. Dziś są dorodnymi roślinami z mnóstwem młodych odnóżek. Ciekawe, czy przezimują i kiedy zakwitną.
 . Dziś są dorodnymi roślinami z mnóstwem młodych odnóżek. Ciekawe, czy przezimują i kiedy zakwitną.Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trytoma groniasta Kniphofia uvaria
Moje sadzonki trytomy, kupione w doniczkach P9, wiosną wyglądały podobnie do Twoich Iwono, tylko były w gorszej formie   . Dziś są dorodnymi roślinami z mnóstwem młodych odnóżek. Ciekawe, czy przezimują i kiedy zakwitną.
 . Dziś są dorodnymi roślinami z mnóstwem młodych odnóżek. Ciekawe, czy przezimują i kiedy zakwitną.

. Dziś są dorodnymi roślinami z mnóstwem młodych odnóżek. Ciekawe, czy przezimują i kiedy zakwitną.Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Aniu, mam nadzieję w kolejnym sezonie będziemy mogły podziwiać piękne pochodnie....

- ASK_anulla
Bardzo na to liczę   

Proszę podziel się doświadczeniem z doświadczoną, ale przez los, koleżanką. Jak udała Ci się uprawa z nasion? Stratyfikowałaś? Ja próbowałam wysiewać, ale nie doczekałam się nawet cienia zieleni w doniczce. W tym roku się poddałam. Jeden z ulubionych wujów też ma chrapkę na płonące pochodnie, więc jeśli rośliny przezimują, to wiosną zrobię mu niespodziankę Wolę rozdawać takie sprawdzone, niż świeżaki ze sklepu.
 Wolę rozdawać takie sprawdzone, niż świeżaki ze sklepu.

Proszę podziel się doświadczeniem z doświadczoną, ale przez los, koleżanką. Jak udała Ci się uprawa z nasion? Stratyfikowałaś? Ja próbowałam wysiewać, ale nie doczekałam się nawet cienia zieleni w doniczce. W tym roku się poddałam. Jeden z ulubionych wujów też ma chrapkę na płonące pochodnie, więc jeśli rośliny przezimują, to wiosną zrobię mu niespodziankę
 Wolę rozdawać takie sprawdzone, niż świeżaki ze sklepu.
 Wolę rozdawać takie sprawdzone, niż świeżaki ze sklepu.Pozdrawiam, Anna.

Trytomy nie zmrozi mróz,tylko dostająca się woda do środka rośliny, dlatego ja co roku robię daszek nad nimi.
trytoma można również rozmnażać z odrostów roślin wieloletnich.

trytoma można również rozmnażać z odrostów roślin wieloletnich.
Aniu, sięgam do notatek:
-nasiona z pnos ożarów
-wysiane 31 stycznia, wyszły na powierzchnię 8 lutego
-ziemia zwykła uniwersalna ze sklepu ogrodniczego
-pikowane w marcu, gdy miały po trzy listki-trawki
-w maju wysadzone na działkę.... i chyba tyle

-nasiona z pnos ożarów
-wysiane 31 stycznia, wyszły na powierzchnię 8 lutego
-ziemia zwykła uniwersalna ze sklepu ogrodniczego
-pikowane w marcu, gdy miały po trzy listki-trawki
-w maju wysadzone na działkę.... i chyba tyle
- ASK_anulla
Dzięki wielkie. To chyba muszę firmę zmienić.

Pozdrawiam, Anna.

- Magda30
- 500p 
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Ja kupilam ostatnio nasionkaognistej mam nadzieje ze mi cosik wzejdzie

Karol, z czego robisz ten daszek?

- 
				asac82
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 17 wrz 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja nigdy nie okrywam, nie robię daszków i do tej pory nic się jej nie  stało (mam ją 5 lat). Nawet jedna jest w miejscu gdzie mój mąż wysypuje odgarnięty zimą śnieg, wiosną liście są strasznie wymoknięte, ale wycinam je i zawsze puszcza nowe ładne i obficie kwitnie, śmiem nawet twierdzić że jest to najładniejsza karpa trytomy jaką mam.

Pozdrawiam - Asia.

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja dziś wykopałem swoją trytomę. Spory krzak z pędami kwiatowymi. Wsadziłem do dużej donicy i postawiłem w foliaku. Na zimą dam do zimnej piwnicy. Wiosną poszukam jej docelowe miejsce w ogrodzie.

Pozdrawiam z Podlasia seedkris

po prostu robię pałączki z gałązek wbijam je w ziemię , przywiązuję cienkim drutem czy sznurkiem do nich folię żeby uchronić przed zalewaniem środków.Miałem ten sam problem i też myślałem że wymarzają ale kiedyś przeczytałem artykuł w gazecie no i zastosowałem ten sposób, od tej pory nie mam problemu z trytomami. Jeszcze jedno, ja dla pewności tą wiatkę na zimę okrywam włókniną

- 
				KarolinaC
- 200p 
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Karol jak zrobisz wiatkę to zrób zdjęcie, bardzo proszę 

Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Karol jak zrobisz wiatkę to zrób zdjęcie, bardzo proszę

Osłony robię nad pustynnikaml,trytomą żęby wiosną woda nie dostawała się do środka .
A dodatkowo jak zapowiadają większe mrozy, przykrywam włókniną.
- 
				henryka
- 200p 
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Doskonały pomysł. Wykorzysta go w swoim ogrodzie. Też  myślałam, że trytomy wymarzają. Dziękuję.

- 
				halina522
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Mam trytomy kilka lat,zimy są dosyć ostre,ale nigdy ich nie okrywałam i mi nie wymarzały.Przyznaję natomiast,że liście bywają zmaltretowane ,po najczęściej,dziwnej wiośnie-ciepło i znów powrót zimna.Jednak w lecie rośliny szybko odbudowują łodyżki i kwitną.

Halina