Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
Kiwano uprawiałam w szklarni. Bardzo się rozrosły miały dużo owoców i byłam z nich zadowolona. W następnym roku też posadziłam ale niestety wcześnie był przymrozek i wszystko pomroził. Kiwano nie uda się w gruncie. Chyba będzie bardzo ciepłe lato.Ale ostatnie lata są deszczowe i zimne u mnie.I zaniechałam sadzenia.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna, widziałem coś podobnego w sklepie chyba lidlu. Jak smakuje? I co z nią robisz forumowicz? Sałatki a może na ciepło? Pojęcia nie mam jak i z czym to się je.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Najlepsza na surowo !
Z odrobiną soli oczywiście
forumowicz możesz zdradzić skąd miałeś nasiona? Bo raz już ją próbowałam wysiewać ale niedobra była w smaku ...

forumowicz możesz zdradzić skąd miałeś nasiona? Bo raz już ją próbowałam wysiewać ale niedobra była w smaku ...
Bardzo smaczna jest starta na grubych oczkach z dodatkiem majonezu lub z białym serkiem i szczypiorkiem z dodatkiem soli. Również jako dodatek do surówek z kapusty pekińskiej lub kapusty kiszonej. Używana bywa też jako dodatek przy kiszeniu kapusty.
Nasiona kupiłem w małym sklepiku ogrodniczym wiosną tego roku. Wysiana był jako poplon po ogórkach konserwowych.
Nasiona kupiłem w małym sklepiku ogrodniczym wiosną tego roku. Wysiana był jako poplon po ogórkach konserwowych.
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ciekawe, nieznane warzywa tu opisujecie. Wiosną rozejrzę się za nasionami.l
Dziś na kolacyjkę właśnie zrobiłem taką pastę ze serkiem śmietankowym. Ma pyszny orzechowy smak.forumowicz pisze:Bardzo smaczna jest starta na grubych oczkach z dodatkiem majonezu lub z białym serkiem i szczypiorkiem z dodatkiem soli.

- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Jeżeli opisywana przez Ciebie rzodkiew japońska - to to samo co często zdarza mi się kupować w sklepie to zachęciłeś mnie do uprawy tego warzywa w przyszłym sezonie. Po prostu kupując w markecie rzodkiew , nie podają jaka to odmiana (nazwa) - piszą po prostu - rzodkiew. Białe, długie , jak dorodna marchew. 

Pozdrawiam - Krzysztof
Też nie wiem, czy to rzodkiew zwyczajna http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
czy japońska http://www.rosliny-nasiona.pl/material- ... na-1g.html
Sądząc jednak po wyglądzie pozostałości po rozecie liści ta rzodkiew w LiDL-u to japońska.
Dodać muszę, że to doskonała roślina na poplon. Rośnie wolniej niż rzodkiewka, nie parcieje, jest delikatniejsza w smaku od rzodkiewki. Poza tym wytrzymała na przymrozki. Nawet w razie wcześniejszej zimy można ją wykopać i przechowywać w piasku sukcesywnie konsumując.
czy japońska http://www.rosliny-nasiona.pl/material- ... na-1g.html
Sądząc jednak po wyglądzie pozostałości po rozecie liści ta rzodkiew w LiDL-u to japońska.
Dodać muszę, że to doskonała roślina na poplon. Rośnie wolniej niż rzodkiewka, nie parcieje, jest delikatniejsza w smaku od rzodkiewki. Poza tym wytrzymała na przymrozki. Nawet w razie wcześniejszej zimy można ją wykopać i przechowywać w piasku sukcesywnie konsumując.
- Krzysztof59
- 200p
W ofercie PNOS-u jest Mino Early daikon a daikonem nazywana jest rzodkiew japońska. Wydaje mi się,że to to samo co opisywałeś.
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=117
Pozdrawiam - Krzysztof
Pod tym linkiem jest rzodkiew zwyczajna.
- Krzysztof59
- 200p
Mnie chodzi konkretnie o tę jedną odmianę Mino Early przy której dopisano daikon - co jak mniemam oznacza olbrzymia i odnosi się do odmiany japońskiej. Może nie mam racji, albo pomyłkowo została użyta ta nazwa w ofercie PNOS-u, albo ma określać jedynie wielkość rzodkwi.Zresztą to mało istotne , można kupić nasiona jednej odmiany i drugiej i porównać przy uprawie. Cenowo są bardzo podobne. 

Pozdrawiam - Krzysztof
Tak, daikon to jest rzodkiew japońska. Miałem w tym roku oba rodzaje. Zwyczajną siałem wiosną. Rzodkiewka jest wiosną lepsza.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Co sądzicie o czarnej marchwi?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Czarną marchew uprawiam od paru lat, dobrze rośnie, smaczna, ciekawie wygląda w sałatkach, tylko nie radzę dodawać do rosołu bo będzie miał szary kolor.