W zeszłym roku szukałam w sklepach stacjonarnych, ale nikt nie sprzedaje na podkłdkach karłowych

Na allegro nie chcę drzewek kupować, bo nie wiadomo co się dostanie.
Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie... Takie drzewka stosunkowo trudno kupić w sklepach, ponieważ sprzedawcom nie opłaca się po prostu ich zamawiać. Wynika to z różnicy w cenie pomiędzy czereśniami na czereśni ptasiej a tymi, uszlachetnianymi na podkładkach karłowych. Większość podkładek karłowych to podkładki licencjonowane - do tego dość trudne w produkcji. W efekcie - o ile tradycyjne drzewko czereśni jesteś w stanie kupić w szkółce za 6-8 zł (w sklepie powiedzmy za 12 zł) to na podkładce karłowej w szkółce kosztuje ok. 25 zł... ile więc trzeba za nie zapłacić w handlu detalicznym? I czereśnie na podkładkach karłowych przeznaczone są głównie do intensywnych sadów towarowych a nie uprawy amatorskiej. I z tym związany jest również "dobór odmian" na tych podkładkach. Co do 'Giseli 5' - obecnie na niej uszlachetniane są poszukiwane odmiany do nasadzeń towarowych. Wymienione przez Ciebie akurat do nich nie należą. Jeżeli chodzi o odmianę 'Burlat' na Giseli 5 - znajduje się w ofercie kilku szkółkarzy, na 'Rivana' - nie natrafiłem. Adresy mogę wysłać na PW. Mam jednak pytanie - dlaczego akurat podkładka 'Gisela 5'?MałaRybka pisze:Szukam,szukam i nie potrafię nigdzie znaleźć odmian czereśni na karłowej podkładce...W zeszłym roku szukałam w sklepach stacjonarnych, ale nikt nie sprzedaje na podkłdkach karłowych