Kwiatki B.
- Brendii
- 500p

- Od: 22 wrz 2013, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiatki B.
Elciu to miło, że z czasem te emocje nie znikają
Ale, że n'joy taki sam wrażliwiec to nie wiedziałam, idzie do mnie jeden i myślałam że mniej delikatny. Postawie mojego koło merble, może będą się nawzajem wspierać 
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O, ja też zawsze z bijącym sercem odbieram od listonosza paczki z kwiatkami
a jak kupię sobie roślinkę (albo książkę
), to od razu po mnie widać i Rodzice pytają, co ja znowu takiego kupiłam, że uśmiecham się od ucha do ucha 
- madusia
- 1000p

- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:
Właśnie tak emocje niesamowite jak się czeka na listonosza 
Brendii, witaj!
Wpadłam z rewizytą i co widzę? Wśród pięknych roślinek zagościły też storczyki. Jak wiesz, te interesują mnie najbardziej. Inne znam połowicznie i uprawiam intuicyjnie
, choć nie bez rezultatów. Jest ich tak dużo, że nie sposób o wszystkich nawet poczytać, a co dopiero zdobytą wiedzę przełożyć na praktykę.
Będę zaglądać do Ciebie z powodu storczyków, a najlepiej zakładaj oddzielny wątek storczykowy
Jak się odnajdują roślinki w klimacie Norwegii?
Wpadłam z rewizytą i co widzę? Wśród pięknych roślinek zagościły też storczyki. Jak wiesz, te interesują mnie najbardziej. Inne znam połowicznie i uprawiam intuicyjnie
Będę zaglądać do Ciebie z powodu storczyków, a najlepiej zakładaj oddzielny wątek storczykowy
Jak się odnajdują roślinki w klimacie Norwegii?
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Brendii
- 500p

Fraszko, to ja tak miałam jak z randki wracałam, rodzice na mnie patrzyli jaka ja w skowronkach i nie wiedzieli czy się cieszyć czy martwić...
Madusiu to wszystkie się rozumiemy
Janeczko Zapraszam jak najczęściej.
Oddzielnego wątku raczej nie założę, bo moja kolekcja storczykowa licha. W sumie jakby je zabrać z tego wątku to też niewiele zostanie
Ale dopiero się rozkręcam
Roślinki jak na razie nie narzekają, zobaczymy jak to bedzie zimą, ale zamierzam pobawić się w doświetlanie roślin w tym okresie. To jeszcze może zdradzę, że wzięło mnie ostatnio na posiadanie miniaturki. Jedyne co mnie powstrzymuje to, że przyniosę jakąś trefną, bo widziałam jak je przelewają w sklepie...
I jeszcze mam takie pytanie. Próbowałam szukać inf o hojach i znalazłam m.in podział które lubią jakie temperatury. Niestety hoja australis w zależności od tego co ma dalej zalicza się do wszyskich. Więc pokuszę się o stwierdzenie, że moja nowa szczepka to hoja australis tenuipes. Co Wy na to? Przypominam zdjęcie

Madusiu to wszystkie się rozumiemy
Janeczko Zapraszam jak najczęściej.
Oddzielnego wątku raczej nie założę, bo moja kolekcja storczykowa licha. W sumie jakby je zabrać z tego wątku to też niewiele zostanie
I jeszcze mam takie pytanie. Próbowałam szukać inf o hojach i znalazłam m.in podział które lubią jakie temperatury. Niestety hoja australis w zależności od tego co ma dalej zalicza się do wszyskich. Więc pokuszę się o stwierdzenie, że moja nowa szczepka to hoja australis tenuipes. Co Wy na to? Przypominam zdjęcie

- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Kurcze, nie wiem. Moje australiski maja takie dziobki na koncach listkow, ta ma okraglutkie... Matkozcorka... To ja tez powinnam kopac za wiedza pt. "zgadnij kotku co na parapecie stoi"??
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Brendii
- 500p

To jest na pewno australijska bo tyle to etykietka od "mamusi" mówiła, ale nie wiem co dalej. Wpisywałam wszystkie rodzaje w google i to co znalazłam pod tą nazwa mi pasowało, ale że spec ze mnie żaden dobrzeby się upewnić.
A zaczęłam szukać bo znalazłam, że hoja która bardzo mis się spodobała (hoja polyneura) lubi raczej chłodek, i nie dam rady utrzymać dla niej na 1 przestrzeni z innymi roślinami w miarę odpowiedniej temperatury. Może zaczne kiedyś eksperymentować, ale nie teraz.
A w między czasie, oczekując podopiecznych, przygotowałam podpurkę dla rtikolor, wieszak owinięty sznurkiem

A zaczęłam szukać bo znalazłam, że hoja która bardzo mis się spodobała (hoja polyneura) lubi raczej chłodek, i nie dam rady utrzymać dla niej na 1 przestrzeni z innymi roślinami w miarę odpowiedniej temperatury. Może zaczne kiedyś eksperymentować, ale nie teraz.
A w między czasie, oczekując podopiecznych, przygotowałam podpurkę dla rtikolor, wieszak owinięty sznurkiem

-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Pomysłowy wieszak
A co do hoi, to nie wiem - mam taką i mówię na nią po prostu "australis"
A co do hoi, to nie wiem - mam taką i mówię na nią po prostu "australis"
- Dumbledore
- 500p

- Od: 2 wrz 2013, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Brendii
- 500p

Z mojej strony spoko, ale ja podkradłam deissy, tylko sznurek dołożyłam, bo uznałam,że ładniej będzie... 
- madusia
- 1000p

- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Kontakt:
Kurcze fajna podpórka chyba zmałpuję jak moja carnosa podrośnie 
- Dumbledore
- 500p

Ten pomysł ze sznurkiem właśnie mi się podoba
Kupiłam drabinkę, ale w takim razie rezygnuję z niej....muszę wymienić na sznurek 
- Brendii
- 500p

Moja miłość do storczyków jest chyba jednostronna... one mnie wykończą. Dzisiaj zauważyłam żółknący liść na kleiku. Jest za młody żeby to było ze starości więc coś nie gra. Stawiam, że dostała się tam jakoś wilgoć ale nie wiem co robić dalej, czymś go przemyć czy nie dotykać? Boję się że to grzyb...
Przelany nie był, myślę, że może przy przecieraniu liści się tam kropla wkradła. Dodam jeszcze, że ok 2 miesięcy temu żółkną mu 1 listek też od dołu. Mama go obieła i zasypała rankę cynamonem. Jeśli on mi padnie rzucam storczyki
To dopiero początek żółknięcia, ale na pewno pójdzie dalej. Poza tym roślina wygląda dobrze, puszcze korzenie i pędzik...

- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 cze 2013, o 09:45
Brendii, ja bym zmodyfikowala nieco podporke, dajac sznurek od poziomu ziemi. On bedzie gnil w wilgotnym podlozu. Pomysl odjazdowy.
Kinga
- Dumbledore
- 500p

A mówią, że storczyki są łatwe w obejściu.....niestety nic Ci nie pomogę, bo ja ich nie mam....tzn. mam jednego..z Ikei - pachnie plastikiem

-- 2 lis 2013, o 15:50 --
-- 2 lis 2013, o 15:50 --
To może trochę taśmy izolacyjnej na końcach?crazydaisy pisze:Brendii, ja bym zmodyfikowala nieco podporke, dajac sznurek od poziomu ziemi. On bedzie gnil w wilgotnym podlozu. Pomysl odjazdowy.