Borg,
trzeba wykorzystać
przeszukiwarkę w naszej sekcji - na stronie stronie tytułowej jest po lewej stronie nad zieloną belką
ta funkcja istnieje i działa..O tym pisałam....teraz jeszcze raz powtarzam.
wpisujesz kot i wyskakuje 13 stronicowy spis tematów gdzie są rozmowy z kotem w tle Tylko w naszej sekcji.
Wystarczy wejść do ...i wiadomo...u kogo kot grasuje i jak sobie doradzają koleżanki.Wystarczy to jedno zdanie podawane aby się zorientować ;są tam linki do postu....Nic tylko wchodzić i czytać.
Nie powiesz mi,ze korzystamy z innego forum.
Kot z perfumami niewiele ma wspólnego -fakt...ale ani o kotach nie rozmawiamy, ani o perfumach....
To tylko wątek o szczególnych zderzeniach storczyków z innymi czynnikami.
Kot "zmieścił się" w
w inne .Nie wykluczam ,że nie zmienię tytułu na bardziej mądry.....
Poza tym... wątkiem świadomie skomasowałam czynniki, które nas niepokoją -
zupełnie inne, niż wynikające z uprawy.
W jednym miejscu dla czytelności takie "coś" powstało..- ot...na takie rozwiązanie wpadłam- lepsze rozwiązanie niż plątanina takich kilku temacików wśród porad uprawowych.A, są jeszcze inne.
Jest np. jeden wątek dyskusyjny .. np., " storczyk a...alergia "- obszerny, więc nie łączę. Ale szkoda, bo się
"zakopał" ciekawy temat na dalekich stronach w sekcji.
-temu tez dam radę

i podczepię linkiem w tym temacie...pozostawiając temat z alergią samodzielnemu bytowi.
i tez będzie mieścił się w kategorii INNE /razem z kotem/.
Co do oprysków prep.chemicznym , nie wiem jaki stosowałaś....
Jednak, żółknięcie liści może być niezależne;występuje naturalnie , zawsze przy starych psb/te które już kwitły/.Liście odchodzą w siną dal.. najpierw żółkną, później odpadają lub je usuwamy ucinając.Oprysk mógł przyspieszyć jedynie ten proces.
Niepokoić może jedynie żółknięcie nowych przyrostów i liści ,a tego nie zauważyłam.
Cambria i inne storczyki z pseudobulwami , charakteryzują się znamiennym cmentarzyskiem starych, bezlistnych psb.
których nie usuwamy dość długo.
Dla utrwalenia sobie materiału o storczyku, polecam nasze rozmowy o cambri oraz link z bazą informacji np. tu--->
Zakładka po prawej.....Cambria
Pozdrawiam JOVANKA