Domowy chleb
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Pod swoje potrzeby mam  od wielu lat taki  elektryczny młynek żarnowy z regulacją .
Bez niego nie wyobrażam sobie mielenia nasion
			
			
									
						
										
						Bez niego nie wyobrażam sobie mielenia nasion
- 
				kaLo
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak pojechać do najbliższej kaszarni bo taka maszyna do domowej produkcji nie jest prosta do budowy.
http://www.youtube.com/watch?v=WiX6Pyh9aCM
To pochodzi z moich stron,ze skansenu wsi radomskiej w Radomiu.
			
			
									
						
										
						http://www.youtube.com/watch?v=WiX6Pyh9aCM
To pochodzi z moich stron,ze skansenu wsi radomskiej w Radomiu.
Re: Domowy chleb
Z gryką to do kaszarni jadę bo blisko mam, proso na razie nie mam możliwości obrobić na kaszę jaglaną. W sklepach u nas też można kupić kaszę.
Właśnie takie małe, elektryczne żarna z regulowanym odstępem kamieni poszukuje.
christinkrysia jeśli możesz to podaj na priv gdzie kupić taki młynek?
-- Wt 22 paź 2013 07:59 --
			
			
									
						
							Właśnie takie małe, elektryczne żarna z regulowanym odstępem kamieni poszukuje.
christinkrysia jeśli możesz to podaj na priv gdzie kupić taki młynek?
-- Wt 22 paź 2013 07:59 --
Dziękuję za piękny filmik o kaszy.kaLo pisze:Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak pojechać do najbliższej kaszarni bo taka maszyna do domowej produkcji nie jest prosta do budowy.
http://www.youtube.com/watch?v=WiX6Pyh9aCM
To pochodzi z moich stron,ze skansenu wsi radomskiej w Radomiu.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
			
						and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
Re: Domowy chleb
Nie znalazłam nigdy tego wątku   Czytam wątki roslinne, a tu taka niespodzianka! Wątek chlebowy i to jaki interesujący. Zapraszam na mój chlebowy blog
  Czytam wątki roslinne, a tu taka niespodzianka! Wątek chlebowy i to jaki interesujący. Zapraszam na mój chlebowy blog
Zapach chleba http://zapachchleba.blogspot.com/ Teraz jest tam akurat dyniowo. Dynia z mojego ogrodu, jedna ale duża jest powoli przyrzadzana na różne sposoby.
W blogu piszę o chlebie i propaguję jego pieczenie w domu. Sa przepisy, ciekawostki, rady. Odpowiadam na wszystkie pytania. Zapraszam 
 

			
			
									
						
										
						 Czytam wątki roslinne, a tu taka niespodzianka! Wątek chlebowy i to jaki interesujący. Zapraszam na mój chlebowy blog
  Czytam wątki roslinne, a tu taka niespodzianka! Wątek chlebowy i to jaki interesujący. Zapraszam na mój chlebowy blogZapach chleba http://zapachchleba.blogspot.com/ Teraz jest tam akurat dyniowo. Dynia z mojego ogrodu, jedna ale duża jest powoli przyrzadzana na różne sposoby.
W blogu piszę o chlebie i propaguję jego pieczenie w domu. Sa przepisy, ciekawostki, rady. Odpowiadam na wszystkie pytania. Zapraszam
 
 
Re: Domowy chleb
Witaj, Wisła,  właśnie Dkm60 podlinkowała mi przepis z Twojego bloga i zabieram się właśnie za dyniowe brioszki. Świetny blog, ten dyniowy chleb jest następny na mojej liście.
  właśnie Dkm60 podlinkowała mi przepis z Twojego bloga i zabieram się właśnie za dyniowe brioszki. Świetny blog, ten dyniowy chleb jest następny na mojej liście.
			
			
									
						
										
						 właśnie Dkm60 podlinkowała mi przepis z Twojego bloga i zabieram się właśnie za dyniowe brioszki. Świetny blog, ten dyniowy chleb jest następny na mojej liście.
  właśnie Dkm60 podlinkowała mi przepis z Twojego bloga i zabieram się właśnie za dyniowe brioszki. Świetny blog, ten dyniowy chleb jest następny na mojej liście.Re: Domowy chleb
No widzisz,znalazłam ciebie prędzej  
  
			
			
									
						
										
						 
  
Re: Domowy chleb
Dyniowe brioszki są przepyszne, zrobiłam z podwójnej pocji, wyszły 32 bułeczki, polecam przepis. Z kubeczkiem mleka rewelacja 
			
			
									
						
										
						
Re: Domowy chleb
Bardzo sie cieszę, że bułeczki wyszły i smakują. Jak by co, pytajcie. Zawsze odpowiem. Polecam tez chleby na zakwasie. Nie taki on straszny ten zakwas, a satysfakcja wielka. Chleb domowy, to jest to!   
 
