takasobie pisze:Krysiu! Podaj proszę jej wysokość i wielkość kwiatów. Zaczęłam szperać, a Twoje jest najbardziej podobna do Goldstrahl z dahlie.net, ale nie dałabym głowy, bo jest tam tylko jedno zdjęcie, a podobnych odmian jest wiele.
Ta odmiana zakwita ciut później niż większość dalii bo jest dość potężna na szerokość i wysokość - rośnie ( 180 - 200 cm) , jej kwiaty mają ok. 23 cm a niektóre nawet więcej.
Faktem jest, że u mnie ziemia bardzo żyzna , do tego ze 2 razy gnojówka pokrzywowo-żywokostowa.
Znalazłam zdjęcie z 2011 i na dole po prawej jest przegub mojej reki - proporcje widać
Gdyby inne szczegły były opisywane wtedy byłoby łatwiej. Pisałam wcześniej, że jej zewnętrzne płatki tak w połowi fazy kwitnienia zaczynają się odwijać do tyłu w kierunku pędu i w efekcie płatki układają sie jakby w kulę z tych dziwnie ułożonych przestrzennie płatków.
Może chaotycznie ale trudno opisać czasami ując cos co widzą oczy a słów na określenie brak.
Dalia Goldstrahl jest prawie o połowę niższa i kwiaty dużo mniejsze ale kolorystyka i przód kwiatów podobny.