Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Witaj Mariolu :wit :wit
Dziękuje że mnie odwiedziłas ;:180 Dzięki temu ,odkryłam super skarb Twój watek ;:180
Cennne sugestie,co do liści i popiołu to masz racje.Moja córka nigdy nie wyrzuca popiołu,zawsze rozrzuca na grządki ,a roślinki są :heja :heja .Będe zaglądać :wit
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolka Kochana ,czytam znowu Twój wateczek i jak bym siebie wydziała.Ściółkuje trawe,pod maliny,drzewa owocowe i wszystko co sie da.Bardzo dobry efekt,Podobnie pokrzywa a nawet obornik ptasi i pióra .Super sprawa.Polecam,wystarczy zobaczyć moje rośliny.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Serdecznie witam amatorów ściółkowania :wit
W tym sezonie dużymi kartonami wyłożyłem prawie cały foliak z pomidorami.
Żaden chwast się nie przebił, ale po pewnym czasie poczułem zapach stęchlizny i po podniesieniu jednego kartonu zobaczyłem taką rozrośniętą czarną pleśń,grzyb ;:202 (którą można spotkać w rogach w zawilgoconych pomieszczeniach, na którą nie działają nawet EM-y ). Wniosek taki że te kartony należałoby rozdrobnić do ściółkowania, by ziemia "oddychała".
Pozdrawiam ED.
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06

Post »

Co do popiołu przyznam Wam rację, widać dużą różnicę :D odziedziczyłam działkę i w jednym jej miejscu regularnie było ognisko. Po całości posiałam trawę i tam akurat wyrosła ewidentnie piękniejsza i bujniejsza i cały sezon nie potrzebowała nawożenia. W tym jednym jedynym miejscu :)
pozdrawiam:)
Edyta
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Z zaciekawieniem przeczytałam o stosowaniu popiołu z ogniska. Mam do sporo po jesiennych porządkach i dziś próbowałm go rozsypać na grządce. Wiaterek zawiał a popół wylądował na mnie. Czy można go przemieszać z wierzchnią warstwą ziemi czy musi być rozsypany na wierzchu tak jak wapno?
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p

Post »

Oczywiście że można
Pozdrawiam ED.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Dziękuję Wszystkim Wam za cenne spostrzeżenia w temacie. Nie traktuję tego wątku jako mój :) . Ja go tylko rozpoczęłam. Traktujcie go - proszę, jak klub - wpisujcie Wasze uwagi, wnioski itp.
Aniu tak, jak pisze ED99 - można. Możesz robić jak tylko chcesz. Ja popiół traktuję najczęściej jako wspomagacz przy likwidacji mchu. Miałam takie miejsca ( ciągle w cieniu, mokrawe i porośnięte taką zieloną mgiełką, takie omszałe), rozrzuciłam tam popiół dwa dni temu (po deszczu - nie "wiuwał" na mnie). Rozrzucałam zbrylone kluski popiołowe - mam nadzieję, że deszcze wbiją to w ziemię ;:333
Popiół drzewny jest dobry, kompost jest dobry, ściółkowanie jest dobre ;:215
Nie mam zdania na temat ściółkowania tekturą, nie próbowałam i chyba nie spróbuję. Ed99 jak odratowałeś glebę w foliaku?
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko miłego dnia ;:3
Kochana ja nawet wczorajszy popiół z ogniska rozssypałam na rabatki ,bo praktykuje to z przekonaniem że nic w przyrodzie nie ginie. :wit :wit

Gratuluje wątku ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p

Post »

Gdy poczułem zapach stęchlizny i zauważyłem pleśń ,wszystkie kartony wyrzuciłem.
Później posiałem gorczyce pomiędzy pomidorami i gdy podrosła przekopałem z obornikiem.
Teraz mam zamiar jeszcze posypać wapnem.
Pozdrawiam ED.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szczerze mówiąc zadziwiają mnie kartony nigdy o tym nie słyszałam :oops: :wit
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p

Post »

Do ściółkowania truskawek wykorzystywałem np. czarną folię.Po przeczytaniu na forum że do sciółkowania nadaje się także tektura , pod folią zastosowałem duże kartony (z uwagi że są bardziej paraprzepuszczalne niż folia). Niestety kartony szybko zaatakowała czarna pleśń.Myślę że tektura jest dobrym materiałem do ściółkowania , lecz rozdrobniona.
Pozdrawiam ED.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jesienią ubiegłego roku miałam przeorany pas wieloletniego trawnika. Niestety mały traktor nie dał rady przekopać głęboko i tak właściwie ściął i nie do końca obrócił 5-6 cm murawy. Wiosną na kawałku 15 m x 2 m położyłam karton i przykryłam wieloletnim sianem zdjętym ze strychu i tam posadziłam dynie. Dynie udały się, o czym pisałam w dyniowych wątkach, a ziemia pod spodem zrobiła się wspaniała. Po tegorocznej orce niczym nie odbiega od tej uprawianej systematycznie. Pozostały kawałek przykryłam w części czarnymi włókninami i tu jest prawie dobrze, a na części starałam się wyrywać co większe chwasty i ten kawałek jest biedny. Pewnie na nim powtórzę działanie z kartonem i sianem i posadzę w tym roku dynie.

Karton dla dżdżownic aby wykonały dobrą robotę.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolka widze że kartony to naprawde super pomysł :wit
wiesio-36
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 wrz 2010, o 22:37

Post »

Wtrące również parę słów na temat mulczowania. "Zabawa" z mulczowaniem zaczęła się 2 lu 3 lata temu w rzędach drzew owocowych.Warstwa mulczu około 5-10 cm, materiał :słoma,trociny,zrębki,słabej jakości siano.Efekt naprawdę dobry,nie będę tu tego opisywał. Minusy, zauważyłem że myszy lubią pod ściółką przebywać, jednakże jakiś większych szkód nie zauważyłem, może to dlatego że ogród jest w pobliżu gospodarstwa i koty "trzymają" populację myszy w ryzach.Drugą wadą jaką zauważyłem to zwiększone występowanie w ściółce pędraków (tak mi się wydaje, bo gdzie ich nie ma), ale może to winna zbyt grubej warstwy mulczu.No i na koniec-ślimaki, jest ich więcej . Wydaje mi się że mulcz rozkłada się góra w ciągu 2 lat, ale trzeba go uzupełniać co roku.Obecnie zamierzam mulczować cały ogród , uważam że warto.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mulczowanie i znowu ciekawostka.
Miłego dnia :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”