Ario ale skoro piszesz, że bierzesz się za ten dyniowy chleb, to znaczy, że zakwas masz oswojony Zamieść zdjęcie jak upieczesz.
 Zamieść zdjęcie jak upieczesz.
			
			
									
						
										
						 
 Ario ale skoro piszesz, że bierzesz się za ten dyniowy chleb, to znaczy, że zakwas masz oswojony
 Zamieść zdjęcie jak upieczesz.
 Zamieść zdjęcie jak upieczesz.Re: Domowy chleb
Upiekłam od razu 2 bochenki, jeden jako prezent dla koleżanki, zrobił furorę wśród jej rodziny i gości, drugim delektuje się moja rodzinka, pyszny. Miałam podłużne bochenki i nacięłam w sposób podpatrzony na blogu, wyglądały pięknie. A kolor kromek jest niesamowity. 
Polecam przepis, będę do niego często wracać, dziękuję Wisła
			
			
									
						
										
						Polecam przepis, będę do niego często wracać, dziękuję Wisła

Re: Domowy chleb
Izo, ciesze sie baadzo, bardzo  
 
To jak Ci tak dobrze poszło, to skuś sie też, w tym dyniowym czasie , na żytni z dynią http://zapachchleba.blogspot.com/2013/1 ... wasie.html .
Roboty z nim mniej niż z pszennym i kolor ma taki przygaszony, jesienny.

			
			
									
						
										
						 
 To jak Ci tak dobrze poszło, to skuś sie też, w tym dyniowym czasie , na żytni z dynią http://zapachchleba.blogspot.com/2013/1 ... wasie.html .
Roboty z nim mniej niż z pszennym i kolor ma taki przygaszony, jesienny.

Re: Domowy chleb
No ale piekny chlebek.Następne pieczenie to będzie ten
Pozdrawiam Danka
			
			
									
						
										
						Pozdrawiam Danka

Re: Domowy chleb
Skuszę się na ten żytni  tylko nie mam mąki wysokobiałkowej, mogę ją zastąpić chlebową 650 lub pełnoziarnistą z młyna 1450, która będzie lepsza?
  tylko nie mam mąki wysokobiałkowej, mogę ją zastąpić chlebową 650 lub pełnoziarnistą z młyna 1450, która będzie lepsza?
O, Danusia też będzie piekła
			
			
									
						
										
						 tylko nie mam mąki wysokobiałkowej, mogę ją zastąpić chlebową 650 lub pełnoziarnistą z młyna 1450, która będzie lepsza?
  tylko nie mam mąki wysokobiałkowej, mogę ją zastąpić chlebową 650 lub pełnoziarnistą z młyna 1450, która będzie lepsza?O, Danusia też będzie piekła

- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Też  bym  chętnie  upiekła  ,  ale  mam  ten  sam  problem  co  aria .
			
			
									
						
							Pozdrawiam   EWA
Spis linków
			
						Spis linków
Re: Domowy chleb
Chlebowa jest jak najbardziej wysokobiałkowa. Powinna mieć ok 12 g białka. Możesz użyć chlebowej. Pełnoziarnista 1450 też będzie dobra, ale chleb będzie obciążony, może nie wyrosnąć tak ładnie no i kolor będzie ciemniejszy.aria pisze:Skuszę się na ten żytnitylko nie mam mąki wysokobiałkowej, mogę ją zastąpić chlebową 650 lub pełnoziarnistą z młyna 1450, która będzie lepsza?
O, Danusia też będzie piekła
Trzymam kciuki, żeby chleby sie pieknie upiekły

-- 28 paź 2013, o 17:44 --
Bożena, to bardzo ładne bochenki. Równiutko nacęete
 11 g to całkiem dobra ilość białka. Chleb z maki 500 jest bielutki pewnie jak bułka ale na pewno byszny i delikatny w smaku. Skąd przepis?
  11 g to całkiem dobra ilość białka. Chleb z maki 500 jest bielutki pewnie jak bułka ale na pewno byszny i delikatny w smaku. Skąd przepis?








 
 
		
