Palma jaka i czy jest zdrowa?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Kobieta2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Palma jaka i czy jest zdrowa?

Post »

Witam.
Wczoraj zakupilam Palme w przecenie ale niestety nic nie pisało na jej temat co to za gatunek może ktoś się orientuje?
No i nie wiem jak dbać o taka palmę?

Dodaje również zdjęcia liści bo żółkną?
Proszę o opinie tej palmy....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Palma jaka i czy jest zdrowa?

Post »

Witaj, po pierwsze jest to "chrysalidocarpus lutescens" inaczej areka żółtawa. Stanowisko jasne, ale ostrożnie ze słońcem, ja trzymam na parapecie wschodniej wystawy. Podlewanie umiarkowane, czyli ani nie przelewamy, ani nie przesuszamy. Lubi wyższą wilgotność powietrza, czyli wymaga częstego spryskiwania. Jak będzie miała za suche powietrze, będą jej schnąć końcówki liści. Co do stanu Twojej roślinki, to wg mnie wygląda całkiem dobrze, jak kupiona w przecenie :wink: Normalną rzeczą, jest stopniowe tracenie dolnych (starszych) liści. U Ciebie może to być też efekt zmiany miejsca, jeśli nowe liście będą rozwijać się prawidłowo, to będzie dobrze :) Ogólnie jest to palma z łatwiejszych uprawie. Sprawdzaj od czasu do czasu, pod kątem przędziorków.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”