przepraszam za prozaiczne pytanie: czy nasiona słonecznika, które siejecie do gruntu, to wyjmujecie z tych osłonek twardych czy po prostu pestki słonecznika wraz z twardymi osłonkami siejecie...przepraszam z góry za swoją amatorszczyznę
Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
-
monberka
- 500p

- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: KIedy wysiewacie słonecznik?
Witam wszystkich,
przepraszam za prozaiczne pytanie: czy nasiona słonecznika, które siejecie do gruntu, to wyjmujecie z tych osłonek twardych czy po prostu pestki słonecznika wraz z twardymi osłonkami siejecie...przepraszam z góry za swoją amatorszczyznę
MONIA
Zapraszam:)
Zapraszam:)
Siejemy w "mundurkach" 
Witajcie!
Zamówiłem sobie nasionka słonecznika mongolskiego "sunzilla" - niby dorasta 4 metrów i ma "talerze z nasionami" do 40cm. Czy jakoś przygotować podłoże by nie był latem głodny?
Zamówiłem sobie nasionka słonecznika mongolskiego "sunzilla" - niby dorasta 4 metrów i ma "talerze z nasionami" do 40cm. Czy jakoś przygotować podłoże by nie był latem głodny?
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asia
Słonecznik jest wymagający. Można go uprawiać podobnie do pomidorów, tj zaprawić obornikiem dołki przed siewem czy sadzeniem. Ponadto słonecznik bardzo dobrze reaguje na oprysk dolistny np. Florovitem. Takie opryski też w dużej mierze zapobiegają atakowi przędziorków.tkordus pisze:
Czy jakoś przygotować podłoże by nie był latem głodny?
-
Kasia79

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słonecznik - uprawa
Stronę wcześniej piszemy o tym.
A nawet jak nie uda się zabezpieczyć to dla ptaków też przecież warto.
A nawet jak nie uda się zabezpieczyć to dla ptaków też przecież warto.
Jaka kuoujecie odmiane jadalna slonecznika? W tamtym roku kupilam w polsce slonecznik jadalny,mial byc duzy .Niestety jego glowki byly bardzo male.Macie jakis sposob na duze talerze? Bardzo lubie skubac sloneczniki i chcialbym wtym roku miec wiecej 
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
-
Kasia79

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Prawdę mówiąc ja w zeszłym roku w ogóle nie zabezpieczyłam słoneczników, na nasiona zdjęłam niedojedzony talerz.
Poza tym ja akurat skubać słonecznika nie lubię, mam natomiast chętnych na to dłubanie w rodzinie, więc chyba w tym roku spróbuję kupić jakąś firanę w second-handzie i porobię coś na kształt worków, żeby coś na prezenty było.
A nasiona pierwszy raz miałam zwykłe, kupione w ogrodniczym, chyba Top Decor, albo Polan, nie pamiętam.
Poza tym ja akurat skubać słonecznika nie lubię, mam natomiast chętnych na to dłubanie w rodzinie, więc chyba w tym roku spróbuję kupić jakąś firanę w second-handzie i porobię coś na kształt worków, żeby coś na prezenty było.
A nasiona pierwszy raz miałam zwykłe, kupione w ogrodniczym, chyba Top Decor, albo Polan, nie pamiętam.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mi się świetnie sprawdziły worki po ziemniakach
Oczywiście miałem je na słonecznikach jadalnych, mam tu na myśli te z biało-szarawymi nasionkami
kupiłem nasiona w ogrodniczym, nie pamiętam odmiany. Talerze miały coś 25cm średnicy. Zrobiłem z jednego ozdobę na Święto dyni
jak znajdę zdjęcie To wstawie 
- sniezek
- 100p

- Od: 19 lis 2011, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słoneczniki - ciągle w tym samym miejscu?
Jeśli chcę posadzić słoneczniki , przy płocie wzdłuż podjazdu a nie zależy mi na trawie i innych roślinach pod nimi , to mogę ziemię wokół nich wysypać korą lub żwirem ozdobnym ? Zakupiłam słoneczniki wysokie jadalne i takie czerwone ozdobne i ewentualnie posadzę je razem 
Ponieważ ta wiosna jest wyjątkowo wczesna zaryzykuję i wysieję dzisiaj słonecznik. Najwyżej za miesiąc powtórzę 
Ponieważ tego słonecznika nie uprawia się na działce dużo, uprawiam z rozsady doniczkowej. Wysiewam ok polowy kwietnia do doniczek i trzymam na balkonie. Jeśli ukaże się pierwszy liść wysadzam na działkę.
Też spróbuję w tym roku z rozsady, bo zeszłoroczne posiane nasiona wyjadły mi ptaki 
-
marcin1979
- 100p

- Od: 31 mar 2010, o 23:02
tkordus pisze:Witajcie!
Gdzie dorwałeś nasiona takiego słonecznika? Ciężko znaleźć coś o nim na internecie.