękuję!
Już utknęłam na wstępie, gdzie zatrzymała mnie Alluaudia. A to dopiero początek - ale fantastyczna dla mnie lektura!
Dzięki, bawcie się dalej, ja znikam...
Dzięki, bawcie się dalej, ja znikam...
- przemek_pc

-
Fraszka_1
- 1000p

Ciekawy link
aż chce się odłożyć kazusy z prawa 
- piasek pustyni

No to zaskoczyłaś mnie, Natalko, bardzo się cieszę. Może dzięki takiej lekturze wyrośnie nowy miłośnik na przykład asklepiadaków. Albo rebucjowatych. Im nas więcej, tym lepiej 
- onectica

Tak sobie myślę, że mogłabyś ją dla pewności postawić obok tej sansewierii, co produkuje odrost dla mniepiasek pustyni pisze: Jednak ściągnęłam ją z zimowiska, (...)