Nutkowy ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nutkowy ogród cz. 3

Post »

Gosiu, oczywiście najlepiej zapytać naszych specjalistek od róż ale ja bym się nie obawiała połaczenia pnącej rózy z klematisem.
Przeglądając katalogi a nawet nasze FO takich połączeń widzę sporo.
new dawn +Etoile Violette chodzi mi po głowie

Obrazek

Trzeba pewnie uważać aby sie nawzajem nie zagluszały za bardzo.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale piękne połączenie ;:173 Cos mi się zdaje, że moje New Dawn dostaną towarzystwo :heja
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Magosiu, ile lat ma Twoja glicynia? Jeszcze nie kwitła?
Konieczne jest silne cięcie pod koniec lipca, początek sierpnia. Potem kolejne, bardzo wczesną wiosną, nawet koniec lutego ;:108
Czy okrywasz ją agro na zimę?
ND z EV bardzo fajnie wygląda ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aguś, to wszystko dzięki forum i Wam ;:196 ;:168
Bez motywacji, dalej siedziałabym do południa w piżamie, bo i tak bywało ;:306
No i dzięki słonku, ono zawsze dodaje mi energii :D
Różyczka ma szansę rozkwitnąć, jak jutro będzie tak ładnie jak ostatnio. :)
Co do liści, to na moich brzózkach jeszcze końca nie widać :wink: Będzie jeszcze masa grabienia.
Iwonko, no w sumie fakt. Nasze forumowe znawczynie różanego tematu, nie sadziłyby razem róż z clemkami, gdyby to miało któremuś zaszkodzić ;:173
To połączenie, które pokazujesz jest niesamowite ;:167 Jednak u mnie, to bardziej muszę pomyśleć o clemku w odcieniach jaśniejszego fioletu bądź różu. Przy pergoli po lewej stronie za róża pnącą, rośnie czerwona róża. Po prawej stronie, łososiowa. Ciemny fiolet, chyba by z nimi nie współgrał :wink:
Anulko, koniecznie ;:333 Róże z clematisami wyglądają bosko.
Kasiu, moja glicynia ma jakieś 4 lata. Nie kwitła jeszcze ani jednym kwiatkiem. Na pewno za mało ją cięłam. Na wiosnę wrzuć fotkę, jak mocno swoją ciachasz, to wezmę przykład :) Na zimę okrywam ja agro ale tylko tyle co jest uczepione na podporze z siatki (walcu). To co wystaje na zewnątrz nie.
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Małgosiu piękne zdjęcia pokazałaś, pergola obsadzona różą pnącą wraz z powojnikiem moje niespełnione marzenie. U mnie również liście dokazują, katalpy po przymrozku zrzuciły niemal wszystko na raz. Brodziłam w nich po kolana, a wybierałam je z rabaty dobre 4 godziny. Zostało jeszcze trochę na nich i tak mnie korci, aby resztę tych liści odkurzyć odkurzaczem do liści wprost z drzew i mieć to z głowy. ;:oj
Nuta prawdziwa psia modelka.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Gosiu, to może NDR+ Duchess of Albany ;:224

nie wiem które piękniejsze, u mnie pasuje i jedno i drugie

Obrazek
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Bogulenko, grabienie liści to najbardziej nielubiana przeze mnie praca w ogródku. :roll: Fajnie, że napisałaś o tej katalpie, bo właśnie zastanawiałam się, czy z moją coś nie tak, że już prawie łysa :wink: Moja jeszcze malutka. Zakopałam ją razem z doniczką w foliaku. Po prostu nie wiem gdzie ją posadzić, a do wiosny wszystko zaplanuje.
Nucia od małego lubi aparat :D
Iwonko, to połączenie bardzo mi się podoba ;:215 Chyba o wiele bardziej pasowałoby u mnie. Mam cała zimę do przemyślenia ;:173
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ciesze się, że Cie wykopałam na dwór :D
Za to wtrącę się do kolorystyki powojnika.
Wydaje mi się, że do czerwonego nie pasuje róż.
Właśnie bardziej fiolet. A może biel byłaby bardziej neutralna?
Natomiast na zagospodarowanie oczka to jest bardzo ciężka sprawa
Własnie posiedziałam sobie w necie, żeby poszukać inspiracji i w sumie mało jej znalazłam.
Trzeba obsadzić tak, żeby było roślin nie za mało, nie za dużo.
To bardzo trudne.
Ja bym chyba zrobiła z jednej strony obrzeże z różnej wielkości kamini. Po drugiej stronie posadziłabym jakieś trawy wodne, irysy, liliowce i jakieś rośliny lubiące wilgoć.
I wsadziłabym jedna kępę do samej wody
Wiem, że gdzieś widziałam przepięknie zaprojektowane oczka, ale to chyba było w gazecie. Muszę poszuakć.
Ale to już zima
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Gosiulek, całe szczęście :wink: Trzeba trochę nadrobić porządki na ogrodzie. :)
Dzisiaj zamierzam skosić trawę i przy okazji liście :D
Co do kolorystyki, to jakoś tak mi się wydaje, że gdy do ND dodam fioletowego clemka, za róża będzie kolejna o kolorze czerwonym, to jakoś tak pstrokato będzie. Chciałabym bardziej stonowane połączenie. ;:173 Sama nie wiem ;:224
Do tej pory miałam na pergoli czerwona i lekko fioletową różę :) Wcale nie było źle, jednak źle dobrałam odmiany i muszą wylecieć, gdzieś na rabatę.
Z tym oczkiem wodnym, to faktycznie ciężka sprawa. Niby mniej więcej widzę je jakoś, wyobrażając sobie nasadzenia, ale co chwile koncepcja mi się zmienia :lol: Na szczęście mam na to jeszcze czas, więc będziemy obradować :wink:

Póki co, w ogrodzie zostały w sobotę posadzone dwa gigantyczne bukszpany ;:138 Na wiosnę będzie strzyżenie :D
Zdjęcie wstawię po południu, po pracach ogrodniczych :heja
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Małgosiu, kawał solidnej roboty odwaliłaś, liście spalone, wysprzątane wszędzie, aż miło popatrzeć. Też trochę porobiłam w weekend w ogrodzie :tan
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Małgosiu, jak bardzo ogród zmienił się od mojej wizytu u ciebie ;:oj Coraz piękniej a jesienne widoki chwytają za serce. Również jesienna Nutka bardzo melancholijna...oj lubi pozowanie. Ileż ja się za swoimi muszę nabiegać zanim któregoś złapię ;:306 no chyba że śpią...

Robisz piękne zdjęcia ;:63 podziwiam...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Gosiu, zrobisz jak będziesz chciała, bo to Twój ogród. Każdy widzi inaczej kolory. Grunt, żeby Tobie sie podobało ;:108
No i gdzie te fotki?
Awatar użytkownika
Maziaa
100p
100p
Od: 30 maja 2012, o 22:56

Post »

Witam Małgosiu!
Dawno się nie pojawiałam, ale podglądałam forum.
Twój ogród jak zwykle piękny i dopieszczony, no i cudna Nutka na tle ogrodu ;:138
Bardzo ładne masz pergole i donice, w ogóle masz wiele ciekawych pomysłów na łączenie roślin.
Mój ogród nie stoi odłogiem, coś tam dłubaliśmy, a teraz pora myśleć o zimowych zabezpieczeniach.
na razie jest dość ciepło więc gromadzimy materiały do okrywania.
Dąbrówka od Ciebie szaleje, mam ją już w kilku miejscach i z koleżankami też się podzieliłam :D
Znowu trzeba będzie przetrwać zimę, mam nadzieję że nie będzie powtórki z tego roku.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o wygłaskanie ode mnie Nuci.
Marzena
Pozdrowienia z Małopolskiego Bieguna Ciepła
Marzena
Zielony zawrót głowy
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Nutka81 pisze:Bogulenko, grabienie liści to najbardziej nielubiana przeze mnie praca w ogródku. Fajnie, że napisałaś o tej katalpie, bo właśnie zastanawiałam się, czy z moją coś nie tak, że już prawie łysa Moja jeszcze malutka. Zakopałam ją razem z doniczką w foliaku. Po prostu nie wiem gdzie ją posadzić, a do wiosny wszystko zaplanuje.
Witaj Małgosiu. Katalpy to drzewa, które mają bardzo krótki okres wegetacyjny, bardzo późno startują i wcześnie kończą. Ja na frontowych rabatach mam 7 sztuk i dosłownie na raz zrzucają wszystkie liście po pierwszych przymrozkach i to tak, że szczelnie przykrywają rośliny pod nimi rosnące, u mnie hortensje Sliver Dollar. Ale mimo tego bardzo je lubię.
A gdzie Ty się właściwie podziewasz?
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Marzenko, po trochę, po trochę i ogarniemy się z całą robotą :)
Jolek, dziękuję za miłe słowa i o ogrodzie i o zdjęciach :) To fakt, ogród się co chwilę zmienia. Nie są to duże zmiany, ale zawsze coś tam się dzieje :)
Co do Nuci, to ona pozowanie lubi o każdej porze roku :lol:
Małgosiu, ja sama już nie wiem :wink: Będziemy zimą myśleć, co by tam wsadzić. Póki co, wiem, ze nic nie wiem :lol:
Marzenko (Maziaa), faktycznie dawno Cie nie widziałam :) Jednak rozumiem, w zupełności. Sama mam duże przestoje, jeśli chodzi o forum :wink: Wracając do ogródka, to nie sądzę żeby on był aż tak "dopieszczony" ;:224 Kret ostatnio wścieklizny dostał. Stawia kopce jak mały "ostrówek" ;:306 Krzaki też trzeba na wiosnę poprzycinać, bo już afro im się robi. Dlatego, do stanu "dopieszczenia" jeszcze daleeeeko :;230 Ale dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ktoś widzi w tych moich chaszczach, ładny ogród :D
Dąbrówka zawsze rośnie jak szalona. Gdyby nie była taka ładna, to pewnie by mnie to wkurzało :wink:
Pergola i donice, to wyroby mojego taty. Bardzo się z nich ucieszyłam i faktycznie wprowadziły sporo uroku, w ogólny wygląd tarasu i różanki.
Zimę jakoś przetrwamy. Jak co roku ;:333
Bogulenko, katalpy są przepiękne. Zawsze bardzo mi się podobały te "parasole", które tworzą. :) Na razie mam jedna katalpkę, taka około 50 cm wysokości. A właśnie... jak szybko one rosną?
Gdzie się podziewam? A w sumie nigdzie :wink: Często siedzę na forum i czytam, jednak późna jesień, źle działa na moja wenę twórcza i pisanie postów. :roll:
Dzisiaj m skosił trawę i zalegające na niej liście. Ja przekopałam liście z zeszłego roku, leżące na kompostowniku. Zrobiłam miejsce na nowe. A po zasypaniu dołków, przykryłam wszystko folią. Nie chce, żeby nasiona z traw i chwastów skiełkowały na wiosnę w moim kompoście :D Zebrałam kopce po moim szalonym krecie. Ziemię składuje w workach, będzie na kopczykowanie róż :)
A teraz, kilka zaległych zdjęć :oops:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”